Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

Έχει ... δρόμο η κατασκευή της Ιόνιας. Μόνο το 23% του έργου εκτελέστηκε πριν τη διακοπή.


Χωρίς τις ... μπουλντόζες της επανεκκίνησης παραμένει η Ιόνια οδός, παρόλο που η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Υποδομών τα- ανακοίνωνε την ανάπτυξη εργοταξίων ... μέχρι το Πάσχα. Κι αυτό γιατί έναν και πλέον μήνα μετά τη υπογραφή της συμφωνίας, ανάμεσα στον παραχωρησιούχο και τον κατασκευαστή με το δημόσιο, για το ποσό της αποζημίωσης (έχει συμφωνηθεί στα 90,5 εκ. ευρώ) που θα λάβει η κατασκευαστική κοινοπραξία, οι τράπεζες δεν είχαν ανάψει μέχρι πριν λίγες μέρες το «πράσινο φως» για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.Αυτό επισημαίνει ο παραχωρησιούχος, «Νέα οδός Α.Ε » σε σχετικό ερώτημα της εφημερίδας «Νέοι Αγώνες», ενώ προκύπτουν ενδιαφέροντα στοιχεία για το έργο (πάντα για το τμήμα Αντίρριο-Γιάννινα, αφού υπάρχει και το τμήμα του ΠΑΘΕ Μεταμόρφωση-Σκάρφεια) και την πορεία του πριν τη διακοπή εργασιών και πάντως, το πότε θα στηθούν εργοτάξια παραμένει ανοιχτό.

Η ανάπτυξη τους εξαρτάται από το πότε θα δοθεί η αποζημίωση, αφού τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για το έργο, μέχρι να καταλήξει η μεγάλη διαπραγμάτευση με τις δανείστριες τράπεζες για όλα τα έργα παραχώρησης των αυτοκινητοδρόμων.Χωρίς επανεκκίνηση είναι και ο αυτοκινητόδρομος κεντρικής Ελλάδας, ο Ε65 που δεν θα φτάνει μέχρι την Εγνατία σε αυτή τη φάση, θα σταματά στην Καλαμπάκα (η αποζημίωση στα 73,5 εκ. ευρώ), αντίθετα στην Ολυμπία οδό και πρόσφατα στον αυτοκινητόδρομο Αιγαίου καταβλήθηκαν προκαταβολές επί των αποζημιώσεων) έγινε «επανεκκίνηση» και μάλιστα παρουσία του πρωθυπουργού και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στην πρώτη περίπτωση, με τον υπουργό Ανάπτυξης και Υποδομών Κ. Χατζηδάκη και τον αναπληρωτή Στ. Καλογιάννη στη δεύτερη και ειδικότερα στις σήραγγες Τεμπών.


Στο 23% η πρόοδος, στο 70% η απόδοση γηπέδων
Το τμήμα Δημοσίων Σχέσεων και Marketing της παραχωρησιούχου «Νέα οδός Α.Ε» (η κοινοπραξία των εταιριών ACS Group, FERROVIAL και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) ανταποκρίθηκε στο αίτημα μας για ενημέρωση της κοινής γνώμης, απαντώντας σε ερωτήσεις, τόσο ως προς την διαδικασία επανεκκίνησης, όσο και για το έργο που εκτελέστηκε από την κατασκευαστική κοινοπραξία (GEK TERNA Group , Cintra, Grupo ACS οι οποίες μοιράζονται τα ποσοστά) πριν σταματήσει το έργο.Το συμπέρασμα, πέραν της επανεκκίνησης που αναμένεται, είναι ότι η πρόοδος του έργου είχε φτάσει στο 23% του συμβατικού αντικειμένου μέχρι τη διακοπή εργασιών, η απόδοση γηπέδων έφτασε στο 70% και άρα υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες με τις απαλλοτριώσεις και επιτάξεις που ήταν η αιτία να καθυστερήσει υπερβολικά η κατασκευή. Για την Κλόκοβα («Παλιοβούνα») που οι εργασίες δεν είναι στο άμεσο σχεδιασμό, η απάντηση παραπέμπει στο ΣτΕ για την προσφυγή που εκκρεμεί και στις συζητήσεις με το αρμόδιο υπουργείο για εναλλακτική χάραξη, δηλαδή δεν προκύπτει κάτι παραπάνω από τα ήδη γνωστά.

-Η καταρχήν συμφωνία με το δημόσιο για επανεκκίνηση πότε θα αρχίσει να υλοποιείται σε επίπεδο ανάπτυξης εργοταξίων από την κατασκευαστική κοινοπραξία, υπάρχει πρόγραμμα και με χρονοδιάγραμμα; Αρχικά να ξεκαθαρίσουμε ότι από τον Υπουργό ανακοινώθηκε η συμφωνία σχετικά με τις απαιτήσεις των κατασκευαστών. Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, αναφέρεται ότι εφόσον ληφθεί η σχετική έγκριση και από τις δανείστριες τράπεζες, θα δοθεί ως προκαταβολή μέρος του συνολικού ποσού που έχει συμφωνηθεί, στους κατασκευαστές για να ξεκινήσουν οι εργασίες επανακινητοποίησης. Στην παρούσα φάση, αναμένουμε το «πράσινο φως» των τραπεζών. Σχετικά τώρα με τη συνολική χρηματοδότηση των έργων, οι διαπραγματεύσεις είναι ακόμα σε εξέλιξη.

-Μέχρι τη διακοπή εργασιών, προ διετίας περίπου, ποια τμήματα του οδικού άξονα από Αντίρριο μέχρι τέλος παραχώρησης στα Γιάννινα, είχαν ξεκινήσει και σε ποιο ποσοστό έφτασε η εκτέλεση του φυσικού αντικειμένου; Η Ιόνια Οδός εκτείνεται σε μήκος 196χμ. εκ των οποίων τα 159 km είναι νέα τμήματα και τα 37 km αποτελούν τις παρακάμψεις Αγρινίου και Άρτας . Έχουν αναπτυχτεί έξι εργοταξιακοί χώροι, ενώ το ποσοστό ολοκλήρωσης ορυγμάτων και επιχωμάτων αγγίζει το 40%. Υπάρχουν τρείς διανοιγμένες σήραγγες, οι δύο μέχρι την εκσκαφή της δεύτερης φάσης και της προσωρινής υποστήριξης (Αμπελιάς και Μακύνειας) και η άλλη (Καλυδώνας) έχει ολοκληρωθεί μέχρι την υδατοστεγάνωση και έχει ξεκινήσει η τελική επένδυση. Τα ποσοστά ολοκλήρωσης για τα μεγάλα τεχνικά είναι στο 30% με κατασκευασμένες δύο γέφυρες αυτή της Μακύνειας με προκατασκευασμένα δοκάρια και του Ευήνου με προβολοδόμηση ενώ για τις άνω και κάτω διαβάσεις το ποσοστό προόδου είναι άνω του 40% για το πρώτο τμήμα και 15% μετά την παράκαμψη της Άρτας. Η συνολική πρόοδος του έργου είναι στο 23%.

-Σήμερα, εν όψει της επανέναρξης εργασιών, υπάρχει πρόβλημα με γήπεδα που πρέπει να παραδοθούν, έχουν καταλήξει παντού οι απαλλοτριώσεις ή οι επιτάξεις; Στην παρούσα φάση μας έχει παραδοθεί από το ελληνικό δημόσιο που είναι και υπεύθυνο για τις απαλλοτριώσεις, σχεδόν το 70% των απαιτούμενων χώρων.-Για το τμήμα της Κλόκοβας που η χάραξη εκκρεμεί στο ΣτΕ λόγω αίτησης ακύρωσης, υπάρχει συζήτηση με το αρμόδιο υπουργείο για εναλλακτική χάραξη, δηλαδή σήραγγα;Δεν είμαστε σε θέση να απαντήσουμε τη συγκεκριμένη ερώτηση την παρούσα στιγμή μιας και αφενός, είμαστε εν αναμονή της δικαστικής απόφασης και αφετέρου, είναι σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση με το Ελληνικό δημόσιο για το συγκεκριμένο ζήτημα.

-Η «ΝΕΑ ΟΔΟΣ Α.Ε» ως παραχωρησιούχος θα έχει για 30 χρόνια την εκμετάλλευση του αυτοκινητόδρομου, αλλά στην κατασκευή οι τοπικές κοινωνίες περιμένουν κάποια οφέλη, είτε ως απασχόληση, είτε για στήριξη επαγγελματιών. Μπορούν να ελπίζουν ότι θα στηριχτεί η τοπική οικονομία από το έργο; Η ενίσχυση της απασχόλησης των τοπικών κοινωνιών αποτελεί προτεραιότητα της εταιρίας μας τόσο κατά τη φάση της κατασκευής όσο και αργότερα κατά τη διάρκεια λειτουργίας και συντήρησης. Πέραν όμως του άμεσου αντίκτυπου, είναι παγκοσμίως αποδεκτό ότι η λειτουργία ενός σύγχρονου αυτοκινητοδρόμου ενισχύει την ανάπτυξη και φέρει πολλαπλά έμμεσα οφέλη για μια ευρεία γκάμα κλάδων / αγορών, ειδικά στις όμορες περιοχές. (περιοχές από τις οποίες διέρχεται ο αυτοκινητόδρομος).

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ


Δεν υπάρχουν σχόλια: