Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2022

Τα Μερομήνια «μίλησαν»: Με τι καιρό θα κάνουμε Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά

Τα λεγόμενα Μερομήνια αποτελούν ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για τους μετερεολόγους και για όσους ενδιαφέρονται στην παρατήρηση του καιρού και την αλλαγή κλίματος.

Τι είναι τα Μερομήνια και τι προβλέπουν για τις γιορτινές μέρες

Βεβαίως, ως γνωστόν, καταγράφουν μόνο “τάσεις” και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αποτελέσουν ασφαλή πρόβλεψη καιρικών συνθηκών. Μάλιστα, οι περισσότεροι επιστήμονες αμφισβητούν τα Μερομήνια, κάνοντας λόγο για αντιεπιστημονικές πρακτικές.

Η μέθοδος είναι εξής: Όσοι γνωρίζουν, παρατηρούν τον καιρό του Αυγούστου για 12 ημέρες, εκ των οποίων κάθε μία αντιπροσωπεύει τον καιρό των επόμενων μηνών. Δηλαδή, η πρώτη ημέρα δείχνει τι καιρό θα κάνει τον ερχόμενο Αύγουστο, η δεύτερη αφορά στον καιρό του Σεπτεμβρίου, η τρίτη στον Οκτώβριο, κ.ο.κ.

Τώρα που πλησιάζουμε προς τα Χριστούγεννα, πολλοί θα ήθελαν να γνωρίζουν τι καιρό θα κάνει την περίοδο των εορτών.

Ο καιρός τον Ιανουάριο

Σύμφωνα με τον Θεοφάνη Χατζηγρίβα, ο οποίος αναλύει τα Μερομήνια, άσχημες καιρικές συνθήκες αναμένεται να επικρατήσουν τον Δεκέμβριο, με χαμηλές θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα και χιονοπτώσεις το πρώτο και το τρίτο δεκαήμερο.

Ειδικά στο δεύτερο κύμα της κακοκαιρίας, φαίνεται πως θα χιονίσει ακόμη και σε χαμηλά υψόμετρα.

Τα σκαμπανεβάσματα θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό του Ιανουαρίου, με ψύχος να επικρατεί το τρίτο δεκαήμερο. Το πρώτο πενθήμερο του μήνα αναμένεται να είναι αρκετό κρύο, στη συνέχεια ο υδράργυρος θα ανέβει, με θερμοκρασίες σε υψηλά για την εποχή επίπεδα, ενώ μετά τις 19 Ιανουαρίου τα Μερομήνια δείχνουν διαδοχικά ψυχρά μέτωπα, με πολικό ψύχος κυρίως στα κεντρικά και βόρεια.

https://www.fanpage.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: