Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Ανοίγει ο διάλογος για το "μαύρο πολιτικό χρήμα".



Κατά την πρώτη συνεδρίαση, σήμερα, της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ο κ.Γιαννίτσης σημείωσε ότι είναι αναγκαία "μια ανοιχτή και ειλικρινής τοποθέτηση και η κατάθεση των όποιων προτάσεων, προκειμένου, αν υπάρχει βούληση και συναινέσεις, να γίνει ο απαραίτητος διάλογος και, εφόσον αυτό καταστεί εφικτό, να αναληφθούν και οι πρωτοβουλίες για την εκ μέρους μας εισήγηση σχετικών ρυθμίσεων στη Βουλή".


Ο κ. Γιαννίτσης παρουσίασε, υπό μορφήν ερωτημάτων, "τις πτυχές του προβλήματος που πρέπει να αντιμετωπιστούν με απόλυτη ειλικρίνεια", όπως είπε χαρακτηριστικά, από όλα τα κόμματα, καλώντας τα να πάρουν πρωτοβουλίες.

Στο υπόμνημα που κατέθεσε προς συζήτηση στη Βουλή, περιλαμβάνονται και οι πίνακες με τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων για τα έτη 2010 - 2011.

Ηδη, ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας Θανάσης Τσούρας όρισε για την επόμενη εβδομάδα νέα συνεδρίαση στην οποία τα κόμματα θα καταθέσουν ιδέες, απόψεις και προτάσεις, ενώ τόνισε, παράλληλα, την ανάγκη ψήφισης ενός νέου εκλογικού νόμου με βάση τις μονοεδρικές περιφέρειες, για να χτυπηθεί η διαπλοκή και που 'επιτέλους αντίπαλος θα είναι ο υποψήφιος του άλλου κόμματος και όχι ο συνυποψήφιος του", όπως είπε.

Ο κ. Γιαννίτσης, επεσήμανε ότι "τα πολιτικά κόμματα έχουν υποχρέωση να αντιμετωπίσουν την κρίση εμπιστοσύνης που έχει δημιουργηθεί στις σχέσεις τους με τους πολίτες και η οποία προσλαμβάνει ιδιαίτερες διαστάσεις καθώς η χώρα βιώνει πρωτόγνωρες δυσκολίες τόσο σε οικονομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο".

"Στο σκηνικό αυτό είναι αναπόφευκτη η έντονη κριτική κατά του πολιτικού συστήματος και των κομμάτων, ιδίως αυτών που έχουν διαχειριστεί τις τύχες της χώρας. Μια κριτική που συχνά δεν περιορίζεται μόνο σε λάθη πολιτικής, αλλά αφορά εξαιρετικής κρισιμότητας ζητήματα, όπως η πολιτική διαφθορά και το "μαύρο" πολιτικό χρήμα", σημείωσε ο υπουργός Εργασίας και συμπλήρωσε:
"Ζητήματα όπως αυτό της αξιοπιστίας και της αποτελεσματικότητας των ελέγχων που αφορούν το πολιτικό χρήμα ή της διαφάνειας και των όρων χρηματοδότησης πολιτικών κομμάτων και προσώπων συνιστούν, πιστεύω, σημαντικό όρο για την ομαλή λειτουργία του δημοκρατικού κοινοβουλευτικού μας συστήματος".

Οι θέσεις των κομμάτων.
Από την πλευρά της ΝΔ, τόσο ο Προκόπης Παυλόπουλος όσο και ο Γιάννης Τραγάκης τάχθηκαν υπέρ της μείωσης της χρηματοδότησης των κομμάτων και της αύξησης των μέτρων διαφάνειας διαφώνησαν ωστόσο στην πλήρη κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης.

Αντιπρότειναν την μείωση της αλλά και στο να βρεθούν άλλες μέθοδοι ενίσχυσης των κομμάτων τονίζοντας ότι "δεν μπορεί επειδή αυξάνονται τα έσοδα του κράτους και να παίρνουν περισσότερα τα κόμματα".

"Πρέπει πρώτοι να δώσουμε το καλό παράδειγμα. Κάποιες δαπάνες θα μπορούσε να πάρει πάνω του το κράτος εις αντάλλαγμα των όσων δίνει, όπως η στέγαση", τόνισε ο κ. Παυλόπουλος.

Ο Γιάννης Τραγάκης, τάχθηκε υπέρ της ρύθμισης των χρεών των κομμάτων προς τις τράπεζες - τα οποία ανέρχονται σε περίπου 260 εκατ. ευρώ συνολικά. Όπως είπε ο βουλευτής, αυτό που έκανε τα κόμματα να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους ήταν κυρίως η μεγάλη αύξηση επιτοκίου τράπεζας που από τον Ιούλιο του 2010 σκαρφάλωσε στο 8,65% και πρότεινε το 50% των χρεών να παγώσει και για το άλλο 50% να υπάρξει μια ρύθμιση της τράπεζας με το δημόσιο. Ταυτόχρονα, τάχθηκε υπέρ της ρύθμισης των χρεών των κομμάτων για να μην καταρρεύσουν οι θεσμοί, όπως είπε.

Την πρόθεση του ΚΚΕ να συνεχίσει την ενίσχυση του κόμματος από τα κουπόνια, δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Σπύρος Χαλβατζής, τονίζοντας ότι σε κάθε περίπτωση «εμείς θα συνεχίσουμε με τα κουπόνια. Θα μαζεύουμε τις συνδρομές και τις ενισχύσεις».

Από την πλευρά του ΛΑΟΣ, ο Ιωάννης Κοραντής, τάχθηκε υπέρ μιας κρατικής επιχορήγησης «και για λόγους διαφάνειας των οικονομικών των κομμάτων», όπως είπε, ενώ υπενθύμισε την πρόταση του προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη να μειωθεί στο ήμισυ η επιχορήγηση των κομμάτων .

«Και τον τελειότερο νόμο να βρούμε, αν δεν υπάρχει πολιτική βούληση να εφαρμοστεί, τα παράθυρα θα είναι πολλά» παρατήρησε ο Βασίλης Μουλόπουλος από το ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζοντας ότι «και για τις υπερβάσεις των κομμάτων υπάρχει νόμος που ουδέποτε εφαρμόστηκε».

www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: