Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2012

Economist: Πρωταθλήτρια στην ύφεση η Ελλάδα το 2012.



Τη δεύτερη χειρότερη επίδοση στον κόσμο, όσον αφορά την οικονομική ανάπτυξη θα έχει η Ελλάδα το 2012, σύμφωνα με τον Economist. Συγκεκριμένα, οικονομολόγοι του Economist Intelligence Unit, εκτιμούν ότι το 2012, η Ελλάδα θα γνωρίσει ύφεση που θα αγγίζει το 8%. Την ίδια ώρα, η Goldman Sachs σε έκθεσή της προβλέπει ότι η ύφεση στην Ευρωζώνη θα βαθύνει στις αρχές του 2012 και οι πιέσεις των αγορών θα παραμείνουν έντονες. Επιπλέον, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, Ζου Μιν, προειδοποίησε ότι αν συνεχιστεί η επιδείνωση της τρέχουσας δημοσιονομικής κατάστασης στην ευρωζώνη, αυτή μπορεί να οδηγήσει σε συρρίκνωση του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 2%.



Σύμφωνα με την έκθεση του Economist, η μοναδική χώρα που θα έχει μεγαλύτερη υφεσιακή πορεία από την Ελλάδα θα είναι το Σουδάν. Την Ελλάδα ακολουθεί η Πορτογαλία με ποσοστό περίπου 4%.


Στον αντίποδα, τη μεγαλύτερη ανάπτυξη το 2012, θα έχει η Λιβύη.


Goldman Sachs: Η ύφεση στην ευρωζώνη θα βαθύνει το 2012.
Την πρόβλεψη ότι η ύφεση στην Ευρωζώνη θα βαθύνει στις αρχές του 2012 και ότι οι οικονομικές πιέσεις στις αγορές της Ευρώπης θα παραμείνουν έντονες τους προσεχείς μήνες διατυπώνει η Goldman Sachs σε έκθεσή της. Σύμφωνα με την επενδυτική τράπεζα, η ύφεση στη ζώνη του ευρώ θα οδηγήσει τελικά σε μια πιο συγκεκριμένη πολιτική συμφωνία μεταξύ των κρατών που την απαρτίζουν, σε νέους δημοσιονομικούς κανόνες και σε επιμερισμό του κινδύνου.

Η Goldman Sachs αναφέρει επιπλέον, πως η παρέμβαση της ΕΚΤ για την παροχή ρευστότητας στις ευρωπαϊκές τράπεζες παρείχε ανακούφιση, ωστόσο παραμένουν οι ίδιοι οικονομικοί και πολιτικοί κίνδυνοι για την Ευρωζώνη.

Η τράπεζα σημειώνει πως, αν και είναι νωρίς για την εξαγωγή συμπερασμάτων, η μετάδοση της κρίσης στην Ευρωζώνη ήταν μέχρι σήμερα μικρότερη από την αναμενόμενη. Θεωρεί δε, πως οι τιμές των αγορών αποτιμούν χαλάρωση των κινδύνων στην Ευρωζώνη.

Για τις ΗΠΑ, η Goldman Sachs αναμένει πως η οικονομία θα επιβραδύνει μετά την πρόσφατη επιτάχυνσή της, αλλά θα αποφύγει την ύφεση. Αναμένει δε μεγαλύτερες πιέσεις στο πρώτο τρίμηνο του 2012 και έναν νέο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης μέσα στο έτος. Τέλος, για την κινέζικη ανάπτυξη εκτιμά πως θα σταθεροποιηθεί και θα παραμείνει σε αρκετά υγιή επίπεδα.

ΔΝΤ: Η κρίση στην Ευρωζώνη απειλεί την παγκόσμια οικονομία.
Εν τω μεταξύ, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ζου Μιν, μιλώντας στη Σιγκαπούρη, τόνισε πως οι κίνδυνοι για την παγκόσμια ανάπτυξη έχουν αυξηθεί και προανήγγειλε αναθεώρηση των προβλέψεων για την ανάπτυξη στην Ευρώπη το 2012 μη αποκλείοντας να υπάρξει τελικά ύφεση.

«Παρατηρούμε ότι η οικονομική δραστηριότητα έχει αποδυναμωθεί και οι προοπτικές ανάπτυξης έχουν περιοριστεί», δήλωσε χαρακτηριστικά, προειδοποιώντας πως αν συνεχιστεί η επιδείνωση της τρέχουσας δημοσιονομικής κατάστασης στην Ευρωζώνη μπορεί να οδηγήσει σε συρρίκνωση του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 2%. Σημειώνεται πως τον Σεπτέμβριο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τοποθετούσε την παγκόσμια ανάπτυξη στο 4% το 2012.

Ο Ζου Μιν τόνισε επιπλέον πως οι διακυμάνσεις στις αγορές θα συνεχιστούν και πως η αυξημένη μεταβλητότητα των χρηματοοικονομικών αγορών αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση για τους υπευθύνους χάραξης πολιτικής.





www.press-gr.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: