Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

"Καζάνι που βράζει" η Μεσσήνη για την παραβατικότητα των Ρομά

messhnh


Ενα καζάνι που βράζει έτοιμο να εκραγεί, είναι η κοινωνία της Μεσσήνης. Η τσιγγάνικη παραβατικότητα έχει χτυπήσει κόκκινο τον τελευταίο χρόνο, με αποκορύφωμα το "ντου" τσιγγάνων στο σπίτι του 24χρονου που έχασε τη ζωή του σε τροχαίο την Πρωτοχρονιά, την ώρα της κηδείας του. Οι άνθρωποι φοβούνται τόσο πολύ τους τσιγγάνους, που δεν τολμούν να πουν ούτε το όνομά τους στο ρεπορτάζ που έκανε η "Ε" στην πόλη. Ολοι πάντως συμφωνούν ότι αν δεν ξεκινήσει η συστηματική αστυνόμευση -την οποία τους υπόσχονται αλλά δεν την βλέπουν-, θα αναγκαστούν να πάρουν τα όπλα οι ίδιοι, προκειμένου να προστατέψουν τους εαυτούς τους και τις περιουσίες τους.
«Δεν βγαίνει τίποτα με τις αστυνομικές επιχειρήσεις, έχει αποδειχτεί πως τους πιάνουν την μια ημέρα και την άλλη βρίσκονται έξω»: Αυτή ήταν η πρώτη φράση που ακούσαμε από το στόμα πολίτη, με αφορμή την αστυνομική επιχείρηση που έγινε χθες στην περιοχή τους. «Μπαίνουμε στα σπίτια μας και βάζουμε μπάρες στις πόρτες για να μην μπουν και μας κλέψουν», λέει ένας άλλος - ενώ παράλληλα εκφράζει τον αποτροπιασμό του για τη διάρρηξη που έκαναν τσιγγάνοι στη διάρκεια της κηδείας του 24χρονου. «Τη στιγμή της κηδείας του παλικαριού δεν διστάσανε να μπουν και να κλέψουν, αν κηδευόταν μια γιαγιά τι θα κάνανε;», αναρωτιέται.
Αρκετοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι η Δικαιοσύνη δεν κάνει σωστά τη δουλειά της, ρίχνοντας δίκιο στους αστυνομικούς που λένε ότι το δικό τους καθήκον τελειώνει με τη σύλληψη και τα δικαστήρια κρίνουν την τύχη των συλληφθέντων.
Υπάρχουν και εκείνοι που η υπομονή τους έχει εξαντληθεί και λένε πως «οι γύφτοι έχουν αγριέψει πολύ και θα πρέπει κι εμείς να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας και τις οικογένειες μας - μακάρι να μη φτάσουμε στο σημείο να πέσει η πρώτη τουφεκιά, γιατί αν πέσει.». Ο διπλανός του παρεμβαίνει και λέει ότι «τριάντα άνθρωποι είναι όλοι κι όλοι, δεν τους ξέρει η Αστυνομία για να τους συλλάβει;». Και προσθέτει: «Το κράτος να εφαρμόσει τους νόμους. Γιατί οι δικαστές τους αφήνουν έξω; Οι αστυνομικοί τους πιάνουν και ο εισαγγελέας τους αφήνει ελεύθερους!».
Οι ψυχραιμότεροι μιλούν για την ανάγκη ενίσχυσης της αστυνομικής δύναμης στην περιοχή τους για να γίνεται συστηματική αστυνόμευση. Ενας κύριος που ζει στην Ελβετία παρεμβαίνει για να πει ότι και εκεί έχουν τσιγγάνους, αλλά υπακούν στους νόμους και έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις με τους υπόλοιπους πολίτες. «Η Ελβετία είναι μια οργανωμένη χώρα, δεν μπορεί να κάνει ο καθένας ό,τι θέλει. Εκεί οι νόμοι τηρούνται και εφαρμόζονται», αναφέρει.

«Εδώ είναι κράτος ασυδοσίας», λέει ένας άλλος - ενώ ένας τρίτος ρωτά γιατί να μην γίνονται έλεγχοι στα αυτοκίνητα των τσιγγάνων. «Με αυτά κουβαλάνε τα κλοπιμαία. Πού βρήκε ο γύφτος τα σακιά με τις ελιές ή τα ξύλα που κουβαλά με το αγροτικό; Γιατί δεν τον ελέγχει κανείς και γιατί η Αστυνομία δεν ελέγχει ποιοι αγοράζουν τα κλεμμένα σίδερα;», προσθέτει.

«ΦΟΒΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΦΥΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΜΑΣ»

Οι σχεδόν καθημερινές κλοπές σε σπίτια της Μεσσήνης δεν δηλώνονται πλέον στην Αστυνομία. Αυτό μας λένε θύματα κλοπής από τσιγγάνους, που δεν διστάζουν να μπουκάρουν ακόμα και ημέρα στο κέντρο της Μεσσήνης.

«Με έχουν κλέψει τρεις φορές - τη μια ο άντρας μου ήταν μέσα και κοιμόταν. Κατέβηκα με τις πιζάμες για λίγα λεπτά κάτω και μέχρι να γυρίσω μας είχαν κλέψει», αναφέρει μια κυρία. «Δεν υπάρχει σπίτι που να μην έχουν κλέψει, ζούμε με το φόβο πότε θα έρθει και η δική μας σειρά», λέει γείτονάς της. «Αφήνουμε έναν άνθρωπο σπίτι γιατί παρακολουθούν και ξέρουν πότε μπαίνουμε και πότε βγαίνουμε», λέει ένας άλλος - ενώ ένας τρίτος προσθέτει ότι «συνεργάζονται με δικούς μας παραβατικούς και τους λένε σε ποιο σπίτι έχουν κηδεία ή γάμο για να ξέρουν πού θα χτυπήσουν».
Στη συζήτηση μπαίνει ένας ακόμη περαστικός. Λέει ότι οι περισσότεροι τσιγγάνοι που κάνουν κλεψιές και τρομοκρατούν με τις συμπεριφορές τους Νησιώτες, είναι χρήστες ναρκωτικών. «Φοβόμαστε γιατί δεν ξέρουμε πώς θα αντιδράσουν», προσθέτει, ενώ μιλά και για το φόβο αντιποίνων αν κάποιος αντιδράσει στις προκλήσεις τους. «Δυστυχώς, έχουν σταματήσει να δουλεύουν, αντί να ασχολούνται με μεροκάματα ή τη μαναβική που ασχολούνταν, μαθαίνουν από παιδιά να κλέβουν».

«Η κατάσταση έχει ξεφύγει εδώ και περίπου ένα χρόνο που τους έκοψαν τα κοινωνικά επιδόματα», λέει ένας άλλος, ο οποίος -όπως, άλλωστε, και αρκετοί άλλοι- τα βάζει με την παρούσα αλλά και τις προηγούμενες δημοτικές αρχές. «Εχουν μάθει να ζουν στην ασυδοσία και μεγάλο ποσοστό ευθύνης έχουν οι δήμαρχοι - αυτοί τους έχουν μάθει τα κόλπα για να παίρνουν τις ψήφους. Και το αποτέλεσμα; Οι γυναίκες τους δουλεύουν στο δήμο και οι άντρες κλέβουν».

http://ellas2.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: