Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2021

Μεγάλη πληρωμή από τον ΟΠΕΚΕΠΕ αύριο - χωρίς valeur τα χρήματα της ενίσχυσης στα ΑΤΜ - Πέμπτη οι αποζημιώσεις από ΕΛΓΑ

Επιβεαιώνονται όλα τα δημοσιεύματα μέχρι σήμερα , που μιλούσαν για πληρωμή της εξοφλητικής δόσης των αγροτικών επιδοτήσεων του 2021 (ενιαία ενίσχυση) - εκτός από όποιους δικαιούχους βρεθούν προβλήματα στους διασταυρωτικούς ελέγχους ή δεν πρόλαβαν να διορθώσουν τα στοιχεία του στο ΟΣΔΕ - αύριο Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου.

Μάλιστα, με βάση τις τελευταίες πληροφορίες, η πληρωμή της Ενιαίας Ενίσχυσης την Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου Θα γίνει χωρίς βαλέρ (valeur). Αυτό σημαίνει ότι οι πελάτες της Τράπεζας Πειραιώς θα δουν την πληρωμή τους στους λογαριασμούς τους και στα ΑΤΜ την Τετάρτη το απόγευμα, ενώ για τους πελάτες των άλλων τραπεζών τα χρήματα θα είναι διαθέσιμα το επόμενο πρωί δηλαδή την Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου.

Την ίδια μέρα, 23 Δεκεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί η επόμενη παρτίδα πληρωμών αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ. Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες, ποσό ύψους περίπου 50 εκατ. ευρώ θα καταβάλει ο Οργανισμός. Δικαιούχοι είναι κατά το μεγαλύτερο ποσοστό πληγέντες παραγωγοί από τους ανοιξιάτικους παγετούς του Φλεβάρη και του Μάρτη, κυρίως σε Μακεδονία-Θεσσαλία, αλλά και σε άλλες περιοχές. Και μόνο όσων δικαιούχων τα πορίσματα και οι ενστάσεις έχουν ολοκληρωθεί. Μένει άλλη μία παρτίδα πληρωμών που θα γίνει μέσα στο Ιανουάριο, πιθανότατα στις 20 του μήνα, για όσους ακόμη δεν έχουν πορίσματα ή δεν έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία των ενστάσεων.

Εκτός από τον παγετό, άλλο ένα ζημιογόνο αίτιο που αναμένεται να καλυφθεί είναι το χαλάζι, ειδικά στην Πέλλα και την Ημαθία.

Τα προβλήματα στην πληρωμή του ΟΠΕΚΕΠΕ

Εδώ και δύο χρόνια, η πληρωμή των επιδοτήσεων, από εκεί που στο συντριπτικό της μέρος γινόταν σε δύο δόσεις (28η Οκτωβρίου και Χριστούγεννα), πλέον γίνεται σε τρεις δόσεις. Πληρώνεται η προκαταβολή 70% της βασικής ενίσχυσης στους δικαιούχους που έχουν «σωστές» δηλώσεις τον Οκτώβριο. Στους ίδιους εξοφλείται το υπόλοιπο και καταβάλλεται και η πράσινη ενίσχυση τα Χριστούγεννα, μαζί με κάποιους που πρόλαβαν να διορθώσουν τις καταχωρίσεις στο σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ. Και στην τρίτη δόση όλοι οι υπόλοιποι. Φέτος, στις 22 Δεκεμβρίου, όπως όλα δείχνουν, πολλοί - γύρω στο 10-15% - δεν θα δουν χρήματα στον λογαριασμό τους. Πρόκειται τόσο για αγρότες με τα συνηθισμένα σφάλματα στις δηλώσεις, αλλά πρόκειται και για την περίπτωση όσων έχουν δηλώσει ενοικιαζόμενα αγροτεμάχια και το σύστημα «χτυπάει» κατά τον διασταυρωτικό έλεγχο με την ΑΑΔΕ. Αυτή θα είναι, το πιο πιθανό, η μεγαλύτερη μερίδα των δυσαρεστημένων.

Επίσης, δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι θα καταβληθεί την ίδια μέρα και ένα μέρος του Εθνικού Αποθέματος, με τη μορφή νέων δικαιωμάτων ενισχύσεων που προέκυψαν από μεταβιβάσεις. Όμως, πολλοί αιτούντες νέα δικαιώματα θα μείνουν πάλι απ' έξω, πυροδοτώντας πάλι τις σφοδρές αντιδράσεις του περσινού Δεκεμβρίου και ίσως ακόμα πιο έντονες.

Η ημέρα της «κρίσης» κοντοζυγώνει και τότε θα περιμένουμε και τις επίσημες εξηγήσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Eξισωτική αποζηµίωση

Το ποσό των 265 εκατ. ευρώ ενέκρινε τελικά το ΥΠΑΑΤ για να πιστωθεί ώστε να πληρωθούν οι δικαιούχοι της Εξισωτικής Αποζημίωσης, αφού προχώρησε σε εκ νέου τροποποίηση της απόφασης για την κατανομή των χρημάτων.

Ειδικότερα, και σύμφωνα με την απόφαση που υπογράφεται με ημερομηνία 21/12/201, η διάθεση πίστωσης εγκρίνεται στα 265 εκατ. ευρώ, τα οποία κατανέμονται:

Υπομέτρο 13.1 «Χορήγηση αντισταθμιστικής ενίσχυσης σε ορεινές περιοχές», ποσό 191.000.000 ευρώ

Υπομέτρο 13.2 «Χορήγηση αντισταθμιστικής ενίσχυσης σε περιοχές με φυσικούς περιορισμούς εκτός των ορεινών», ποσό 64.000.000 ευρώ

Υπομέτρο 13.3 «Χορήγηση αντισταθμιστικής ενίσχυσης σε περιοχές με ειδικά μειονεκτήματα», ποσό 10.000.000 ευρώ

Όπως υπογραμμίζεται στην απόφαση, πιστώσεις που δεν Θα απορροφηθούν από ένα Υπομέτρο μπορούν να μεταφερθούν σε άλλο Υπομέτρο.

https://www.agro24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: