Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2012

Απορρόφηση 38% για το ΠΕΠ Ηπείρου.



Ψηλά στην απορρόφηση περίπου 38 %, αλλά και στις νομικές δεσμεύσεις, δηλαδή έργα με σύμβαση, «έκλεισε» το 2011 το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ηπείρου στο ΕΣΠΑ και αν εξαιρέσει κανείς δυο περιφέρειες που είναι εκτός στόχου 1,(έχουν ΑΕΠ πάνω από το 75% του μέσου όρου της Ε.Ε), είναι πρώτο μεταξύ των υπολοίπων Περιφερειακών Προγραμμάτων και πάνω από το μέσο όρο του ΕΣΠΑ που είναι περίπου 33%.Οι καλές επιδόσεις του ΠΕΠ Ηπείρου με την δουλειά της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής, την ανταπόκριση των τελικών δικαιούχων, προϋπήρχαν από το τέλος της περιόδου της κρατικής Περιφέρειας και στη συνέχεια από την αρχή του 2011, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Συνεχίζονται με τον ίδιο ρυθμό από τον περασμένο Ιούλιο με την εποπτεία και ευθύνη της αιρετής Περιφέρειας με νέες εντάξεις έργων και με αίτημα για αύξηση των πόρων.


Πληρώθηκαν 111 εκ. ευρώ
Η απορρόφηση έκλεισε στο τέλος του 2011 κοντά στο 38 % σε ότι αφορά το βασικό πρόγραμμα και ειδικότερα τα 293 εκ. ευρώ που είχαν διατεθεί στην κατανομή με την έγκριση του προγράμματος και αφορούν κονδύλια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης. Οι πληρωμές είναι περίπου 112 εκ. ευρώ, οι νομικές δεσμεύσεις στα 217 εκ. ευρώ και σε ποσοστό 74%. Με τα στοιχεία αυτά απομένουν σχετικά λίγα κονδύλια για εντάξεις νέων έργων για υποδομές και άλλες δράσεις, αφού πρόσφατα όπως ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης αυξήθηκε κατά 47 εκ. ευρώ το πρόγραμμα που αφορά τις επιχειρήσεις και το διαχειρίζονται οι τράπεζες. Το αίτημα για αύξηση πόρων στο ΠΕΠ ή μεταφορά έργων σε τομεακά παραμένει από την Περιφέρεια προς το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.

Πιο ψηλά στο σύνολο 
Το σύνολο του ΠΕΠ, δηλαδή και τα κονδύλια που μέσω τραπεζών αφορούν επιχειρήσεις και τον αναπτυξιακό νόμο ήταν για την Ήπειρο, ως δημόσια δαπάνη περίπου 370 εκ. ευρώ (με την ιδία συμμετοχή έφτανε στα 416 εκ. ευρώ) και οι πληρωμές συνολικά έφτασαν τα 191 εκ. ευρώ, ποσοστό 51,62%, ενώ οι νομικές δεσμεύσεις στα 343 εκ.ευρώ. Πέρα από αυτές τις επιδόσεις στα θετικά προστίθεται και το γεγονός ότι καλύφθηκαν όλοι οι στόχοι που είχαν τεθεί. Και αυτός που προβλέπεται στο μνημόνιο και ο κανόνας ν+2 και ν+3 που αφορά τις απορροφήσεις κατ΄ έτος σε σχέση με τα συμβασιοποιημένα έργα.

Η κατάταξη των Περιφερειών
Οι Περιφέρειες με τα υψηλότερα ποσοστά απορρόφησης είναι Νοτίου Αιγαίου και Στερεάς Ελλάδας. Με τη δεύτερη η Ήπειρος, μαζί και την Θεσσαλία βρέθηκαν στο ίδιο πρόγραμμα, προκειμένου να επωφεληθούν κι αυτές που ήταν εκτός στόχου 1, αποτελούν τις λεγόμενες «πλούσιες» Περιφέρειες για την Ε.Ε. Πίσω από την Ήπειρο ακολουθούν οι Περιφέρειες, Κεντρικής Μακεδονίας και Ιονίων Νήσων και έπονται με χαμηλές επιδόσεις στην απορρόφηση, Θεσσαλίας, Δυτικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Αττικής Κρήτης, Πελοποννήσου, Βορείου Αιγαίου και Δυτικής Ελλάδας.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
www.epirusgate.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: