Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2013

Οι Αλκυονίδες Ημέρες της ΝΔ.


Η πρώτη δημοσκόπηση της χρονιάς από την Public Issue καταγράφει μια βελτίωση τόσο στους δείκτες που αφορούν το γενικότερο οικονομικό κλίμα, όσο και σε όλους τους δείκτες για τη Νέα Δημοκρατία. Το ότι για πρώτη φορά από τις εκλογές του Ιουνίου προηγείται στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής με 0,5% από το ΣΥΡΙΖΑ, όπως επίσης και η βελτίωση στη δημοφιλία του κόμματος, στην ικανοποίηση από την κυβέρνηση, στη δημοφιλία του κ. Σαμαρά και στο ερώτημα για καταλληλότερο πρωθυπουργό, συνθέτουν τη σημερινή εικόνα όπως αυτή αποτυπώνεται στη συγκεκριμένη έρευνα.


Πως όμως μπορεί να ερμηνευθεί αυτή η αλλαγή στις τάσεις της κοινής γνώμης μέσα σε ένα μόλις μήνα; Είναι σαφές ότι καταρχήν η Νέα Δημοκρατία δρέπει τα οφέλη από την είσπραξη της δόσης και την αντιλαμβανόμενη σταθεροποίηση της οικονομίας. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι το Νοέμβριο οι μισοί Έλληνες πίστευαν ότι η χώρα είναι στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, ενώ σήμερα -σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση- το 64% θεωρεί απίθανο ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Παράλληλα, το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας έχει καταφέρει τις τελευταίες εβδομάδες να επιβάλλει την επικοινωνιακή του ατζέντα στοχεύοντας πλέον στο πιο συντηρητικό και δεξιό ακροατήριο. Την ίδια στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καταφέρει ακόμα να πείσει για τη συνοχή του και τον ρεαλισμό του προγράμματός του.

Σε κάθε περίπτωση αυτό που θα συνεχίσει να χαρακτηρίζει το πολιτικό σκηνικό είναι η ρευστότητα. Μπορεί το νέο έτος να «μπήκε με το δεξί» για τη Νέα Δημοκρατία, δεν αποκλείεται όμως η κυβέρνηση να περνάει τις δικές της Αλκυονίδες μέρες. Με 1,3 εκατ. καταγεγραμμένους ανέργους, με τη «νέα» μεσαία τάξη να πιέζεται, με την αγορά στο ναδίρ, όπως βεβαίως και με την εφαρμογή των νέων μέτρων να είναι μπροστά μας, η ατζέντα θα επανέλθει σύντομα στα οικονομικά ζητήματα. Και εκεί θα κυριαρχήσει όποιος καταφέρει να πείσει ότι μπορεί να διαχειριστεί με μεγαλύτερη επιτυχία τη δύσκολη αυτή περίοδο και να κάνει τη χώρα να λειτουργήσει πιο ορθολογικά.



www,athensvoice.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: