Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

Θαλάσσια νερά κρυστάλλινα κατά 93% στην Ελλάδα


Την τέταρτη θέση καταλαμβάνει η Ελλάδα αναφορικά με την καθαρότητα και την εξαιρετική ποιότητα των υδάτων κολύμβησης στη σχετική έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (ΕΟΠ), που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. 


Εξαιρετική ποιότητα έχει το 93% των υδάτων κολύμβησης στην Ελλάδα, αρκετά πιο πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ (78%). Συνολικά κατά την κολυμβητική περίοδο του 2012 στην Ελλάδα έγιναν μετρήσεις σε 2.155 περιοχές, εκ των οποίων οι 2.149 παραλίες και οι έξι λίμνες. Το 93,4% των ακτών και το 33,3% των λιμνών διαθέτουν εξαιρετική ποιότητα υδάτων, ποσοστά μειωμένα κατά 1,3% και 33,4% αντίστοιχα από το 2011. 

Ξεχωριστή θέση κατέχουν η Κύπρος και το Λουξεμβούργο, που έχουν επιτύχει εξαιρετική ποιότητα υδάτων (100%) στο σύνολο των οικείων καταχωρισμένων περιοχών κολύμβησης, ενώ εξαιρετική ποιότητα τιμών, πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ, καταγράφεται σε οκτώ χώρες: Μάλτα (97%), Κροατία (95%), Ελλάδα (93%), Γερμανία (88%), Πορτογαλία (87%), Ιταλία (85%), Φινλανδία (83%) και Ισπανία (83%). 

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα ποσοστά αυτά αντιπροσωπεύουν βελτίωση των περυσινών αποτελεσμάτων, διατηρώντας τη θετική τάση που διαπιστώνεται από το 1990, οπότε άρχισε η παρακολούθηση των υδάτων κολύμβησης βάσει της σχετικής οδηγίας. 

Συνολικά, το 94% των περιοχών κολύμβησης στην ΕΕ πληρούν τα ελάχιστα πρότυπα ποιότητας των υδάτων, 2% πάνω από πέρυσι, η οποία είναι άριστη στο 78% των περιοχών. Ανεπαρκής κρίνεται η ποιότητα των υδάτων σχεδόν στο 2% των παράκτιων, λιμναίων και ποτάμιων περιοχών κολύμβησης. 

Τα υψηλότερα ποσοστά περιοχών κολύμβησης που δεν πληρούσαν τις απαιτήσεις παρατηρούνται στο Βέλγιο (12%), στις Κάτω Χώρες (7%) και το Ηνωμένο Βασίλειο (6%). Σε ορισμένες από αυτές τις περιοχές χρειάστηκε να απαγορευτεί η κολύμβηση κατά την κολυμβητική περίοδο 2012. 

Κάθε χρόνο ο ΕΟΠ συνθέτει τα στοιχεία για την ποιότητα των υδάτων κολύμβησης που συγκεντρώνουν οι τοπικές αρχές σε περισσότερες από 22.000 περιοχές των 27 κρατών-μελών της ΕΕ, της Κροατίας και της Ελβετίας, τα οποία προκύπτουν από μετρήσεις των επιπέδων βακτηριδίων που οφείλονται στην αποχέτευση και την κτηνοτροφία. Πάνω από τα δύο τρίτα των περιοχών κολύμβησης είναι θαλάσσιες ακτές και το υπόλοιπο ποταμοί και λίμνες. 

ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: