Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

Ακόμη ένα «χτύπημα» στα ερημωμένα Ηπειρωτικά χωριά. Καίριο πλήγμα για την ύπαιθρο εάν καταργηθούν τα Κέντρα Υγείας. 24ωρη απεργία των γιατρών και στα Γιάννινα. Χωρίς αξονικό τομογράφο οι Φιλιάτες εδώ και μια εβδομάδα.


Την ώρα που, τόσο η δημόσια, όσο και η ιδιωτική Υγεία κλυδωνίζονται από σωρεία προβλημάτων, η σχεδόν ερημωμένη Ηπειρωτική ύπαιθρος αναμένεται να δεχθεί καίριο πλήγμα, εάν εφαρμοστούν τελικά, οι αλλαγές που προωθεί το Υπουργείο Υγείας για την δομή των μονάδων και των Κέντρων Υγείας σε όλη τη χώρα.


Και αυτό, γιατί προβλέπονται καταργήσεις και συγχωνεύσεις με βάση όχι τις ανάγκες κάθε περιοχής, αλλά με γνώμονα την εξοικονόμηση όσο το δυνατόν περισσότερων χρημάτων! 
Έτσι, μετά τις καταργήσεις Εφοριών, στρατιωτικών φυλακίων, αστυνομικών Τμημάτων, δασαρχείων, Ειρηνοδικείων, παραρτημάτων του ΙΚΑ κ.α. υπηρεσιών από την Ηπειρωτική ύπαιθρο, η αναδιάρθρωση του συστήματος της εξωνοσοκομειακής περίθαλψης, αναμένεται να δώσει τη… χαριστική βολή στους ελάχιστους και ηλικιωμένους, κατά κύριο λόγο, εναπομείναντες κατοίκους. 

Στα Γιάννινα… 
Μάλιστα, το Υπουργείο Υγείας σε σχετική έκθεση καταγραφής, κάνει εκτενή αναφορά στο Νομό Ιωαννίνων, όπου λειτουργούν δύο νοσοκομεία, δύο μονάδες του ΕΟΠΥΥ και έξι Κέντρα Υγείας. 
Ο ΕΟΠΥΥ διαθέτει στην περιοχή δύο μισθωμένα και ένα ιδιόκτητο κτίριο: Το ένα από τα μισθωμένα κτίρια έχει εμβαδόν 442 τετραγωνικών μέτρων (οδός Πυρσινέλλα 4) και κοστίζει στον Οργανισμό 4.500 ευρώ το μήνα. 
Στην οδό Παύλου Μελά υπάρχει ένα κτίριο, εμβαδού 4.015,5 τετραγωνικών μέτρων, το οποίο είναι ιδιόκτητο (Νομαρχιακή Μονάδα Υγείας), ενώ μία τρίτη μονάδα λειτουργεί στο Μέτσοβο, σε κτίριο 183 τετραγωνικών, το οποίο κοστίζει μηνιαίως 1.882,85 ευρώ.

Μεγάλες αποστάσεις
Η σχετική έκθεση αναφέρει, μάλιστα, ότι το σύνολο των χρονίως πασχόντων είναι 55.332 άτομα, ενώ ο συνολικός πληθυσμός είναι πάνω από 161.000 άτομα. Δεν γίνεται όμως απολύτως καμία αναφορά στις ανάγκες που υπάρχουν από τους κατοίκους μακρινών και απομονωμένων χωριών για τα Κέντρα Υγείας και τα Αγροτικά Ιατρεία που σήμερα λειτουργούν στις περιοχές τους. 
Εκτός του ότι αυτά αποτελούν μια «ανάσα» ζωής στις ερημικές αυτές τοποθεσίες, ο Νομός Ιωαννίνων παρουσιάζει την εξής ιδιομορφία: οι αποστάσεις ανάμεσα στα χωριά είναι πολύ μεγάλες. Σήμερα ένας υπερήλικας θα πάει από το χωριό του στα Κέντρα Υγείας Κόνιτσας, Μετσόβου, Πραμάντων κ.α. για να γράψει φάρμακα ή να κάνει κάποιες εξετάσεις. Εάν όμως αυτά κλείσουν, θα έρχεται στα Γιάννινα. Και καλά να είναι υγιής, εάν όμως δεν είναι ή δεν έχει κάποιον να τον μεταφέρει; 
Δυστυχώς, πρόκειται για μια πολύ σοβαρή παράμετρο που οι… φωστήρες του Υπουργείου Υγείας δεν έχουν σκεφθεί. Αντιθέτως, θα μπορούσαν να παραμείνουν αυτά τα Κέντρα ή τα Αγροτικά Ιατρεία και να αξιοποιηθούν οι πολλοί άνεργοι γιατροί που υπάρχουν και στην Ήπειρο. 

Πολλά προβλήματα…
Στο μεταξύ, τα προβλήματα στο χώρο της Υγείας και στην περιοχή μας συνεχίζονται, τόσο στο δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Μάλιστα, οι γιατροί και στα Γιάννινα θα συμμετέχουν στην αυριανή 24ωρη απεργία, που έχει κηρύξει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος. 
Σε χθεσινή ανακοίνωσή του, ο Ιατρικός Σύλλογος Ιωαννίνων αναφέρει ότι συμμετέχει στην απεργία, μεταξύ άλλων, για να «εκφράσουμε την αντίδρασή μας στη μισθολογική εξόντωση των ιατρών ΕΣΥ- Ασφαλιστικών Ταμείων, για να διαμαρτυρηθούμε για την περιθωριοποίηση του ελεύθερου επαγγελματία γιατρού» κ.α. 
Σε επίπεδο Νοσοκομείων, οι δυσλειτουργίες δεν λείπουν, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, ο αξονικός τομογράφος στο Νοσοκομείο Φιλιατών εδώ και μια εβδομάδα τέθηκε… νοκ άουτ, προβληματίζοντας τους αρμοδίους. Και βέβαια, δεν μιλάμε για ένα απλό Νοσοκομείο, αλλά για αυτό από το οποίο εξυπηρετείται ολόκληρη η Θεσπρωτία. 

Η συνταγογράφηση… 
Τέλος, το ρητό «κάθε αρχή και δύσκολη» ταιριάζει… γάντι στην περίπτωση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, που έκανε μεν πρεμιέρα τη Δευτέρα, με πολλά όμως προβλήματα. Το σύστημα «έπεσε» και χθες πολλές φορές, προκαλώντας την αγανάκτηση γιατρών και ασφαλισμένων, με τους πρώτους να αναφέρουν, ότι επιβεβαιώνονται τα όσα έλεγαν, πως δεν θα λειτουργήσει απρόσκοπτα το νέο σύστημα. 
Στόχος του νέου τρόπου συνταγογράφησης είναι η μείωση του χρόνου έκδοσης και εκτέλεσης της συνταγής, κάτι που πάντως μέχρι και χθες δεν είχε συμβεί, αφού τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν απαιτούσαν πολύ υπομονή από γιατρούς και ασθενείς…



Δεν υπάρχουν σχόλια: