Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

ΓΣΕΕ: Καμία συζήτηση για μειώσεις ή πάγωμα μισθών.


Καμία συζήτηση για μειώσεις ή πάγωμα μισθών, οι οποίοι κατοχυρώνονται από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση δεν δέχεται η ΓΣΕΕ, η οποία προσέρχεται στο τραπέζι του διαλόγου με τις εργοδοτικές οργανώσεις. Στην άποψη αυτή συνέκλιναν όλες οι παρατάξεις που συμμετέχουν στη διοίκηση της Συνομοσπονδίας, κατά τη συνεδρίαση του οργάνου, με διαφορετικές όμως προσεγγίσεις. 


Η πλειοψηφία -ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ- τάσσεται υπέρ της κατ' αρχήν συμμετοχής στο διάλογο, αλλά μόνο σε ό,τι αφορά τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους. 

«Είμαστε αντίθετοι σε κάθε συζήτηση για μείωση των κατώτερων αμοιβών, του 13ου ή του 14ου μισθού και οποιασδήποτε παροχής περιλαμβάνεται στην Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας» τόνισε κατά την τοποθέτησή του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος και τόνισε χαρακτηριστικά ότι «δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια, δεν έχουν πατήσει μόνο τα 'ιερά και τα όσια', αλλά πατούν και τα κόκκαλα». 

Η διοίκηση της ΓΣΕΕ αποφάσισε να στηρίξει την παναττική απεργιακή κινητοποίηση στις 17 του μηνός και εξουσιοδότησε τη γραμματεία του οργάνου να προχωρήσει σε κινητοποιήσεις ανάλογα με τις εξελίξεις, με πιο πιθανή την κήρυξη πανεργατικής απεργίας στις αρχές Φεβρουαρίου. 

Κατά την τοποθέτησή του ο κ. Παναγόπουλος απηύθυνε την προειδοποίηση ότι στην περίπτωση που επιχειρηθεί μονομερής μεταβολή των εργασιακών σχέσεων σε βάρος των εργαζομένων, τότε θα υπάρξει ακαριαία αντίδραση με δυναμικές κινητοποιήσεις. Αποφασίστηκε, τέλος, αντιπροσωπεία της Συνομοσπονδίας να επισκεφθεί τους πολιτικούς αρχηγούς και να ζητήσει τη συμπαράστασή τους στην υπεράσπιση της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. 

«Δεν θα δεχθούμε διαπραγμάτευση για την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας παρά μόνο για τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους σε επιχειρήσεις που δεν έχουν προχωρήσει σε απολύσεις και εφόσον συνοδεύονται από ισοδύναμα μέτρα για την αντιμετώπιση του ελλείμματος που θα προκληθεί από την απώλεια ασφαλιστικών εισφορών» είπε ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Νίκος Κιουτσούκης

Ο ίδιος ζήτησε από τους βουλευτές να στηρίξουν τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα και από τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς που συνομιλούν με τους εκπροσώπους των δανειστών να δείξουν περισσότερη αποφασιστικότητα. «Να μη βρέχουν τα παντελόνια τους κάθε φορά που συνομιλούν με την κ. Μέρκελ και τον κ. Σαρκοζί» είπε χαρακτηριστικά. 

«Η κινητοποίηση της 17 Γενάρη αποτελεί την απάντηση σε όσους καταστρατηγούν τις συλλογικές συμβάσεις και προωθούν την εκ περιτροπής και μερική απασχόληση» υποστήριξε ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ Χρήστος Κατσιώτης, ο οποίος καταλόγισε ευθύνες στην εργοδοσία και στη ΓΣΕΕ. 

Την άποψη ότι «οι εργοδοτικές προτάσεις δεν αποτελούν βάση για συζήτηση, αλλά διαμορφώνουν εφιαλτικό περιβάλλον» υποστήριξε ο Γιώργος Γαβρίλης της «Αυτόνομης Παρέμβασης», ο οποίος ζήτησε συνολική πολιτική αντιπαράθεση με την κυβέρνηση και όσους την στηρίζουν.

www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: