Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

Στα ύψη οι πλαστικές επεμβάσεις στην Ελλάδα της κρίσης


Την εποχή που στην Ελλάδα πολλοί αναγκάζονται να ζητήσουν υγειονομική περίθαλψη σε ομάδες εθελοντών, οι πιο πλούσιοι επιμένουν να καταφεύγουν στο νυστέρι για να βελτιώσουν την εξωτερική τους εμφάνιση. Σύμφωνα με το Spiegel μάλιστα, η χώρα μας είναι η δεύτερη στον κόσμο σε αυτό τον τομέα. «Η οικονομική κρίση έχει αναγκάσει χιλιάδες Έλληνες να βασίζονται σε εθελοντές ακόμη και για τις στοιχειώδεις ιατρικές υπηρεσίες. Την ίδια ώρα, οι πλουσιότεροι Έλληνες κάνουν περισσότερα λίφτινγκ ή προσθετικές στήθους από οπουδήποτε αλλού στον κόσμο. Γιατί;», αναρωτιέται στο σχετικό δημοσίευμα το γερμανικό περιοδικό. Σύμφωνα με αυτό, την εποχή των λυπηρών ρεκόρ σε ανεργία, χρέη και σε επιχειρήσεις που βάζουν λουκέτο, η Ελλάδα είναι στην κορυφή της Ευρώπης σε έναν μάλλον απρόσμενο τομέα: στις αισθητικές επεμβάσεις.


Στο περιοδικό μιλά μία «γνωστή τηλε-περσόνα της Ελλάδας, η οποία την άλλη εβδομάδα γίνεται 45». Χωρίς να αποκαλύπτει το όνομά της, παραδέχεται πως έπειτα από την απόκτηση του δεύτερου παιδιού της αφέθηκε στα χέρια του πλαστικού χειρουργού. Η λίστα των όσων έκανε δεν έχει τέλος. Νέα εμφυτεύματα σιλικόνης στο στήθος της, πλαστική στην κοιλιά, λιποαναρρόφηση, ενέσεις μπότοξ και υαρουλονικού οξέως, λέιζερ και αυξητική στα χείλη.

Κάθε χρόνο η Διεθνής Ένωση πλαστικών χειρουργών εκδίδει την αναφορά για τις επεμβάσεις που έχουν γίνει σε όλο τον κόσμο. Σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες, τα αποτελέσματα της Ελλάδας εντυπωσιάζουν.

Το 2011 πραγματοποιήθηκαν 142.394 επεμβάσεις, κάτι που ουσιαστικά σημαίνει πως ένας στους 79 Έλληνες αφέθηκε στα χέρια κάποιου πλαστικού χειρούργου! Σε αυτό τον τομέα η χώρα μας παγκοσμίως είναι μόλις δεύτερη πίσω από τη Ν. Κορέα, ανεβαίνοντας ψηλότερα εν μέσω της κρίσης. Όλα αυτά, τη στιγμή που εκτιμάται πως το 35% των Ελλήνων είναι ανασφάλιστο και ο προϋπολογισμός των νοσοκομείων της χώρας έχει μειωθεί κατά 40%, όπως αναφέρει το Spiegel.

Για τον πλαστικό χειρουργό Αθανάσιο Αθανασίου, η εξήγηση όλων αυτών είναι απλή: «Όταν ο κόσμος δεν περνά καλά, έχει μεγαλύτερη ανάγκη να ακούσει τους άλλους να του λένε ότι είναι όμορφος», υποστηρίζει, ενώ στην ερώτηση για το ποιος μπορεί να επωμιστεί τα έξοδα της επέμβασης αυτού του είδους απαντά: «Ο κόσμος δουλεύει. Ίσως κερδίζουν λιγότερα χρήματα, αλλά δουλεύουν. Και εμείς έχουμε προσαρμοστεί στην αγορά». Θεωρεί επίσης, όπως και πολλοί συνάδελφοί του, ότι η κρίση είναι μια ευκαιρία ανάπτυξης του ιατρικού τουρισμού στην χώρα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: