Παρασκευή 3 Μαΐου 2013

ΕΚΡΗΞΗ απλήρωτων λογαριασμών προβλέπει η ΔΕΗ. Aνεξόφλητοι πάνω από 500.000 λογαριασμοί, σε απόγνωση χιλιάδες νοικοκυριά.


Εκρηκτική αύξηση των απλήρωτων λογαριασμών ρεύματος αναμένει φέτος η ΔΕΗ, διαπιστώνοντας όλο και μεγαλύτερη αδυναμία είσπραξης των οφειλών από νοικοκυριά και επιχειρήσεις.


Η εταιρεία αναγκάστηκε να αυξήσει κατά 50% τις προβλέψεις της για επισφαλείς απαιτήσεις, φοβούμενη ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί το 2013, καθώς ήδη πάνω από 500.000 λογαριασμοί ρεύματος παραμένουν ανεξόφλητοι, ενώ οι συνολικές οφειλές των καταναλωτών ανέρχονται σε περίπου 1,2 δισ. ευρώ.

Από τον Ιούλιο.
Oπως προκύπτει από τα στοιχεία που έστειλε η ΔΕΗ στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας κατά τη διαδικασία διαμόρφωσης των τιμολογίων -τα οποία με κυβερνητική απόφαση θα μείνουν αμετάβλητα για την περίοδο Μαΐου-Ιουνίου- οι προβλέψεις επισφαλών απαιτήσεων αυξήθηκαν από τα 228 εκατ. ευρώ πέρυσι στον Δεκέμβριο, στα 338 εκατ. ευρώ σήμερα. Με τον τρόπο αυτό η ΔΕΗ «θωρακίζεται» λογιστικά απέναντι στο ενδεχόμενο να μην εισπράξει ποτέ 1 ευρώ για κάθε τέσσερα που τις χρωστάνε.

Το μεγάλο πρόβλημα αναμένεται να «σκάσει» από τον Ιούλιο και μετά, όταν δηλαδή τα -ρυθμιζόμενα σήμερα από το κράτος- οικιακά τιμολόγια θα απελευθερωθούν πλήρως, σύμφωνα με τη μνημονιακή δέσμευση που έχει αναλάβει η κυβέρνηση, και εκτιμάται ότι θα χρειαστεί να αυξηθούν απότομα ώστε να φτάσουν στο σημείο να αντανακλούν το κόστος παραγωγής και τις τιμές χονδρικής της αγοράς.

Η αλματώδης αύξηση των προβλέψεων που αποτυπώθηκε και στον ισολογισμό της επιχείρησης το 2012 αντικατοπτρίζει μια κατάσταση που διαρκώς χειροτερεύει για τους καταναλωτές μετά τις διαδοχικές αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος, την εμμονή της κυβέρνησης να ενσωματώνει στους λογαριασμούς ρεύματος το «χαράτσι» των ακινήτων, την υπερφορολόγηση του ρεύματος, του φυσικού αερίου και του πετρελαίου, αλλά και τις υψηλές επιδοτήσεις που απολαμβάνουν οι τιμές της παραγόμενης ενέργειας από φωτοβολταϊκά.

Ανησυχία
Η απόφαση της ΔΕΗ να επεκτείνει τη δυνατότητα διακανονισμών πληρωμής σε περισσότερες κοινωνικές ομάδες το 2013 είναι άμεσα συνδεδεμένη με τις ανησυχίες ότι ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, που έχει περιθωριοποιηθεί οικονομικά και κοινωνικά λόγω της κατάρρευσης των εισοδημάτων, δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Μόνο πέρυσι, σε μια περίοδο που 30.000 νοικοκυριά έμεναν χωρίς ρεύμα κάθε μήνα, έγιναν περισσότεροι από 700.000 «ευκολίες» πληρωμής. Η χαίνουσα πληγή, όμως, δεν επουλώθηκε με το τραυμαπλαστ των διακανονισμών, αλλά πλέον όλα δείχνουν ότι θα επιδεινωθεί δραματικά τους επόμενους μήνες.

Του Βασίλη Γεώργα

Δεν υπάρχουν σχόλια: