Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013

Στις πλάτες του Ελληνικού λαού. «Μπρα ντε φερ» Μόσχας- Ουάσιγκτον για τη ΔΕΠΑ

«Μπρα ντε φερ» Μόσχας- Ουάσιγκτον για τη ΔΕΠΑ

Σε σκληρό «μπρα ντε φερ» μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας δείχνει να εξελίσσεται η πώληση της ΔΕΠΑ. 

Λίγα μόλις 24ωρα μετά την αυστηρή προειδοποίηση της εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς την Ελλάδα να διασφαλίσει ότι δεν θα τεθεί υπό ρωσική ... ομηρεία, ήρθε δημοσίευμα των Financial Times να προβάλλει ως φαβορί για την εξαγορά του ελληνικού ομίλου δύο Ρώσους πλειοδότες.
Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα οι εταιρείες Gazprom και Sintez θα συμμετάσχουν δυναμικά στο παιχνίδι απόκτησης της ΔΕΠΑ που θα αποφέρει στην Αθήνα πάνω από 1,5 δισ. ευρώ. Το γεγονός όμως αυτό δημιουργεί δίλημμα στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία επιδιώκει να επιτύχει τους στόχους για τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις που προβλέπονται στο μνημόνιο, αναφέρει το δημοσίευμα.
«Τίθεται το ερώτημα - τι θα γίνει αν οι Ρώσοι μας υποβάλλουν προσφορά που δεν
μπορούμε να αρνηθούμε;» δήλωσε στην εφημερίδα υψηλόβαθμος Έλληνας αξιωματούχος, προσθέτοντας: «Είμαστε υπό πίεση από την τρόικα να αντλήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις».
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η ανάδυση των ρωσικών εταιρειών ως φαβορί για την αγορά της ΔΕΠΑ προκάλεσαν προειδοποιήσεις από την ΕΕ και τις ΗΠΑ για το άνοιγμα της ελληνικής αγοράς σε ρωσικά συμφέροντα.
Το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) φαίνεται, ωστόσο να ξεπερνά την προειδοποίηση του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ ότι η Ελλάδα πρέπει να διασφαλίσει διαφορετικές πηγές τροφοδοσίας με φυσικό αέριο, ώστε «να μην είναι όμηρος».
«Προχωρούμε στη διαδικασία αποκρατικοποίησης με την αντίληψη ότι όποιος και αν αγοράσει τη ΔΕΠΑ θα λειτουργεί σε μία αγορά της ΕΕ και θα είναι υποχρεωμένος να είναι πλήρως συνεπής με τη νομοθεσία της ΕΕ», δήλωσε αξιωματούχος του ΤΑΙΠΕΔ, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα.
Σημειώνει, επίσης, ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ έχει αναβάλει δύο φορές την απόφαση για τα λίστα με τις εταιρείες που θα υποβάλουν τελικές προσφορές για τη ΔΕΠΑ - την εταιρεία φυσικού αερίου - και τη θυγατρική της ΔΕΣΦΑ - τον διαχειριστή του συστήματος φυσικού αερίου, ενώ παράλληλα θεωρεί ότι η συμφωνία μπορεί να ολοκληρωθεί έως το τέλος Μαρτίου.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Sintez Αντρέι Κορόλεφ δήλωσε στους Financial Times ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να γίνει κόμβος μεταφοράς αερίου για την Ευρώπη.
Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ «είναι μία ευκαιρία να εισέλθουμε στην ελληνική αγορά σε σχετικά χαμηλή τιμή, λόγω της κρίσης. Θα κατασκευάσουμε δίκτυα διασύνδεσης με τις γειτονικές χώρες για να αυξήσουμε τις ροές και θα κατασκευάσουμε ένα δεύτερο τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG)», εξήγησε ο κ. Κορόλεφ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: