Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013

Γιώργος Παπανδρέου: ''Ομπάμα σώσε την Ευρώπη από τον εαυτό της''.



Με άρθρο του στο περιοδικό Foreign Policy, ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας, Γιώργος Παπανδρέου, καλεί τον Αμερικανό Πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, να οδηγήσει τις ΗΠΑ ώστε να πιέσουν την Ευρώπη να σώσει την Ελλάδα και κατά συνέπεια να σωθεί και η ίδια. «Ο Πρόεδρος Ομπάμα πρέπει να βοηθήσει την Ευρώπη να σωθεί από τον εαυτό της», αναφέρει συγκεκριμένα ο Γιώργος Παπανδρέου. 
Ο πρώην πρωθυπουργός γράφει ότι οι αγορές δεν θεωρούν ποτέ αρκετές τις περικοπές που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα. Κατά τον ίδιο πρέπει η Ευρώπη να πει ότι «η κρίση τελειώνει εδώ. Η Ελλάδα είναι μέρος της ευρωζώνης. Τελεία και παύλα».

Στο σημείο αυτό ο Γιώργος Παπανδρέου θεωρεί ότι πρέπει να παρέμβει ο Ομπάμα και η αμερικανική διπλωματία αναφερόμενος «στην σημαντική επιτυχία των ΗΠΑ στο να ορθοποδήσει η Γερμανία μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου».

«Να διασαφηνίσουν την εμπιστοσύνη τους οι Αμερικανοί διπλωμάτες σε μια ενωμένη Ευρώπη» ενώ «ο Πρόεδρος πρέπει να πείσει την Γερμανίδα καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ, να κάνει ότι περνά από το χέρι της για να σώσει την Ευρώπη και να τις καταστήσει σαφές ότι ο αμερικανικός λαός θα σταθεί στο πλευρό της Ευρώπης για ακόμη μια φορά».

Ο Γιώργος Παπανδρέου κατηγόρησε τους Ευρωπαίους ηγέτες ότι αντιμετώπισαν ως υποκριτές τους Αμερικανούς όταν πίεσαν την Ε.Ε. να λάβει δραστικά μέτρα για την επιστροφή στην ανάπτυξη. «Τότε οι Ευρωπαίοι είπαν ότι οι Αμερικάνοι εξήγαγαν την κρίση τους στην Ευρώπη», σχολιάζει ο πρώην πρωθυπουργός, καλώντας τον Ομπάμα να αρχίσει επιχειρηματικές συζητήσεις ώστε να δείξει επενδυτικό ενδιαφέρον στις χώρες τις Νότιας Ευρώπης.

Επίσης τον καλεί να επισκεφθεί την Ελλάδα ως ένδειξη καλής πίστης. «Για να βοηθηθεί η ανόρθωση μιας χώρας που έχει τόσο βαθιά ιστορία με τις ΗΠΑ, μια επίσκεψη στην Ελλάδα σε ένδειξη υποστήριξης προς τις δυνατότητες του ελληνικού λαού, θα ήταν μια πραγματική ψήφος εμπιστοσύνης στις ικανότητες της χώρας και της Ευρώπης να λύσουν την κρίση στην ευρωζώνη», γράφει.

«Ο Ομπάμα θέλει να μείνει στην ιστορία σαν ένας Πρόεδρος που άλλαξε τα πράγματα», σχολιάζει ο Παπανδρέου συμπληρώνοντας ότι «τι καλύτερο από το να εξασφαλίσει την κληρονομιά του από το να συνδεθεί με τους Προέδρους των Δημοκρατικών που εμπνεύστηκαν το Ευρωπαϊκό Όραμα, όπως ο Τρούμαν, ο Κένεντυ και ο Ρούσβελτ;».

www.tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: