Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

Ομαδική υποβάθμιση των χωρών της Ευρωζώνης


Ο οίκος Standard & Poor's υποβάθμισε συνολικά την πιστοληπτική ικανότητα εννέα κρατών της ευρωζώνης. Η Επιτροπή της ΕΕ, τα μεσάνυχτα με έκτακτο ανακοινωθέν της έκανε λόγο για παραλογισμό, αναφερομένη στην κίνηση του S&P.


Ο οίκος Standard & Poor's θεωρεί ότι οι πολιτικές πρωτοβουλίες των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων «ίσως δεν αρκούν για την πλήρη αντιμετώπιση των συστημικών πιέσεων στην ευρωζώνη», δηλαδή τις συνθήκες στον χρηματοπιστωτικό τομέα, το κλίμα για τα ομόλογα χωρών της ευρωζώνης στις αγορές κεφαλαίου, την επιδείνωση των προοπτικών για ανάπτυξη αλλά και την «ανοικτή και παρατεταμένη διάσταση απόψεων στις κυβερνήσεις για την αντιμετώπιση των προκλήσεων».



Ο οίκος ανακοίνωσε την υποβάθμιση της Γαλλίας και της Αυστρίας κατά μία βαθμίδα, από το ΑΑΑ στο ΑΑ+, της Ιταλίας κατά δύο βαθμίδες, από το Α στο ΒΒΒ+, ενώ κατά δύο βαθμίδες μειώθηκαν οι βαθμολογίες της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Κύπρου. Επίσης υποβαθμίστηκαν Σλοβακία, Σλοβενία και Μάλτα κατά μία βαθμίδα ενώ προχώρησε συνολικά στην υποβάθμιση του μακροπρόθεσμου χρέους εννέα κρατών-μελών της Ευρωζώνης, αποδίδοντας την απόφαση στην ανεπάρκεια των μέτρων για την καταπολέμηση των συστημικών αδυναμιών των οικονομιών τους.


Σταθερή η γερμανική οικονομία 
Κατά τον οίκο "σταθερή» παραμένει η προοπτική για τη γερμανική οικονομία . Διατηρεί παράλληλα την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητάς της στο ΑΑΑ. Οι ευρωπαϊκές χώρες που παραμένουν αμετάβλητες είναι: Ελβετία, Σουηδία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Νορβηγία, Φινλανδία, Δανία, Γερμανία και Βρετανία.
Ο υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας, Φρανσουά Μπαρουέν δήλωσε ότι «καλό νέο δεν είναι, αλλά δεν είναι και η καταστροφή. Πάντως, δεν υπαγορεύουν οι οίκοι αξιολόγησης τη γαλλική πολιτική». Τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να ανακοινώσει νέα δέσμη μέτρων οικονομικής λιτότητας.

Σόιμπλε: Δεν πρέπει να υπερεκτιμάτε τις κρίσεις των οίκων αξιολόγησης
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε σύμφωνα με το γερμανικό τηλεοπτικό κανάλι RTL ότι δεν θα πρέπει να «υπερεκτιμούνται» οι κρίσεις των οίκων αξιολόγησης, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις πληροφορίες ότι επίκειται η υποβάθμιση του αξιόχρεου πολλών χωρών της ευρωζώνης. «Είχαν ήδη γίνει νύξεις αυτού του είδους από τους οίκους αξιολόγησης. Καταλάβαμε τους τελευταίους μήνες ότι, δεν θα πρέπει να υπερεκτιμούμε τις αξιολογήσεις των οίκων αξιολόγησης». Οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού έγιναν στο περιθώριο μιας προεκλογικής συγκέντρωσης για τις τοπικές εκλογές στο Χένστετ-Ούλτσμπουργκ. «Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα στις χώρες της ευρωζώνης. Αυτό δεν είναι κάτι το καινούριο και έχει φυσικά επιπτώσεις σε όλους μας», υπογράμμισε.

Ο οίκος Standard & Poor's υπογράμμισε για τη συμφωνία της 9ης Δεκεμβρίου ότι «δεν έχει οδηγήσει σε μία υπέρβαση επαρκούς έκτασης». Μία πολιτική που βασίζεται μόνο στη λιτότητα είναι μία πολιτική που κινδυνεύει «να υπονομευτεί από μόνη της», εξανεμίζοντας τα δημόσια έσοδα, πρόσθεσε ότι επικροτεί τη στάση που έχει κρατήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, λέγοντας πως η νομισματική της πολιτική υπήρξε καθοριστική στην αποτροπή απώλειας της εμπιστοσύνης των αγορών.

Η βασικότερη ανησυχία πίσω από τις υποβαθμίσεις, κυρίως της Γαλλίας, είναι οι επιπτώσεις στην αξιολόγηση του EFSF, του ταμείου στήριξης για την ευρωζώνη: το «ΑΑΑ» του Ταμείου δικαιολογείται ουσιαστικά με την άριστη αξιολόγηση Γερμανίας και Γαλλίας, που συνεισφέρουν και εγγυώνται το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων του.

Για τα 15 συνολικά μέλη της ΕΕ, που ο ίδιος οίκος αναθεώρησε την ανάλυσή του για τις οικονομίες τους, η προοπτική της οικονομίας τους γίνεται αρνητική, αναθεώρηση με την οποία προοιωνίζονται υποβαθμίσεις πιστοληπτικής ικανότητας κατά την προσεχή 2ετία, «τουλάχιστον κατά μία, στις 3, πιθανότητες».
Πριν από ένα μήνα, τον Δεκέμβριου του 2011 ο οίκος S&P's είχε τοποθετήσει την αξιολόγηση των 15 από τις 17 χώρες της ευρωζώνης υπό παρακολούθηση με αρνητική προοπτική --περιλαμβανομένων της Γερμανίας και της Γαλλίας, των δύο μεγαλύτερων οικονομιών της ευρωζώνης-- και ανέφερε ότι οι «συστημικές πιέσεις» εντείνονταν καθώς οι όροι αναχρηματοδότησης του χρέους των 17 χωρών της ευρωζώνης επιδεινώνονταν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: