Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

Με στροφή νέων στη γη, ανεργία τέλος. Για να υπάρξει η πολυπόθητη ανάπτυξη είναι ανάγκη να ασχοληθούν ακόμη περισσότεροι στην κατ’ εξοχήν αγροτοκτηνοτροφική Ήπειρο… Η Πολιτεία πρέπει να δώσει κατάλληλες κατευθύνσεις.



Μπορεί το τελευταίο διάστημα να γίνεται πολύς λόγος για την ανάγκη επιστροφής των νέων στην γη και γενικότερα στον πρωτογενή τομέα παραγωγής, όμως μέχρι σήμερα -και παρά τις αρχικές ενθαρρυντικές ενδείξεις- η τάση αυτή δεν είναι η αναμενόμενη. 

Και αυτό, παρά το γεγονός, ότι η ανεργία συνεχώς αυξάνεται και ιδιαίτερα στους νέους πλησιάζει το 60%, με αποτέλεσμα πολλοί πτυχιούχοι, ακόμη και από σχολές που έχουν άμεση σχέση με την γη και την παραγωγή, να μένουν εκτός αγοράς εργασίας. 
Είναι δεδομένο, ότι οι ευθύνες για τη γενικότερη απαξίωση της αγροτικής παραγωγής (ακόμη και σήμερα που οι ανάγκες για φθηνά και ντόπια προϊόντα είναι μεγάλες) βαραίνουν, ως επί το πλείστον, την Πολιτεία. Κυρίως γιατί, εδώ και χρόνια δεν έδωσε τις απαραίτητες κατευθύνσεις στους ενδιαφερόμενους και τους… πέταξε να «κολυμπήσουν στα βαθιά», καλώντας τους να ορθοποδήσουν μέσα σε ένα εξαιρετικά δυσμενές επιχειρηματικό περιβάλλον. 
Ευθύνες όμως, έχουν και όσοι εδώ και καιρό συνεχίζουν να… σνομπάρουν την καλλιέργεια της γης, την κτηνοτροφία και τις άλλες μορφές της αγροτικής παραγωγής, που έχουν άμεσα αποτελέσματα. «Αν και η τάση επιστροφής νέων στην παραγωγή ήταν έντονη πριν λίγους μήνες, τελευταία έχει ατονήσει» τονίζουν Ηπειρώτες αγρότες και επισημαίνουν, ότι έχει έρθει η ώρα να υπάρξει στην πράξη μαζική στροφή νέων προς τη γη και να μην μείνει μόνο στα λόγια. 

Απόδημοι.. 
Στην Ήπειρο, μια περιοχή που προσφέρει πολλές δυνατότητες ανάπτυξης στην αγροτοκτηνοτροφία, η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που έχουν στραφεί στην καλλιέργεια της γης, μεσούσης της κρίσης, είναι κυρίως απόδημοι, που αποφάσισαν να αξιοποιήσουν την πατρική περιουσία στα χωριά, δίνοντας έτσι λύση στο πρόβλημα της ανεργίας που τους μάστιζε. 
Η επιστροφή στη γη όμως είναι ακόμη «άγνωστη» λέξη για πολλούς νέους που μένουν στην Ήπειρο και που τώρα βιώνουν το φάσμα της ανεργίας, περιμένοντας να αξιοποιήσουν αυτό που σπούδασαν ή να βρουν κάποια δουλειά αποκλειστικά σε κάποιο γραφείο ή (και εδώ είναι το παράξενο), περιμένοντας να ανοίξει κάποια θέση στο δημόσιο, έστω και συμβασιούχου! Σιγά- σιγά όμως πρέπει να ξεπεραστούν αυτά τα πρότυπα, αφού οι ανάγκες της κοινωνίας αλλάζουν. 
«Πολλοί βέβαια, αντί να στραφούν στην παραγωγή επιλέγουν την εύκολη λύση, δηλαδή να ανοίξουν μια καφετέρια, όπως γίνεται κατά κόρον τους τελευταίους μήνες, αλλά δεν είναι αυτή η λύση» υπογραμμίζουν συμπολίτες. 
Χαρακτηριστικό της στασιμότητας που επικρατεί στην διάθεση νέων ανθρώπων να δουλέψουν στη γη είναι το γεγονός, ότι μόλις 1700 στρέμματα γης έχουν απορροφηθεί από τα συνολικά 25.000 που διατίθενται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αντί συμβολικού τιμήματος. 

Υπάρχουν οι ευκαιρίες…
Για να δοθεί καίριο χτύπημα στην ανεργία (κάτι που τονίστηκε και σε χθεσινή σύσκεψη που έγινε στην Αθήνα υπό τον Αντώνη Σαμαρά) χρειάζεται μεν η σωστή καθοδήγηση από την Πολιτεία, πάνω απ’ όλα όμως αναγκαία είναι η βούληση από τους ίδιους τους ανέργους. Και σήμερα, σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, υπάρχουν οι ευκαιρίες για ενημέρωση, πληροφόρηση και διερεύνηση του εύρους των δραστηριοτήτων. 
Συνεχώς πραγματοποιούνται ημερίδες, συνέδρια και ενημερωτικές συναντήσεις, όχι μόνο στην Ήπειρο, αλλά και σε όλη τη χώρα, για διαφόρων ειδών αγροτικά θέματα. 
Για την κτηνοτροφία (βιολογική και συμβατική), την καλλιέργεια της γης, τα αρωματικά φυτά, τα φαρμακευτικά φυτά, την σαλιγκαροτροφία, τη μελισσοτροφία κ.α. 
Για τομείς, δηλαδή, στους οποίους κάλλιστα θα μπορούσαν να απασχοληθούν χιλιάδες νέοι, πτυχιούχοι ανάλογων τμημάτων και όχι μόνο. 

Τα λάθη του παρελθόντος…
Πάνω απ’ όλα, κυρίως η Πολιτεία θα πρέπει αποφύγει τα λάθη του παρελθόντος, όπου σχεδόν με… κλειστά μάτια έδινε δάνεια και άλλες χρηματοδοτήσεις σε αγροτοκτηνοτρόφους, οι περισσότεροι από τους οποίους δεν τις αξιοποίησαν σωστά. 
Πλέον, υπάρχει και η γνώση, αλλά και η θέληση από κάποιους για αξιοποίηση των ευκαιριών, που σαφώς είναι λιγότερες, σίγουρα όμως είναι αρκετές για να υπάρξει ανάκαμψη. 
Το βασικό ζητούμενο είναι όλο και περισσότεροι να αντιληφθούν τα οφέλη από την επιστροφή στην παραγωγή, τόσο για την ίδια τη ζωή τους, όσο και για την υγεία τους (τη διατροφή τους κ.α.).  

Σπατάλες… 
Να σημειωθεί, ότι η χώρα μας εισάγει σχεδόν 9 στα 10 μοσχαρίσια κρέατα, ενώ συνολικά ξοδεύει 2 δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο για εισαγωγή βόειου κρέατος! Και δεν είναι υπερβολή να πει κανείς, ότι με πολύ λιγότερα χρήματα θα μπορούσε να αναπτυχθεί στην Ελλάδα και δη στην Ήπειρο η παραγωγή βόειου κρέατος και έτσι, τόσο οι παραγωγοί, όσο και η ίδια η χώρα θα ήταν αυτάρκης! 
Τέτοιου είδους λάθη δεν πρέπει να επαναληφθούν, εάν θέλουμε να υπάρξει σωστή ανάπτυξη. Και αυτή θα αρχίσει μόνο από την αγροτική παραγωγή. Φθάνει βέβαια, εκτός της Πολιτείας να το αντιληφθούν και οι ίδιοι οι νέοι, αλλά και πολλοί γονείς, που σε κάποιες περιπτώσεις «φρενάρουν» τα παιδιά τους, υποστηρίζοντας ότι πρέπει σώνει και καλά να αξιοποιήσουν τα πτυχία και τις γνώσεις τους…

www.proinoslogos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: