Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2022

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία διοργάνωσε εκδήλωση προς τιμή της Γυναίκας της Πίνδου. ΦΩΤΟ

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας διοργάνωσε εκδήλωση προς τιμή της Γυναίκας της Πίνδου. Η εκδήλωση έγινε την Κυριακή 27.11.2022 στα γραφεία της ΠΣΕ, Κλεισθένους 15, 7ος όροφος.

Εκ μέρους της Επιτροπής Γυναικών καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους η Α΄ Αντιπρόεδρος της ΠΣΕ Μαρίκα Γκόνη.

Κυρίες και κύριοι, καλησπέρα σας,

Τα ιστορικά γεγονότα-σημάδια που στύλωσαν την εθνική μας αξιοπρέπεια και στήριξαν τη συνέχεια του έθνους μας, οφείλουμε, κάθε φορά, να τα αναδεικνύουμε και με σεβασμό να τα μνημονεύουμε. Σε πρόσωπα που με τον αγώνα τους και το παράδειγμά τους συνέβαλαν στη διαμόρφωση της εθνικής μας ταυτότητας, έχουμε υποχρέωση, όχι μόνο να τα μνημονεύουμε, αλλά και να τα ανάγουμε σε σηματωρούς της εθνικής μας συνέχειας. Από την άποψη αυτή «Οι Γυναίκες της Πίνδου» δεν έχουν ημερομηνία δράσης και επομένως μνημόνευσης και τιμής. Είναι διαρκή σύμβολα εθνικής συνέχειας και αξιοπρέπειας.

Σας ευχαριστούμε θερμά για την παρουσία σας.

Ακολούθησε ο χαιρετισμός του Προέδρου της ΠΣΕ Χρυσόστομου (Μάκη) Κιάμου-Χήτου, ο οποίος, μεταξύ των άλλων, τόνισε:

Με τέτοιον τιτάνιο αγώνα, η Γυναίκα της Πίνδου, επιβίωσε και γαλούχησε το δικό της κόσμο, τον κόσμο των γυναικών της Ηπείρου.

Σ’ αυτήν, λοιπόν, την γυναίκα, το καμάρι και στολίδι της Ηπείρου, της Ελλάδας, κλίνουμε ευλαβικά το γόνυ. Η μνήμη είναι διαρκής, «άκαυτη βάτος» και από την έννοια αυτή δεν μιλάμε για επικαιρότητα. Το δίδαγμα της Γυναίκας της Πίνδου είναι μόνιμο και μας συνοδεύει παντού και πάντοτε. Εμείς την τιμούμε και την γιορτάζουμε, πέρα από την όποια επικαιρότητα.

Καλώς ήλθατε λοιπόν. Μια εκδήλωση για τη Γυναίκα της Πίνδου που επιμελήθηκε η Επιτροπή Γυναικών της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας με σεβασμό και μεράκι στην ηρωίδα αυτή που στην κυρτωμένη ράχη της κράτησε ζαλίκα την Ελλάδα, την ελεύθερη Ελλάδα.

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρόεδρος της Θεσσαλικής Στέγης, Στέφανος Κούτρας, που τόνισε πως η σημερινή ημέρα για τους Θεσσαλούς είναι σημαδιακή, αφού γιόρτασαν τα 141 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλίας. 141 χρόνια ελευθερίας. Αυτή που τη θεμελίωσαν οι πρόγονοί μας και την σφυρηλάτησαν οι Γυναίκες της Πίνδου, οι ηρωίδες αυτές.

Στη συνέχεια προβλήθηκε βίντεο το οποίο με φωτογραφίες από τη ζωή της Ηπείρου «καλωσορίζει» όλους όσοι/ες έρχονται στην Ήπειρο της αγνότητας, της χαράς, της προσφοράς, της παράδοσης, της αργατιάς, του κεφιού και του γλεντιού, της μάθησης και του αγώνα. Στην Ήπειρο της ξενιτιάς, της μοναξιάς και της αγιοσύνης. Στην Ήπειρο «όπου αυτές οι λεβέντισσες, ολόιδιες λιόντισσες, κράτησαν ζαλίκα στην πλάτη τους, ολόκληρη την Ελλάδα».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης με ηχητικά ακούσματα τονίστηκε η σημασία του Αλβανικού έπους.

Νικηφόρος Βρεττάκος, εξιστόρηση του Αλβανικού έπους. «Εκεί είδα την πατρίδα μας. Το παρελθόν και το μέλλον της. Είδα μιαν ευγένεια που δεν έλεγα πως υπάρχει ακόμη στον κόσμο. Δεν θα ξεχάσω ποτέ την ανθρωπιά των ταλαιπωρημένων φαντάρων της. Τους θυμάμαι να ξενυχτάνε π.χ. τους Ιταλούς τραυματίες όχι σαν εχθρούς αλλά σαν αδελφούς. Μοίραζαν μαζί τους το τσιγάρο και σε πολλές περιπτώσεις είδα πολλούς στρατιώτες να δακρύζουν μπροστά σε έναν Ιταλό στρατιώτη που πέθαινε. Είδα στη ρίζα του λαού μας το ελληνικό θαύμα».

Μπενίτο Μουσολίνι σε δημόσια ομιλία του διατύπωσε την έκπληξή του από την προέλαση των Ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων.

Ηχητικό Χίτλερ. Χίτλερ που αναγνωρίζει τη γενναιότητα του ελληνικού λαού.


Τα κείμενα έγραψε ο Έφορος Τύπου
Χρήστος Α. Τούμπουρος και απέδωσαν η ηθοποιός Γεωργία Ζώη και η Α΄ Αντιπρόεδρος της ΠΣΕ Μαρίκα Γκόνη.

Η χορωδία της ΠΣΕ έκλεισε την εκδήλωση με τα Ηπειρώτικα Κάλαντα κηρύσσοντας έτσι την έναρξη των Χριστουγεννιάτικων εορτών.

Ακολούθησε ηπειρώτικο κέρασμα.

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας ευχαριστεί θερμά τον Θανάση Ευθυμίου για την άψογη οργάνωση από τεχνικής πλευράς της παράστασης και τον Σπύρο Μπενέκο για τη βιντεοσκόπηση.

Ακόμη, ευχαριστεί θερμά τη Ρωξάνη Μαύρου, τον Αλέξανδρο Μάτσικα, την Νεφέλη Τσαπραλή και την Ηλέκτρα Ξέρρα για την σημαντική βοήθειά τους.

Από το Γραφείο Τύπου της ΠΣΕ








Φωτο: Χριστόφορος Ευθυμίου

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια αγαπητέ Χριστόφορο για τη αψογη φωτογραφική Κάλυψη. φωτογραφική καλυ η της