Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013

Πότε δεν θα κόβεται το ρεύμα από τη ΔΕΗ και πότε θα πληρώνεται με δόσεις

ΔΕΗ

Τέλος στις διακοπές ηλεκτροδότησης στις αδύναμες οικονομικά και κοινωνικά ευπαθείς ομάδες και την πληρωμή των λογαριασμών ρεύματος μέσα από δόσεις, είναι οι σημαντικότερες αλλαγές που φέρνει ο νέος Κώδικας Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Το κείμενο του ετοιμάστηκε από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας εστάλη στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ προκειμένου να τον θέσει σε ισχύ με υπουργική απόφαση.

Μεταξύ άλλων προβλέπει την απαγόρευση της διακοπής ηλεκτροδότησης στους ευάλωτους καταναλωτές, τη δυνατότητα ειδικών διακανονισμών για την πληρωμή των λογαριασμών ρεύματος, ενώ δίνει στους προμηθευτές την ευχέρεια να κάνουν ειδικές τιμές για τις καταναλώσεις που γίνονται σε ώρες μέσα στο 24ωρο αλλά και σε εργάσιμες και μη εργάσιμες μέρες.


Πιο συγκεκριμένα ο νέος Κώδικας Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας:
1. Διακρίνει τις κατηγορίες των πελατών σε Οικιακούς και μη Οικιακούς και περαιτέρω σε Μικρούς και Μεγάλους. Στους Mικρούς ανήκουν οι οικιακοί ανεξαρτήτου παροχής και οι μη οικιακοί με παροχή έως 25 kVA. Καθιερώνεται και η κατηγορία των ευάλωτων πελατών.
2. Για τους Μικρούς Πελάτες, προβλέπει την ελάχιστη διάρκεια της σύμβασης προμήθειας να είναι ένα έτος. Ορίζει πως η εγγύηση που πρέπει να δίνουν οι Μικροί Πελάτες δεν πρέπει να είναι πάνω από δύο διαδοχικούς λογαριασμούς και οι λογαριασμοί μπορούν να εκδίδονται ανά δύο μήνες κατά ανώτατο όριο.
3. Οι εταιρείες προμήθειας, σύμφωνα με τον Κώδικα, διατηρούν υποχρεωτικά Υπηρεσία Εξυπηρέτησης Πελατών.
4. Καθορίζονται, μέσα από τα άρθρα και τις διατάξεις του, με σαφήνεια και διαφάνεια οι συμβατικές και οι προ- συμβατικές υποχρεώσεις των πελατών και προμηθευτών ηλεκτρικού ρεύματος.
5. Για τους μικρούς πελάτες, ορίζει την προθεσμία πληρωμής των λογαριασμών στις 20 μέρες από την ημέρα αποστολής τους. Αν δεν πληρωθεί ο λογαριασμός μεταφέρεται στον επόμενο. Αν ούτε τότε δεν εξοφληθεί ο προμηθευτής κάνει αίτηση απενεργοποίησης της παροχής και την κοινοποιεί στον πελάτη. Αν δεν εξοφληθεί σε 10 μέρες τότε κόβεται και καταγγέλλεται η σύμβαση.
6. Προβλέπει τη δυνατότητα πληρωμής των λογαριασμών με ειδικές δόσεις.
7. Δίνει τη δυνατότητα ειδικών τιμών ανάλογα με την ώρα και την ημέρα.
8. Για τους Ευάλωτους Πελάτες, ορίζεται ό,τι η προθεσμία εξόφλησης δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 40 μέρες.
9. Στους Ευάλωτους Πελάτες δίνεται ειδική δυνατότητα τμηματικής και άτοκης εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών με τη μηνιαία δόση να μην ξεπερνά το 50% της αντίστοιχης μηνιαίας δαπάνης για το ρεύμα.
10. Για τους Ευάλωτους Πελάτες οι Προμηθευτές, σύμφωνα με τον Κώδικα, δεν θα δίνουν εντολή διακοπής ρεύματος το διάστημα Νοεμβρίου - Μαρτίου και Ιουλίου - Αυγούστου.
11. Για τους Ευάλωτους Οικιακούς Πελάτες με σοβαρά προβλήματα υγείας απαγορεύεται η διακοπή ηλεκτροδότησης.

Σημειώνεται ότι Ευάλωτοι Πελάτες είναι όσοι πλήττονται από την ενεργειακή πενία (οικονομικά δεν μπορούν να καλύψουν τις δαπάνες για ρεύμα), άτομα που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης, άτομα άνω των 70 ετών κι εφόσον ζουν μόνοι τους ή με συνομήλικο, ΑΜΕΑ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: