Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

Την πολιτική της κυβέρνησης και της τρόικας κατήγγειλαν οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Άρτας.



Την πολιτική της κυβέρνησης και της τρόικας που συρρικνώνει και απαξιώνει τη δημόσια υγεία και αφήνει απλήρωτους τους εργαζόμενους, κατήγγειλαν οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Άρτας σε συνέντευξη τύπου σήμερα το μεσημέρι, στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου. Πρόκειται, όπως είπαν, για μια «ανθρωποκτόνο» πολιτική η οποία θα στοιχίσει και στους πολίτες και στους εργαζόμενους. 



Οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου διεκδικούν δεδουλευμένα (νυχτερινά και αργίες) από το 2009 μέχρι σήμερα και συγκεκριμένα όπως ανέφεραν: είναι 5 μήνες απλήρωτοι για το 2011, 3 μήνες για το 2009 και κάποιοι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι 2 έως 3 μήνες για το 2010.

Σκοπός της συνέντευξης ήταν η ανάδειξη των σοβαρών προβλημάτων που υπάρχουν στο χώρο της υγείας και στα οποία αναφέρθηκαν αναλυτικά τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο και τα Κ.Υ. Άρτας Γιώτα Σαλαώρα, Βένη Πολύζου, Γρηγόρης Καραγιάννης και Λεωνίδας Γεωργούσης ενώ παραβρέθηκε ύστερα από πρόσκληση του Συλλόγου και ο Μιχάλης Γιαννάκος, αναπληρωτής γραμματέας της ΠΟΕΔΗΝ. 


Το Δ.Σ. κατήγγειλε τη διοίκηση και το διοικητή του Νοσοκομείου για τη στάση που κράτησαν στο πρόβλημα πληρωμής των εργαζομένων, λέγοντας ότι συντάχθηκαν με την πολιτική του Υπουργείου και ότι οι προσπάθειές τους εξαντλήθηκαν στην αποστολή υπηρεσιακών εγγράφων.

Οι εργαζόμενοι δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους και καλούν την τοπική κοινωνία και τους φορείς να παλέψουν μαζί τους για αξιοπρεπείς συνθήκες παροχής υγείας.Ακόμη όπως μετέφερε η κυρία Σαλαώρα, υπάρχει ομόφωνη απόφαση της Γ.Σ. των εργαζομένων με την οποία θεωρούν ανεπιθύμητη την παρουσία οποιουδήποτε κυβερνητικού εκπροσώπου που θα θελήσει αυτές τις μέρες εν' όψει και της Πρωτοχρονιάς να επισκεφθεί το χώρο του Νοσοκομείου για τις καθιερωμένες ευχές.Το «μοντέλο του απλήρωτου εργαζόμενου» που εδώ και πάρα πολύ καιρό είναι το νέο μοντέλο αυτής της «μαύρης κυβέρνησης» υπάρχει και στο Νοσοκομείο της Άρτας και σε όλα τα Νοσοκομεία της Ελλάδας τόνισε στη συνέντευξη η κυρία Σαλαώρα η οποία έκανε λόγο για μια συνειδητή επιλογή του Υπουργείου Υγείας εις βάρος των εργαζομένων στο χώρο της υγείας, με κατεύθυνση των τροϊκανών. Οι εργαζόμενοι όπως είπε, βρίσκονται σε συνεχείς κινητοποιήσεις, με επίσχεση εργασίας κατά διαστήματα - και αυτό το διάστημα - διότι δεν πληρώνονται ενώ δουλεύουν τα νυχτερινά και τις αργίες."Το καινούργιο νέο σ' αυτή την κατάσταση που βιώνουμε είναι ότι ενώ στάλθηκε στο Υπουργείο Υγείας να εγκριθεί ο νέος προϋπολογισμός του 2012 για τα νυχτερινά και τις αργίες με ένα ποσό που θα κάλυπτε όλους τους μήνες, σήμερα ακριβώς ήρθε έγγραφο απ' το Υπουργείο το οποίο λέει ότι τα λεφτά των νυχτερινών και των αργιών για το 2012 θα είναι 630.000 συμπεριλαμβανομένου μέσα και του επιστημονικού προσωπικού, που σημαίνει για τα νυχτερινά και τις αργίες του υπόλοιπου προσωπικού είναι γύρω στα 500.000. Αυτό μεταφράζεται ότι θα επαρκούν ούτε για 4 μήνες το 2012. Καταγγέλλουμε λοιπόν αυτή την πολιτική που στην πράξη αυτό που κάνει είναι να θέτει το ζήτημα του απλήρωτου εργαζόμενου. Αυτό δηλαδή που συμβαίνει πια σωρηδόν σ' όλο τον ιδιωτικό τομέα, αυτό πια γίνεται και τρόπος και πρακτική στο δημόσιο τομέα και ιδιαίτερα στο χώρο της υγείας" τόνισε η κυρία Σαλαώρα.

Όλα αυτά τα προβλήματα είναι αποτέλεσμα των σαρωτικών περικοπών όσον αφορά το κονδύλι για την υγεία και για την παρεχόμενη περίθαλψη του ελληνικού λαού τόνισε η κυρία Πολύζου η οποία είναι και Διευθύντρια του Αναισθησιολογικού τμήματος του Νοσοκομείου Άρτας. "Αν αναφερθούμε το τι συμβαίνει στο ΕΣΥ θα βρεθούμε μπροστά σε έναν καταιγισμό μέτρων, εξαγγελιών, νόμων που έχει σχέση με συγχωνεύσεις Νοσοκομείων, με εκχωρήσεις κρεβατιών σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες, με κατάργηση κρεβατιών και το τελευταίο, η μεθόδευση που επιχειρεί η κυβέρνηση να καταλύσει το υπάρχον σύστημα εφημεριών και να εφαρμόσει την παρανοϊκή και επικίνδυνη εφημερία τομέα" είπε.

Ο Λ. Γεωργούσης ανέφερε: «Το ΕΣΥ έχει χάσει πλέον το ρόλο του. Έχει πάψει η δωρεάν υγεία εδώ και πάρα πολλά χρόνια να προσφέρεται στους πολίτες. Σ' αυτή την οικονομική εξαθλίωση την οποία ζούμε, οι εισαγωγές και οι επισκέψεις των πολιτών της Άρτας στο Νοσοκομείο έχουν αυξηθεί περίπου κατά 40% για το 2011 και αναμένεται να είναι μεγαλύτερη η αύξηση μέσα στο 2012. Αυτό σημαίνει περισσότερη δουλειά, περισσότερες ανάγκες που προσπαθεί να καλύψει το νοσηλευτικό, το ιατρικό και το λοιπό προσωπικό και σ' αυτή τη δύσκολη φάση οι εργαζόμενοι μένουν απλήρωτοι από 8 ως 12 μήνες σήμερα". Η κατάσταση χειροτερεύει συνεχώς και καλείται ο κόσμος όλο και πιο πολύ πλέον να βάζει το χέρι στην τσέπη είπε ο Γρ. Καραγιάννης και τόνισε ότι οι εργαζόμενοι στην υγεία βρίσκονται στα όρια της εξαθλίωσης. "Όλη αυτή η κατάσταση δεν μας επιτρέπει να ζήσουμε αξιοπρεπώς πια. Υπάρχουν σήμερα εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο που αυτό που εισπράττουν λόγω των άλλων υποχρεώσεων που είχαν με δάνεια κλπ. είναι μηδέν. Δεν παίρνουν καθόλου χρήματα. Και καλούνται αυτοί οι άνθρωποι να παρέχουν υπηρεσίες".

Ο κ. Γιαννάκος ανέφερε ότι το κονδύλι για την υγεία στον πρ/σμό του 2012 είναι «πετσοκομμένο» κατά 20% και ο στόχος είναι να συρρικνωθεί και να απαξιωθεί η δημόσια υγεία. "Δυστυχώς το πετσόκομμα αυτό του πρ/σμού όσον αφορά την υγεία και την πρόνοια θα έχει κόστος και στην ποιότητα των υπηρεσιών ειδικά για το 2012" τόνισε.

Απάντηση στις καταγγελίες που αναφέρονται στη διοίκηση αναμένεται να δώσει αύριο ο διοικητής του Νοσοκομείου Άρτας κ. Γιώργος Λάμπρος.

www.epirusgate.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: