Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2012

Γιώργος Καμίνης. ''Στην Αθήνα φαίνεται η κρίση όλης της χώρας''.



εν περιγράφει την Αθήνα µε µαύρο - άσπρο, κι ας βιώνει η πόλη, όπως και η χώρα, από τις πιο δύσκολες περιόδους. Κλείνοντας ένα χρόνο στην ηγεσία του ∆ήµου Αθηναίων, ο κ. Γ. Καµίνης µιλάει στο «Βήµα» για την πεποίθησή του ότι οι υποβαθµισµένες γειτονιές µπορούν να ζωντανέψουν και να γίνουν... Πορτοµπέλο και Ντόκλαντς. Μάλιστα ο δήµαρχος Αθηναίων καλεί επενδυτές να ρισκάρουν, λέγοντας ότι «εγώ θα επένδυα στην Αθήνα». Αρνείται τις αιτιάσεις ότι είναι αυτοδιοικητικός εκπρόσωπος της µνηµονιακής πολιτικής ενώ λέει ότι νιώθει «µια εκλεκτική συγγένεια µε τον Λουκά Παπαδήµο». Ο κ. Καµίνης αφήνει ανοιχτή την... πόρτα στο ενδεχόµενο να περάσει στην κεντρική πολιτική σκηνή. Προσώρας, επιµένει ότι «η Αθήνα είναι κεντρική πολιτική σκηνή, αλλά όχι πασαρέλα…». Ρίχνει έµµεσες βολές κατά του «Καλλικράτη», ξεκαθαρίζει ότι δεν έχει ταµπού µε τους ιδιώτες στη διαχείριση των σκουπιδιών και προαναγγέλλει ότι θα παραδώσει σύντοµα το νοµοσχέδιο για τις διαδηλώσεις στους αρχηγούς των κοµµάτων. 


Ενα χρόνο μετά την εκλογή σας, ποια πρωτοβουλία που πήρατε θα λέγατε ότι έχει αποδώσει καρπούς; 

«Εξοικονόµηση πόρων, εξορθολογισµός δαπανών, διεύρυνση της κοινωνικής πολιτικής του δήµου. Περιορίσαµε κατά 25% - 30% τις δαπάνες, κάναµε συγχωνεύσεις νοµικών προσώπων. Στόχος είναι ο δήµος να αποκτήσει επιτελική λειτουργία. 

Γιατί έφυγα από την Κοτζιά; Ηρθα στη Λιοσίων για να είµαι κοντά στις υπηρεσίες. Επιδιώκουµε ο δήµος, που είναι ο εγκέφαλος και ο βραχίονας για να αλλάξει η πόλη, να γίνει πρότυπο χρηστής διοίκησης. Ποτέ αυτός ο δήµος δεν ήταν πρότυπο χρηστής διακυβέρνησης». 

Υπάρχει κάποια παρέμβαση που δεν κάνατε και το έχετε μετανιώσει; «∆εν έχει προχωρήσει ο συνήγορος του δηµότη. Οµως, το απόλυτο επαγγελµατικό ασυµβίβαστο που απαιτεί η θέση, η αυξηµένη πλειοψηφία και η µυστικότητα της ψήφου στο δηµοτικό συµβούλιο, που ορίζει ο νόµος, αποθαρρύνουν επαγγελµατίες να αναλάβουν το ρίσκο της υποψηφιότητας». 

Στις πρόσφατες δημόσιες τοποθετήσεις σας αναπτύχθηκε αντιπαράθεση με τον κ. Παπουτσή για το κέντρο της Αθήνας. 

«∆εν υπάρχει καµία αντιδικία και κυρίως προσωπική. ∆εν το αντέχει η Αθήνα. Ο δήµαρχος οφείλει να τονίζει ποια είναι τα προβλήµατα, να επισηµαίνει τα ελλείµµατα πολιτικής ή εφαρµογής µέτρων. Τι; Να µην πω ότι δεν υπάρχει συγκεκριµένη µεταναστευτική πολιτική αντιµετώπισης των παράνοµης µετανάστευσης;». 

Θεωρείτε ότι δεν υπάρχει μεταναστευτική πολιτική; 

«∆εν υπάρχει µεταναστευτική πολιτική γιατί µας έχει πάρει από κάτω η παράνοµη µετανάστευση. Είναι διάτρητα τα σύνορα. Επίσης, δόθηκαν εκατοµµύρια ευρώ από την ΕΕ για εθελοντική επιστροφή µεταναστών και για κέντρα υποδοχής, που δεν έχουν απορροφηθεί. Είδατε να έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια κέντρα υποδοχής; Ολους τους στέλνουν στη χοάνη της Αθήνας. Επίσης, πώς να φρενάρεις το οργανωµένο έγκληµα; Το παρεµπόριο ή φρενάρεται στην είσοδο της χώρας, στο τελωνείο, ή αλλιώς θα κυνηγάµε τον τελευταίο κρίκο, τον άνθρωπο που τρέχει µε τον µπόγο στην πλάτη. Το ίδιο συµβαίνει µε τη διακίνηση ναρκωτικών και την πορνεία». 

Ομως οι επισημάνσεις δεν ενδιαφέρουν τον πολίτη που βλέπει τη ζωή του να χειροτερεύει... 

«Στην Αθήνα καθρεφτίζεται όλη η κρίση που διέρχεται η χώρα. Στις γειτονιές, στο κέντρο της Αθήνας, βλέπουµε να υπάρχει µια επέκταση της οργανωµένης εγκληµατικότητας – πορνεία, εµπόριο ναρκωτικών, παρεµπόριο. ∆εν είναι κάτι που προέκυψε... χθες. Οφείλεται στο ότι δεν παίρνονται αποφάσεις και συνεχώς τα προβλήµατα µπαίνουν κάτω από το χαλί. Οµως οι υποβαθµισµένες γειτονιές µπορούν να ζωντανέψουν. Τόσο υποβαθµισµένα ήταν κάποτε το Πορτοµπέλο και τα Ντόκλαντς. Οι τιµές πέφτουν στο κέντρο. Υπάρχει χώρος για ιδιωτικές επενδύσεις. Αυτό που χρειάζεται είναι ένας ευφυέστερος δήµος και επενδυτές που θα ρισκάρουν. Εγώ, πάντως, θα επένδυα στην Αθήνα». 

Πιστεύετε ότι ο κ. Παπαδήμος θα προχωρήσει το νομοσχέδιοομπρέλα για παρεμβάσεις στο κέντρο της Αθήνας; 

«Επαναβεβαιώθηκε στη σύσκεψη της περασµένης Τετάρτης. Εχω τη διαβεβαίωση του κ. Παπαδήµου ότι το θέλει. Εµείς είµαστε έτοιµοι να το “τρέξουµε”. Εχουµε ετοιµάσει επιµέρους διατάξεις και ρυθµίσεις τις οποίες θα διαµορφώσει µια νοµοπαρασκευαστική επιτροπή υπό τον υπουργό Επικρατείας, τον κ. Σταυρόπουλο». 

Ποια είναι η γνώμη σας για τον Λουκά Παπαδήμο; 

«Νιώθω µια εκλεκτική συγγένεια µε τον Λουκά Παπαδήµο. Μπήκε στην κυβέρνηση για να βοηθήσει. Γι’ αυτό πρέπει να έχει την ανεπιφύλακτη στήριξη από τις δυνάµεις που µετέχουν στην κυβέρνηση, και οι οποίες πρέπει να κάνουν στην µπάντα τις επιµέρους διαφωνίες τους. Αυτή τη στιγµή η χώρα κινδυνεύει. Εκτός και αν κάποιος επενδύει στο χάος». 

Η αντιπολίτευση στον uni0394ήμο Αθηναίων σάς κατηγορεί για αυτοδιοικητικό εκπρόσωπο της μνημονιακής πολιτικής... 

«Αυτά είναι ανοησίες. Και µας έχουν κοστίσει πολλαπλά αυτές οι αντιλήψεις εδώ και χρόνια. Γιατί µετατράπηκε ο δήµος σε προπύργιο κυβερνητικών ή αντικυβερνητικών πολιτικών αντί οι εµπλεκόµενοι στα δηµοτικά πράγµατα να κάνουν τη δουλειά τους, όντας βέβαια πολιτικά ενεργοί». 

Εχετε μιλήσει για υπεράριθμο προσωπικό στον δήμο. Αληθεύει ότι όταν πήγατε στο υπουργείο Εσωτερικών ταχθήκατε υπέρ της απομάκρυνσης 2.000 εργαζομένων; 

«Ουδέποτε συνέβη κάτι τέτοιο µε τα περί αποµάκρυνσης εργαζοµένων. Στον ∆ήµο Αθηναίων εργάζονται συνολικά περίπου 10.000 άτοµα. Αλλού υπάρχει δυναµικό που περισσεύει και αλλού χρειάζονται επιπλέον δυνάµεις, όπως άλλωστε συµβαίνει και στον υπόλοιπο δηµόσιο τοµέα».

Εφεδρεία, απολύσεις, μετατάξεις περιλαμβάνονται στο μέλλον για τον δήμο; 

«Ο δήµος επιδιώκει να αξιοποιεί προσωπικό και όχι να το περικόπτει. Εφέτος τις χριστουγεννιάτικες γιορτές τις οργάνωσε ο δήµος αυτοδύναµα µε 200.000 ευρώ, αξιοποιήσαµε το προσωπικό µας. Πέρυσι δόθηκε σε εταιρείες η οργάνωση του εορταστικού προγράµµατος και είχε δεκαπλάσιο κόστος. Οσο για την εφεδρεία, πολύ κακό για το τίποτα... Μας κόστισε πολύ. Η εφεδρεία ξανάφερε τον εφιάλτη των σκουπιδιών. Για να δούµε τελικά ότι 15 εργαζόµενοι έµπαιναν στην εφεδρεία. Οπότε προς τι αυτή η ιστορία; Ο θεσµός των µετατάξεων θα µπορούσε να λειτουργήσει. Πάντως, όλα θα έπρεπε να έχουν γίνει από την αρχή ορθολογικά στη δηµόσια διοίκηση. Τώρα, αφού ούτε αξιολόγηση των εργαζοµένων έγινε ποτέ, ούτε οι πραγµατικές ανάγκες καταγράφηκαν, καταφεύγουν στα “κουρέµατα” και στις προκρούστειες λύσεις». 

Εκπέμπετε δυσαρέσκεια για τον «Καλλικράτη»... 

«Ο Καλλικράτης είναι ένα νοµοθέτηµα για το οποίο έχει έρθει η ώρα της αποτίµησής του και των όποιων προβληµάτων δηµιουργεί». 

Θα αναλάβουν τη διαχείριση απορριμμάτων ιδιώτες; 

«∆εν έχω κανένα ταµπού µε τους ιδιώτες. Ο σχεδιασµός και ο έλεγχος στη λειτουργία του όποιου συστήµατος διαχείρισης απορριµµάτων πρέπει να αποτελεί ευθύνη του δήµου. Για την υλοποίηση κριτήριο πρέπει να αποτελεί ποια είναι η αποτελεσµατικότερη λύση, είτε αυτή είναι αυτοδύναµη δηµοτική λειτουργία είτε σύµπραξη µε ιδιώτες». 

Το κέντρο πεθαίνει γιατί γίνονται κινητοποιήσεις και κλείνουν δρόμοι ή γιατί έχει εξαερωθεί η αγοραστική δύναμη του κόσμου; 

«Ο κόσµος δεν κατεβαίνει στο κέντρο, κυρίως, λόγω οικονοµικής δυσπραγίας. Ωστόσο, δεν φταίει µόνο αυτό. Προχθές πήγα σε µεγάλο εµπορικό κέντρο και ήταν φίσκα, ακόµη και αν ο κόσµος δεν ψώνιζε τόσο πολύ...Οι άναρχες διαδηλώσεις των 50-100 ατόµων στους δρόµους του κέντρου έχουν επιδεινώσει εδώ και καιρό την κατάσταση. Και οι πολιτικοί το αποσιωπούσαν». 

Σας έχει περάσει από το μυαλό να κάνετε κάποια στιγμή το βήμα για την κεντρική πολιτική σκηνή; «∆εν έχω κλείσει ακόµη ούτε καν έναν χρόνο στον ∆ήµο Αθηναίων και έχω πολλή δουλειά µπροστά µου. Αφήστε που πιστεύω ότι η Αθήνα είναι κεντρική πολιτική σκηνή, αλλά όχι πασαρέλα». 

www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: