Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012

Απώλειες 11 δις ευρώ για τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Στο μισό θα πέσει η περιουσία τους μετά το ''κούρεμα''.



Πάνω από 11 δισεκατομμύρια ευρώ αναμένεται να είναι η συνολική απώλεια των Ταμείων από το «κούρεμα» των ομολόγων, με αποτέλεσμα να ανοίγει ο δρόμος για «κούρεμα» και στις συντάξεις. Η περιουσία των ασφαλιστικών φορέων θα πέσει στο μισό και, σε περίπτωση που δεν καλυφθούν οι απώλειες, θα υπάρξουν αναγκαστικά νέα μέτρα.


Συνολικά η περιουσία των ασφαλιστικών φορέων σε ομόλογα υπολογίζεται σε 22 με 23 δισεκατομμύρια ευρώ και αναμένεται να πέσει στα 11 δισεκατομμύρια. Βέβαια οι απώλειες δεν θα είναι άμεσες στα Ταμεία, καθώς μέσα στη χρονιά θα λήξει ένας μικρός μόνο αριθμός ομολόγων.

Το επόμενο διάστημα ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, αναμένεται να ανακοινώσει τις παρεμβάσεις που θα γίνουν για τη στήριξη των ασφαλιστικών φορέων. Το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει τη μεταβίβαση στα Ταμεία περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου (π.χ. ακίνητα). Πάντως, οι άμεσες απώλειες των Ταμείων αναμένεται να καλυφθούν με ρευστό, προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα με την καταβολή συντάξεων και άλλων παροχών. Ενδεικτικά αναφέρεται πως οι τοποθετήσεις σε ομόλογα απέφεραν στα Ταμεία αποδόσεις (τόκους) 800 εκατομμυρίων ευρώ, ποσό που τώρα θα πέσει στα 400 εκατομμύρια.

Με βάση τα στοιχεία, το μεγαλύτερο ποσοστό ομολόγων έχει το Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων, που καλύπτει γιατρούς, δικηγόρους και μηχανικούς (5,2 δισεκατομμύρια ευρώ). Ακολουθούν το ΙΚΑ με ομόλογα 2,2 δισεκατομμύρια, το ΤΕΑΙΤ με 2 δισεκατομμύρια και το ΤΕΑΔΥ με 1,5 δισεκατομμύριο, ενώ στον αντίποδα περιορισμένο αριθμό ομολόγων έχει ο ΟΑΕΕ.
Πάντως, οι συνδικαλιστές επισημαίνουν πως, αν δεν αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις στα Ταμεία, θα ακολουθήσει «κούρεμα» και στις συντάξεις. Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής, Θανάσης Τσιακανίκας, σημειώνει χαρακτηριστικά πως «τα ασφαλιστικά ταμεία είναι ανυπεράσπιστα στη διαδικασία του κουρέματος. Δεν έχει υπάρξει καμία πρωτοβουλία από κυβερνητική πλευρά για να καλυφθεί η ζημιά που θα προκύψει για τα Ταμεία.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα στην επόμενη φάση -λόγω και της κακής οικονομικής κατάστασης των ασφαλιστικών φορέων- να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για νέο ''κούρεμα'' των συντάξεων».


www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: