Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

ΟΤΕ. Μετακίνηση εργαζομένων σε θυγατρική, προκειμένου να μειωθεί το εργασιακό κόστος.


Η πιο ενδιαφέρουσα εξέλιξη όσον αφορά στα εργασιακά αναμένεται να είναι η μετακίνηση προσωπικού σε θυγατρική, η οποία μάλλον θα είναι η ΟΤΕplus, προκειμένου να μειωθεί λογιστικά το εργασιακό κόστος



Η αναχρηματοδότηση των δανειακών υποχρεώσεων του ΟΤΕ όσον αφορά στην επόμενη τριετία αποτελεί την κορυφαία προτεραιότητα της διοίκησης του ομίλου, η οποία δηλώνει ότι δεν θα διστάσει να πάρει όποια μέτρα χρειαστεί προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες που υπάρχουν.



Κατά τη διάρκεια χθεσινής συνάντησης με εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ επισήμανε ότι οι δανειακές υποχρεώσεις του ΟΤΕ μέχρι το 2016 ανέρχονται στα 5 δισ. ευρώ και ότι μέχρι τις αρχές του 2014 τα 3,4 δισ. ευρώ.



Η κρίσιμη χρονιά είναι το 2013, οπότε οι ανάγκες ανέρχονται στα 2,1 δισ. ευρώ και για την κάλυψη των υποχρεώσεων ο ΟΤΕ προχώρησε στην πώληση του 20% της Telekom Srbija (έναντι περίπου 400 εκατ. ευρώ), ετοιμάζεται για την πώληση του Hellas Sat, ενώ θα επιδιώξει να διατηρήσει τις ετήσιες ταμειακές ροές στα 500-600 εκατ. ευρώ φέτος και το 2013. Επίσης, ο ΟΤΕ έχει περίπου 1 δισ. ευρώ στα ταμεία του αυτή τη στιγμή. Και πάλι, όμως, υπολείπεται ένα ποσό της τάξεως περίπου των 700 εκατ. ευρώ, το οποίο ο ΟΤΕ θα επιδιώξει να καλύψει με δανεισμό, κάτι το οποίο δεν είναι και τόσο σίγουρο υπό τις παρούσες συνθήκες.

Αν δεν το πετύχει, τότε, όπως επισήμαινε στη συνέχεια ο κ. Τσαμάζ, ο ΟΤΕ θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα που περιλαμβάνουν ακόμη και το πάγωμα των επενδύσεων.Ο επικεφαλής του ΟΤΕ έδωσε μεγάλη βαρύτητα στο θέμα της αναδιοργάνωσης του ομίλου, ώστε να μειωθεί το λειτουργικό κόστος καθώς οι ετήσιες δαπάνες εκτιμώνται σε 1,5 δισ. ευρώ. Η πιο ενδιαφέρουσα εξέλιξη όσον αφορά στα εργασιακά αναμένεται να είναι πάντως η μετακίνηση προσωπικού σε θυγατρική, η οποία μάλλον θα είναι η ΟΤΕplus, προκειμένου να μειωθεί λογιστικά το εργασιακό κόστος. Ο λόγος είναι ότι η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων βασίζεται στο κόστος προκειμένου να καθορίσει τις τιμές χονδρικής και λιανικής του ΟΤΕ.

Ο κ. Τσαμάζ ανέφερε ότι η ΕΕΤΤ δεν υπολογίζει το πραγματικό κόστος του ΟΤΕ, αλλά αυτό που θα είχε ένας «ιδεατός» πάροχος, με αποτέλεσμα η ψαλίδα μεταξύ τιμών χονδρικής και λιανικής να είναι μεγάλη και οι τιμές λιανικής που εγκρίνονται να μην είναι ανταγωνιστικές. Το σχέδιο της μετακίνησης έχει μόλις αρχίσει να διαμορφώνεται και προς το παρόν δεν έχουν καθοριστεί ούτε οι διαδικασίες ούτε ο αριθμός των εργαζομένων που θα μετακινηθούν.

Ο διάλογος με τους εργαζόμενους θα ξεκινήσει εντός του επόμενου διμήνου. Η ΕΕΤΤ βρέθηκε στο στόχαστρο του κ. Τσαμάζ όταν ερωτήθηκε για το θέμα του VDSL, που αποτελεί την επόμενη γενιά ευρυζωνικών συνδέσεων, με τον επικεφαλής του ΟΤΕ να τη χαρακτηρίζει ως «τον πιο σοβαρό ανταγωνιστή». Όσον αφορά τους ανταγωνιστές του και τα παράπονα που υπάρχουν για τη χονδρική διάθεση του VDSL, ο κ. Τσαμάζ ήταν αρκετά δηκτικός, δηλώνοντας ότι «οι εναλλακτικοί αναζητούν φαντάσματα επειδή δεν μπορούν να κάνουν επενδύσεις».

Επισφάλειες 
Οσον αφορά το 2012, ο κ. Τσαμάζ δεν θέλησε να προβεί σε οποιαδήποτε πρόβλεψη, επικαλούμενος το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, το οποίο, θα κρίνει άλλωστε και τις εξελίξεις στο μέτωπο της κάλυψης των δανειακών υποχρεώσεων. Αξιοσημείωτο είναι πάντως πως, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο επικεφαλής του ΟΤΕ, οι επισφάλειες στην κινητή τηλεφωνία το 2011 έφθασαν στα 120 εκατ. ευρώ (περίπου το 3,7% των συνολικών εσόδων της αγοράς) όταν το 2009 ήταν περίπου στα 37 εκατ. ευρώ (περίπου 2%).

www.imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: