Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013

Χαράτσια και κόστος κατασκευής «σβήνουν» την οικοδομή στην Ήπειρο. ΕΛ.ΣΤΑΤ.: Πτώση 40,5% και 41,2% σε επιφάνεια - όγκο !


Σε πρωτοφανούς διάρκειας «μεσαίωνα» έχει περιέλθει ο κλάδος της οικοδομής στην Ήπειρο, με τους κατασκευαστές να βρίσκονται σε σημείο απόγνωσης, αφού πολλοί αν και έχουν έτοιμα κτίρια, δεν κατάφεραν ακόμη να τα πουλήσουν, με αποτέλεσμα τα χρέη τους να είναι σε δυσθεώρητα ύψη και να βρίσκονται ένα βήμα πριν το λουκέτο.Η κρίση στην οικοδομή δημιουργεί αλυσιδωτές επιπτώσεις και σε μια σειρά από εκατοντάδες άλλα επαγγέλματα, με αποτέλεσμα η οικονομία να βυθίζεται ακόμη περισσότερο στην κρίση, σε μια εποχή που κερδίζει έδαφος η συζήτηση για ανάπτυξη. Πώς θα επέλθει όμως αυτή, εάν ένας εκ των βασικότερων πυλώνων της οικονομίας παραμένει καθηλωμένος;Τα χθεσινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.), που είναι εντυπωσιακά, έρχονται να επιβεβαιώσουν αυτό που εδώ και αρκετό καιρό όλοι οι άνθρωποι του κλάδου των κατασκευών λένε σε μεταξύ τους συζητήσεις: ότι δηλαδή τα συνεχή «χαράτσια» στα ακίνητα έχουν «παγώσει» την αγορά και την έχουν οδηγήσει ένα βήμα πριν τον αφανισμό. Εάν κάποιος προσθέσει στην εξίσωση και το κόστος κατασκευής νέων κτιρίων (που αυξάνεται μήνα με το μήνα), τότε αντιλαμβάνεται ότι η οικοδομή και ιδιαίτερα η ιδιωτική πρωτοβουλία έχει σχεδόν σβήσει στην Ήπειρο.


Τα στοιχεία.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα χθεσινά στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. (που έχουν προκαλέσει μεγάλη συζήτηση και προβληματισμό), η οικοδομική δραστηριότητα στην Ήπειρο έπαθε καθίζηση. Τα στοιχεία αφορούν τον Οκτώβριο και σύμφωνα με αυτά, η επιφάνεια των νέων κτιρίων έχει μειωθεί (σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2011) κατά 40,5% και ο όγκος κατά 41,2%!Μάλιστα, οι δυο συγκεκριμένοι δείκτες κοντεύουν να. μηδενιστούν, αφού η μεν επιφάνεια των νέων κτιρίων είναι μόλις στα 6,1 χιλιάδες τετραγωνικά και ο όγκος στα 17,8 χιλιάδες κυβικά. Όσο για τις άδειες; Μειώθηκαν κατά 28,8%, στοιχείο όμως που δεν αποτελεί σε μεγάλο βαθμό ενδεικτικό της κατάστασης, αφού άδεια χρειάζεται ακόμη και για. ένα κοτέτσι.Μεγάλο ενδιαφέρον έχουν, επίσης, τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. για την οικοδομική δραστηριότητα στην περιοχή μας, το 10μηνο του 2012. Σύμφωνα με αυτά, η πτώση (συγκριτικά με το 10μηνο του 2011) στην επιφάνεια είναι 34,2%, στον όγκο 36,7% και στις άδειες 19,1%. «Υπάρχει μια συνεχής μείωση, η οποία μάλιστα είναι αρκετά μεγάλη σε αριθμό. Θα έλεγε κανείς, ότι μια ελεύθερη πτώση, χωρίς αλεξίπτωτο» επισημαίνουν κύκλοι του κλάδου.

Τι πρέπει να γίνει;.. 
Υπό αυτές τις συνθήκες, εάν η Πολιτεία δεν θέλει να μηδενιστεί η οικοδομική δραστηριότητα στην περιοχή μας (και σε όλη τη χώρα βέβαια), θα πρέπει άμεσα να πάρει μια σειρά αποφάσεων, που αρχικά θα σταματήσουν την πτώση και στη συνέχεια θα οδηγήσουν σε ανάπτυξη τον κλάδο.Είναι δεδομένο, ότι η επιστροφή του ΦΠΑ προς τις τεχνικές και κατασκευαστικές εταιρίες είναι μια «ανάσα», όμως δεν είναι αρκετή για να λυθούν όλα τα προβλήματα. Τα περισσότερα από αυτά έγκειται στην εξαιρετικά υψηλή φορολογία που έχει σήμερα η αγορά ακινήτων.Τα απανωτά «χαράτσια» και όσα προβλέπεται να έρθουν δημιουργούν ασφυξία σε όσους θέλουν να κατασκευάσουν οικοδομές, αφού γνωρίζουν, ότι δεν πρόκειται να έχουν τα αναμενόμενα έσοδα. Για αυτό, όπως επισημαίνουν χρειάζεται άμεσα να μειωθούν οι φόροι και η Κυβέρνηση να μην είναι .εκδικητική με την ιδιοκτησία, αφού η οικοδομή δίνει δουλειά σε εκατοντάδες επαγγέλματα.«Η κρίση στον κατασκευαστικό κλάδο είναι μια από τις βασικότερες αιτίες για τις οποίες ακόμη δεν έχουμε ανακάμψει» λένε κατασκευαστές. Και σημειώνουν, ότι το ενδιαφέρον είναι ακόμη μεγάλο, αλλά κανείς δεν πρόκειται να κάνει κάποια κίνηση αγοράς, εάν πρώτα δεν σταθεροποιηθεί η κατάσταση στην οικονομία και κυρίως, εάν δεν μειωθούν οι φόροι.

Η διαμαρτυρία.
Στο μεταξύ, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, τα οποία τους έχουν φέρει σε εξαιρετικά δύσκολο σημείο και θέτουν θέμα επιβίωσης, διαμαρτυρήθηκαν χθες και στα Γιάννινα οι οικοδόμοι.Πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων και πορεία στο κέντρο της πόλης.Οι περισσότεροι οικοδόμοι δεν έχουν δουλειά, αφού με μεγάλη δυσκολία βρίσκουν και κάνουν ακόμη και κάποιο μερεμέτι, ενώ βασικό αίτημα του κλάδου ήταν η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης.Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Σωματείου των Ιωαννίνων Νίκο Έξαρχο, το 80% των οικοδόμων είναι άνεργοι, ενώ πρέπει να αρθεί η απόφαση για αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης κατά δυο χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: