Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

Kίνδυνος κατάρρευσης της Κοινωνικής Ασφάλισης το 2012

Είχαμε εγκαίρως προειδοποιήσει (βλ. «Ασφαλιστικό Ώρα Μηδέν. Το Μέλλον των Συντάξεων», Εκδόσεις Λιβάνη, 2010), ότι το Μνημόνιο, πλην του ασφυκτικού δημοσιονομικού κανόνα για τις συντάξεις μέχρι το 2060 (δαπάνη κάτω του 2,5% του ΑΕΠ!), θα προξενήσει βαθειά ύφεση, που θα είναι η μήτρα της ολοκληρωτικής κατάρρευσης του Ασφαλιστικού Συστήματος. Ότι η πρωτοφανής ανεργία θα στερήσει από τα Ταμεία κρίσιμους πόρους, μετά μιαν μακρά περίοδο λεηλασίας και κακοδιαχείρισης των αποθεματικών τους (ενδεικτικά: νόμος Μαρκεζίνη 1611/1950 για άτοκες καταθέσεις, μετά έντοκες με υποπενταπλάσιο του τρέχοντος επιτοκίου, ύστερα Χρηματιστήριο, δομημένα ομόλογα, νέα χρηματιστηριακή κατάρρευση, μνημονιακό «κούρεμα» κ.ο.κ.). Εξάλλου, από δεκαετιών κρούαμε τον κώδωνα του κινδύνου, ότι η γενίκευση των ελαστικών μορφών εργασίας (που θα ενθαρρύνουν και τις άτυπες μορφές απασχόλησης) θα είναι η νέα μεγάλη πληγή των Ταμείων από χαμένες εισφορές.

Είναι αληθές ότι οι συνταξιοδοτικές δαπάνες προέρχονται κατά 57% από τις εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων, κατά 41% από την κρατική επιχορήγηση και κατά το υπόλοιπο 2% από τις αποδόσεις της κινητής και ακίνητης περιουσίας των Ταμείων. Σε όλες τις άλλες χώρες του κόσμου, όπου υπάρχει σύστημα Δημόσιας και Καθολικής Κοινωνικής Ασφάλισης, τα άρτια αποθεματικά, καταλλήλως και ασφαλώς επενδυόμενα, έχουν πολλαπλάσια συμβολική και πρακτική σημασία για την ευστάθεια του Συστήματος και έχουν επιλύσει το ζήτημα των αξιοπρεπών συντάξεων πέραν του ορατού μέλλοντος.
Οι απώλειες των ελληνικών Ταμείων από εισφορές υπολογίζονται για το 2011 σε 5 δις ευρώ, ενώ για το 2012, με μετριοπαθείς υπολογισμούς, αναμένεται να φτάσουν τα 7 δις. Σ'αυτές δεν περιλαμβάνεται η προκύπτουσα από την περαιτέρω μείωση των μισθών και των ημερομισθίων, που ήδη συντελείται κατ'επιταγήν της Τριαρχίας, ούτε αυτή που θα επιφέρει η εφεδρεία και η αναμενόμενη απόλυση 150.000 περίπου δημοσίων υπαλλήλων έως το 2015. Έπεται  το «κούρεμα» των ομολόγων που κατέχουν τα Ταμεία (απώλειες 12-13 δις ευρώ), καθώς και η συρρίκνωση του τομέα των αυτοαπασχολούμενων (εμπόρων, επαγγελματιών, επιτηδευματιών), που κλείνοντας δεν πληρώνουν εισφορές. Έντονα ηχούν στ'αυτιά μας οι δηλώσεις (21-6-2011) του αρμοδίου υπουργού κ.Κουτρουμάνη κατά τη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Γ.Παπανδρέου, ότι από κάθε μονάδα αύξησης της ανεργίας, τα Ταμεία χάνουν εισφορές ύψους 320 εκατ. ευρώ, ενώ από κάθε μονάδα μείωσης των μισθών στερούνται 150 εκατ. ευρώ. Με τις 7 στις 10 θέσεις εργασίας που δημιουργούνται, να είναι μερικής απασχόλησης, δηλαδή χαμηλού μισθού και ελάχιστων εισφορών, το μέλλον των συντάξεων είναι προδιαγεγραμμένο.
Με τη μνημονιακή μετονομασία των εισφορών των εργαζομένων (Ταμεία Προνοίας) και των εισφορών εργοδοτών και εργαζομένων (Επικουρικά Ταμεία) ως «δημόσιας δαπάνης», οι κρατικοί πόροι για συντάξεις, ως ποσοστιαία αύξηση, θα πέσουν πολύ κάτω του νομοθετημένου 2,5% του ΑΕΠ και θα κυμανθούν από 1-1,5% του ΑΕΠ. Υπάρχει δηλαδή απόλυτη απαγόρευση αναπλήρωσης καθ'οιονδήποτε τρόπο των όλο και μεγαλύτερων απωλειών από την ύφεση, την ανεργία, την ελαστικοποίηση της εργασίας, την ψευδοαπασχόληση. Επομένως, το 2012 οι συντάξεις θα κινδυνεύσουν. Ούτε οι μεγάλες μειώσεις που έγιναν στις συντάξεις και στα επιδόματα πρόνοιας, ούτε αυτές που έχουν προαναγγελθεί και σχεδιαστεί με το Μεσοπρόθεσμο και τον προϋπολογισμό, θα ελαφρύνουν το βάρος των Ταμείων. Γίνονται απλώς για την τήρηση του «σιδηρού» δημοσιονομικού κανόνα και δεν θα φέρουν καμία λύση παρά τη σκληρότητά τους. Γι'αυτό απαιτείται άλλη λύση σωτηρίας του Συνταξιοδοτικού Συστήματος, πέραν του καταστροφικού Μνημονίου και της πολλαπλώς διαδηλούμενης συνταξιοκτόνας πολιτικής του. Είναι πρόσφατη άλλωστε η ρήση του απελευθερωμένου πλέον από ευθύνες Ντομινίκ Στρος Καν, ότι στο ελληνικό πρόγραμμα πρυτάνευσε η διάθεση τιμωρίας των Ελλήνων και όχι ο οικονομικός ορθολογισμός.-


Του Αλ. Μητρόπουλου.
Ο Αλέξης Π. Μητρόπουλος είναι πανεπιστημιακός και Πρόεδρος της Ένωσης για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝΥΠΕΚΚ), www.enypekk.gr).
www.amitropoulos.gr, a-mitrop@otenet.gr
Πηγή: http://enypekk.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: