Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

Η Νέα Σινώπη τίμησε την 94η θλιβερή επέτειο της Γενοκτονίας των Ποντίων.

Η Ν.Σινώπη τίμησε την 94η θλιβερή επέτειο της Γενοκτονίας των Ποντίων


Μέσα σε κλίμα συγκίνησης η Ν. Σινώπη τίμησε το απόγευμα της Κυριακής την 94η θλιβερή επέτειο της Γενοκτονίας των Ποντίων σε μια λιτή εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύλλογος Ποντίων Ν. Σινώπης «ΔΙΟΓΕΝΗΣ».

IMG 9947

Αρχικά τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της γενοκτονίας και στη συνέχεια έγινε κατάθεση στεφάνων, ενώ αμέσως μετά ακολούθησε σύντομος χαιρετισμός από την Πρόεδρο του Συλλόγου κα Σαρηγιαννίδου.

IMG 9971

«Το 1994 η βουλή των Ελλήνων ξέπλυνε μέρος της ντροπής και αναγνώρισε την 19η Μαΐου ως ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού ελληνισμού. Όμως αυτό δεν αρκεί. Στόχος είναι η αναγνώριση της Γενοκτονίας από τη διεθνή κοινότητα καθώς και η θέσπιση νομοθετικού πλαισίου που να μην επιτρέπει την άρνηση των γενοκτονιών ώστε να αποφευχθούν παρόμοια γεγονότα στο μέλλον και να δημιουργηθούν οι ασφαλείς συνθήκες για μια πραγματική προσέγγιση και φιλία μεταξύ των γλώσσες- του τόμου με τα ντοκουμέντα της γενοκτονίας λαών» είπε μεταξύ άλλων η κα Σαρηγιαννίδου επισημαίνοντας πως απαιτείται η Τουρκία να αναγνωρίσει το διαπραχθέν έγκλημα σε βάρος των Ελλήνων του Πόντου, αλλά και ότι το ελληνικό κοινοβούλιο πρέπει να εκπληρώσει την υπόσχεση για έκδοση -σε έξι γλώσσες- του τόμου με τα ντοκουμέντα της γενοκτονίας.

IMG 9941

Η κα Σαρηγιαννίδου κάλεσε τον ελληνικό λαό αλλά και όλο τον πολιτισμένο κόσμο να υποστηρίξουν ενεργά το αίτημα της αναγνώρισης της γενοκτονίας, ενώ αμέσως μετά το λόγο πήρε ο κ. Παντελής Καραλευθέρης, μέλος του Δ.Σ. ΔΙ.ΣΥ.ΠΕ. (Διεθνής Συνομοσπονδία Ποντιακού Ελληνισμού).

IMG 0032

Ο κ. Καραλευθέρης έδωσε μια νέα διάσταση για τη διεκδίκηση της αναγνώρισης της Γενοκτονίας, ενώ η εκδήλωση περιείχε τραγούδια αλλά και ποιήματα από μέλη του Συλλόγου. Η εκδήλωση μνήμης έκλεισε με τον Πυρρίχειο χορό μέσα σε έντονα χειροκροτήματα από τους πολίτες που βρέθηκαν στην πλατεία της Σινώπης για να τιμήσουν τη μνήμη των αδικοχαμένων νεκρών.

Δείτε σχετικό βίντεο.



www.atpreveza.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: