Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

ΣΕΠΕ. Μέχρι και 42% η μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα


Δραματικές μειώσεις μισθών που φθάνουν μέχρι και το 42%, σημαντική αύξηση της εκ περιτροπής εργασίας, της μερικής απασχόλησης που υποκαθιστούν με γοργούς ρυθμούς την πλήρη απασχόληση (8ωρο - 5ήμερο) αλλά και της αδήλωτης (ανασφάλιστης) εργασίας κυριαρχούν στην αγορά εργασίας σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΠΕ.


Με άλλα λόγια, συνυπολογίζοντας και την υπογραφή δεκάδων χιλιάδων ατομικών συμβάσεων εργασίας που οι εργοδότες αποσπούν από τους εργαζόμενους, απειλώντας με απολύσεις, η περίφημη μείωση του κόστους εργασίας που ζητεί επιτακτικά η τρόικα και επιχειρεί να εκμαιεύσει - μέσω κατάργησης και των προβλέψεων της Εθνικής Σύμβασης - η κυβέρνηση Παπαδήμου μέσω του διαλόγου με την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, έχει επέλθει με δραματικές επιπτώσεις στα εισοδήματα των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα.

Ειδικότερα όσον αφορά του μισθούς μέσω των 52 επιχειρησιακών συμβάσεων που υπεγράφησαν τους τελευταίους 4 μήνες του 2011, σε επιχειρήσες που απασχολούν συνολικά 17.531, αλλά και των 12 επιχειρησιακών συμβάσεων που συμφωνήθηκαν από τις αρχές του περασμένου χρόνου κατ' εφαρμογή του περιβόητου άρθρου 37 (του μεσοπρόθεσμου), οι μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομεά έφθασαν σε ορισμένες περιπτώσεις το 42%, αγγίζοντας ακόμα και τα κατώτατα όρια της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΠΕ, η ευελιξία στην αγορά εργασίας έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Αναλυτικά, το 2011 προχώρησαν στη σύναψη νέων συμβάσεων οποιασδήποτε μορφής 4,20% λιγότερες επιχειρήσεις σε σχέση με το 2010, ενώ μέσα στο ίδιο διάστημα μειώθηκαν κατά 21,42% οι συμβάσεις πλήρους απασχόλησης. Αντιθέτως αυξήθηκε κατά 1,99% το ποσοστό των συμβάσεων μερικής απασχόλησης αλλά και κατά 12,56% η εκ περιτροπής εργασία. Επιπρόσθετα θεαματική ήταν και η αύξηση της μετατροπής των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης, σε ευέλικτες μορφές εργασίας μέσα στο 2011. Συγκεκριμένα, οι συμβάσεις πλήρους απασχόλησης που άλλαξαν στη διάρκεια του 2011 είναι αυξημένες κατά 73,25% όσον αφορά τη μερική απασχόληση, 193,06% για την εκ περιτροπής απασχόληση, κατόπιν συμφωνίας με τους εργαζομένους και 631,89% για την εκ περιτροπής απασχόληση με μονομερή απόφαση του εργοδότη, σε σχέση με τις αντίστοιχες του 2010.

Τέλος, το ΣΕΠΕ σε ελέγχους που πραγματοποίησε το 2011 σε 20.246 επιχειρήσεις (2,5% του συνόλου των επιχειρήσεων) εντόπισε 19.968 ανασφάλιστους εργαζόμενους σε σύνολο 66.615 απασχολουμένων. Δηλαδή σχεδόν 1 στους 3 εργαζόμενους ήταν ανασφάλιστος! Οι αλλοδαποί ανασφάλιστοι αντιπροσωπεύουν το 39,49% σε σχέση με τον συνολικό αριθμό των αλλοδαπών εργαζομένων και οι ημεδαποί ανασφάλιστοι 25,71% των ημεδαπών.

Δ. Στρατούλης: Πλήρης κατεδάφιση μισθών και εργασίας.
"Οι οι μνημονιακές πολιτικές της τρόικας και της κυβέρνησης και οι αντίστοιχες πρακτικές των επιχειρήσεων - μελών του ΣΕΒ έχουν οδηγήσει σε σφαγιασμό των μισθών, σε κατεδάφιση των εργασιακών σχέσεων και σε εκτόξευση της ελαστικής, ανασφάλιστης και μαύρης εργασίας σε ουράνια ύψη", σημειώνει εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Δ. Στρατούλης, προσθέτοντας: "Με δεδομένη την ήδη ζοφερή κατάσταση των μισθών και των εργατικών σχέσεων, τα εκβιαστικά τελεσίγραφα της τρόικας, της μνημονιακής συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ. - ακροδεξιάς και του ΣΕΒ στους εργαζόμενους και τα συνδικάτα τους να δεχτούν περαιτέρω υποβάθμιση των μισθών και των εργασιακών σχέσεων αποκτούν βάρβαρα και ανθρωποκτόνα χαρακτηριστικά".


www.avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: