Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Τουρισμός στο Ζαγόρι. - Τους ταρακούνησε η κρίση.


Την πρώτη συντονισμένη προσπάθεια, μετά από αρκετό καιρό απραξίας, τόσο για την επαναδραστηριοποίηση της παροπλισμένης Ένωσης Τουριστικών Επιχειρήσεων, όσο και για την στόχευση που θα πρέπει να υπάρχει στο εξής, καταβάλλουν τα μέλη της. Η οικονομική κρίση που έπληξε αρκετά το τουριστικό προϊόν της Ηπείρου δεν αποτελεί μόνο ευκαιρία για νέες ιδέες, αλλά και ευκαιρία για την ανασύνταξη δυνάμεων και την διαμόρφωση κοινών, συλλογικών προτάσεων των εμπλεκόμενων φορέων με απώτερο στόχο την βελτίωση του παρεχόμενου προϊόντος.Το απόγευμα της Παρασκευής με πρωτοβουλία της Ένωσης Τουριστικών Επιχειρήσεων Ζαγορίου πραγματοποιήθηκε μία ευρεία σύσκεψη μεταξύ των μελών της και με την εκπροσώπηση του δήμου Ζαγορίου, της Ένωσης Ξενοδόχων Ιωαννίνων, εκπροσώπων του αγροτουρισμού και πολλών επαγγελματιών από όμορες περιοχές. Η μείωση της τουριστικής κίνησης που αποτυπώθηκε και πρόσφατα, καθώς επίσης και η γενικότερη ανησυχία που διαμορφώνεται με βάση της διεθνείς και εγχώριες οικονομικές εξελίξεις δημιουργούν την ανάγκη να αρθούν τα εμπόδια που ορθώνονται χρόνια και τα οποία λαμβάνουν υπόψιν τους κάθε περιοχή ως αυτόνομη και όχι ως τμήμα ενός συνολικού τουριστικού πακέτου.Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Θουκυδίδη Παπαγεωργίου, αποδεικνύεται ότι τα προηγούμενα χρόνια δεν υπήρχε ένας στοιχειώδης σχεδιασμός, αφού όλοι ήταν ικανοποιημένοι με την επισκεψιμότητα.«Δούλευε το Ζαγόρι και επειδή ήταν μόδα και ως διαχρονική αξία. Φάνηκε όμως τώρα με την κρίση η έλλειψη οργάνωσης και πόσα πρέπει να κάνουμε. Είναι επιτακτική η ανάγκη οργάνωσης και δημιουργίας ενός κέντρου αναφοράς στην περιοχή», σημείωσε ο κ. Παπαγεωργίου για να προσθέσει, ότι είναι τουλάχιστον ανόητο να γίνονται σχεδιασμοί για συγκεκριμένες περιοχές, χωρίς να συνυπολογίζονται και οι υπόλοιπες. «Είναι μωρία να λες ότι μπορείς να φέρεις τουρισμό στο Ζαγόρι, χωρίς να ενδιαφέρεσαι για τα Γιάννινα, το Μέτσοβο, το Ζαγόρι, την Κόνιτσα», τόνισε.

Γραφείο τουρισμού
Ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν στη συνάντηση ήταν και η προοπτική λειτουργίας γραφείου τουρισμού στο Ζαγόρι, που θα λειτουργεί ως σημείο αναφοράς και από το οποίο θα γίνεται η διαχείριση των επισκεπτών.«Και σε αυτό το θέμα φανήκαμε παντελώς ανέτοιμοι. Όποιος έρχεται σήμερα είναι έρμαιο στις προτάσεις κάθε επιχειρηματία, ξενοδόχου και των προτάσεών του. Εμείς δεν έχουμε την οικονομική δυνατότητα να δημιουργήσουμε σήμερα το γραφείο, υπάρχει όμως η διάθεση από το δήμο Ζαγορίου και νομίζουμε, ότι έτσι πρέπει και μπορεί να λειτουργήσει», πρόσθεσε ο κ. Παπαγεωργίου για να καταλήξει λέγοντας, ότι πέραν των παραπάνω, είναι απόλυτη η αναγκαιότητα να ανοίξουν οι «κλειδαμπαρωμένοι θησαυροί» του Ζαγορίου σε όλους τους επισκέπτες.«Να δημιουργήσουμε κέντρα υποδοχής, μουσεία με όχι κολοσσιαίο κόστος. Θέληση και διάθεση συνεργασίας πρέπει να υπάρχει μεταξύ των επιχειρηματιών, του δήμου, της Μητρόπολης, ώστε να ανοίξουν οι θησαυροί του πολιτισμού μας στο Ζαγόρι, που παραμένουν κλειδαμπαρωμένοι».
 Κ. Παππάς: «Αλυσίδα το τουριστικό προϊόν»
Παρών στη συνάντηση της Παρασκευής και ο Γραμματέας της του Συνδέσμου Ενώσεων Αγροτουρισμού και της «Αγροξένια» Κ. Παππάς, που τόνισε, ότι το μυστικό της επιτυχίας είναι να ξεφύγουμε από το μανδύα της εντοπιότητας και του εγωισμού.«Να γίνει συνείδηση το συλλογικό και όχι το ατομικό. Να έχουμε ενιαία πολιτική ακόμη και στις τιμές. Τουριστικό προϊόν δεν είναι μόν0ο ο ξενώνας. Είναι και τα καφενεία, τα εστιατόρια, τα μουσεία, η ευκολία στις προσβάσεις. Όλοι οι κρίκοι αποτελούν μία αλυσίδα και γι' αυτό δεν πρέπει να σπάσει κανένας», τόνισε ο κ. Παππάς.

Συναντήσεις με ημερήσια διάταξη
Εποικοδομητική χαρακτήρισε τη συνάντηση ο Δήμαρχος Ζαγορίου Γαβριήλ Παπαναστασίου, σημειώνοντας πως πρέπει να επαναλαμβάνονται ανάλογες συζητήσεις σε τακτά χρονικά διαστήματα και μάλιστα με ημερήσια διάταξη, ώστε να γίνεται συζήτηση επί συγκεκριμένων ζητημάτων. Σε ότι αφορά το Δήμο Ζαγορίου σημείωσε πως από την πλευρά του ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του φροντίζοντας για τη βατότητα των δρόμων και την ομαλή υδροδότηση.

 ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
www.epirusgate.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: