Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

«Ισχύς εν τη ενώσει» για τα Επιμελητήρια Ηπείρου και Βορειοδυτικής Ελλάδος.



«Η ισχύς εν τη ενώσει» είναι το σύνθημα που επιχειρούν να υιοθετήσουν οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων της Ηπείρου, της Αιτωλοακαρνανίας και της Λευκάδας που συναντήθηκαν την Παρασκευή το απόγευμα στο Επιμελητήριο Πρέβεζας.


Στη συνάντηση που είχε θέμα την συμφωνία με συγκεκριμένη αεροπορική εταιρεία low cost με στόχο της αύξηση της τουριστικής κίνησης κατά 15-20% συμμετείχαν ο κ. Δημήτρης Δημητρίου πρόεδρος Επιμελητηρίου Ιωαννίνων, οι πρόεδροι του Επιμελητηρίου Πρέβεζας κ. Γιάννης Γιάμας, Άρτας κ. Χρήστος Παπάζογλου, Λευκάδας κ. Σωτήρης Σκιαδαρέσης, Αιτωλοακαρνανίας κ. Παναγιώτης Τσιχριτζής, από το Επιμελητήριο Άρτας ο κ. Κολιός Χρήστος και ο κ. Φώτης Μάνθος από το Επιμελητήριο Πρέβεζας ο κ. Απόστολος Ρίζος, οι πρόεδρος των Ενώσεων Ξενοδόχων Πρέβεζας και Λευκάδας κύριοι Πολύκαρπος Χαλκίδης και Γιάννης Λιβιτσάνος και ο ξενοδόχος κ. Ζαχαρίας Κατωπόδης.

Στη συνάντηση αυτή παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν εκτενώς όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες μέλη των επιμελητηρίων και κοινή διαπίστωση ήταν ότι αυτά που τους ενώνουν είναι πάρα πολλά με κοινό συνδετικό κρίκο το διεθνές αεροδρόμιο του Ακτίου. Κοινή διαπίστωση ήταν ότι βασικό στοιχείο για τη διαφοροποίηση και τον εμπλουτισμό του τοπικού τουριστικού προϊόντος πρέπει να αποτελέσει ο φτηνός μεταφορικός ναύλος, ο οποίος θα είναι αποδεσμευμένος από το τουριστικό πακέτο και αυτό ακριβώς προσφέρουν οι αεροπορικές εταιρείας χαμηλού κόστους αφού απευθύνονται σε «ελεύθερους πελάτες» Τόνισαν αναφορικά με τις αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους ότι είναι ασφαλείς, δημιουργούν νέες αγορές και είναι οι καταλύτες της αεροπορικής ανάπτυξης την τελευταία δεκαετία στην Ευρώπη, συμβάλλουν στην οικονομική και τουριστική ανάπτυξη των περιοχών, καθώς και των αεροδρομίων, καθώς και το ότι η δυναμική τους αναπτύσσει νέα προϊόντα και υπηρεσίες.

Ένα βήμα πριν την σύναψη συνεργασίας. 
Οι πρόεδροι είδαν θετικά σε πρώτη φάση τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία και στη συνέχεια αφού ολοκληρωθούν οι επαφές θα υποβληθούν τα αποτελέσματα και οι τελικές προτάσεις με όλα τα διαδικαστικά θέματα για να ληφθούν από τις διοικήσεις και οι περαιτέρω αποφάσεις Στη συνάντηση διαπιστώθηκε ότι το θέμα ήταν εξαιρετικά επείγον - δεδομένου ότι το πρόγραμμα των αεροπορικών εταιρειών για το επόμενο καλοκαίρι οριστικοποιείται ήδη. Καλώς εχόντων των πραγμάτων η συνεργασία μπορεί να ξεκινήσει το 2013 με τέσσερις πτήσεις την εβδομάδα στο αεροδρόμιο του Ακτίου ενώ δεν αποκλείεται αν η συγκυρίες το επιτρέψουν οι πτήσεις να ξεκινήσουν και από τον Απρίλιο του 2012.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι από τον Απρίλιο μέχρι και των Οκτώβριο θα πραγματοποιούνται πτήσεις στο Άκτιο δύο φορές την εβδομάδα- δημιουργώντας τριήμερα, επταήμερα και δεκαήμερα- κάτι που θα προσφέρει τα μέγιστα στον τουρισμό της Ηπείρου και της δυτικής Ελλάδας. Παράλληλα, θα συμβάλλει και στην καταπολέμηση της εποχικότητας του τουριστικού προϊόντος και φυσικά στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου σε περισσότερους μήνες. Σε μια περίοδο που οι περισσότεροι τομείς βρίσκονται σε ύφεση, ο τουρισμός αποκτά καθοριστικό ρόλο όσον αφορά την τοπική οικονομία και βασικός στόχος του εγχειρήματος είναι να υπάρξει συνεργασία μεταξύ των Επιμελητηρίων με ταυτόχρονη προώθηση της κάθε περιοχής ως τουριστικού προορισμού, αξιοποιώντας τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα.

Η συνάντηση στης Παρασκευής θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ιδιαίτερα σημαντική για όλους τη συγκεκριμένη χρονικά και οικονομικά στιγμή, καθώς αναμένεται ν' αποτελέσει την αρχή μιας νέας ουσιαστικής περιόδου συνεργασίας μεταξύ των φορέων της επιχειρηματικής κοινότητας της Ηπείρου αλλά και της βορειοδυτικής Ελλάδας.


ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

www.epirusgate.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: