Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2013

Γιατί η Ελλάδα δεν μπορεί να μειώσει τις αμυντικές δαπάνες


Να που πήγαν τα λεφτά, θα μπορούσε να φωνάξει κανείς αν διάβαζε τα στοιχεία που έδωσε το ΝΑΤΟ για τις αμυντικές δαπάνες. Σύμφωνα λοιπόν με τον γενικό γραμματέα της συμμαχίας, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, η Ελλάδα είναι ένα από τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ που ξοδεύει περισσότερο από το 2% του ΑΕΠ σε αμυντικές δαπάνες, Ο κ. Ράσμουσεν δήλωσε ότι οι συμμαχικές αμυντικές δαπάνες έχουν μειωθεί κατά 56 δισ. δολάρια από το 2009. Το μεγαλύτερο μέρος των περικοπών αυτών έγινε από τους ευρωπαίους συμμάχους, αλλά δεν ισχύει το ίδιο και για τη χώρα μας.

Συγκεκριμένα, ενώ οι αμυντικές δαπάνες της Ελλάδας το 2008 αντιπροσώπευαν το 3,1% του ΑΕΠ, τα δύο τελευταία χρόνια ανέρχονται στο 2,1%. Η μείωση αυτή είναι ελάχιστη σε σχέση με τις περικοπές που έχουν εφαρμοστεί σε άλλους τομείς, όπως οι μισθοί, οι συντάξεις, η υγεία, η εκπαίδευση.

Σύμφωνα με το ΝΑΤΟ η Ελλάδα είναι δεύτερη σε στρατιωτικές δαπάνες, μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες. Περισσότερο από το 73% του αμυντικού προϋπολογισμού είναι αποκλειστικά για τις δαπάνες προσωπικού. Αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει χρησιμοποιήσει την οικονομική κρίση για την αναμόρφωση των ενόπλων δυνάμεών της. Ένας λόγος, λένε, είναι η γειτνίαση με την Τουρκία, παρά τη βελτίωση των σχέσεων την τελευταία δεκαετία.
Στην Ελλάδα της κρίσης, όπου έχουν κοπεί τα πάντα, από τις κοινωνικές παροχές μέχρι την υγεία και την παιδεία οι αμυντικές δαπάνες είναι αυτές που διαλύουν τη χώρα. Κι όμως, θα πει κανείς είναι απαραίτητες αφού ο γείτονας είναι πάντα απειλητικός. Εδώ ακριβώς είναι το μεγάλο παιχνίδι που παίζεται, όχι μόνο από την Τουρκία αλλά και από το ίδιο το ΝΑΤΟ. Αν ήθελαν θα μπορούσαν να μετριάσουν την επιθετικότητα της γείτονος χώρας ώστε να επιτρέψουν στην Ελλάδα να μειώσει τις αμυντικές της δαπάνες. Δεν το κάνουν αυτό διότι πίσω από όλους κρύβονται οι έμποροι όπλων, οι χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Γερμανία που πουλάνε όπλα αλλά και οι μεσάζοντες που καρπώνονται τις προμήθειες.
Αυτό το αμαρτωλό κύκλωμα δεν επιτρέπει στην Ελλάδα να μειώσει τις δαπάνες της για την άμυνα και δυστυχώς θα συνεχίσει να έχει αυτό το αρνητικό ρεκόρ. Να σπαταλά τόσα χρήματα για όπλα και να είναι δεύτερη στη λίστα πίσω από την υπερδύναμη, τις ΗΠΑ.

www.antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: