Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2021

Στις 22 η πιο πιθανή ημερομηνία εξόφλησης του τσεκ, έρχονται προκηρύξεις προγραμμάτων

Τι λένε οι τελευταίες πληροφορίες από τον αρμόδιο οργανισμό πληρωμών (ΟΠΕΚΕΠΕ).

Φαίνεται να ξεκαθαρίζει το τοπίο όσο περνούν οι ημέρες αναφορικά με τις ημερομηνίες της ποληπόθητης πληρωμής της ενιαίας ενίσχυσης 2021, που πρώτος ο ΑγροΤύπος τοποθέτησε χρονικά στις 21 με 23 του μήνα και επιβεβαίωσε σχετικά και ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Δημήτρης Μελάς πρόσφατα.

Με βάση τα σημερινά δεδομένα λοιπόν και σχετικές πληροφορίες, την Τρίτη 21 Δεκεμβρίου-εκτός σοβαρού απροόπτου- είναι προγραμματισμένο να φύγει η εντολή πληρωμής για την τράπεζα και την Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου θα γίνει η πίστωση των λογαριασμών των δικαιούχων ενιαίας ενίσχυσης (βασική 30-35%, πρασίνισμα, young farmers).

Κανονικά η εξόφληση λέει ο Μελάς

Όσον αφορά στα ποσά που θα δοθούν, μόνο εικασίες μπορεί να γίνουν τούτη την ώρα, καθώς τα προβλήματα που ανέκυψαν στην πληρωμή της πρώτης δόσης με 70.000 σχεδόν απλήρωτους ή κομμένους παραγωγούς, δεν είναι καλός οιωνός και για τη β' δόση. Τουλάχιστον όπως έγινε γνωστό πριν από ημέρες δεν θα εφαρμοστεί η εγκύκλιος του ΟΠΕΚΕΠΕ σχετικά με το Εθνικό Κτηματολόγιο, που θα έφερνε πλήθος περικοπών. Από την πλευρά του πάντως ο Δημήτρης Μελάς, όπως αποκαλύπτει σήμερα ο ΑγροΤύπος, με έγγραφό του διαβεβαιώνει για διορθώσεις στην επερχόμενη πληρωμή (δείτε εδώ το έγγραφο).

Όσον αφορά στην εξισωτική αποζημίωση, το πιθανότερο είναι να τρέξει η πληρωμή την εβδομάδα μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς και συγκεκριμένα στις 27 με 28 του μήνα. Οι ημερομηνίες για την εξισωτική δεν έχουν όμως ακόμα κλειδώσει.

Προκηρύξεις προγραμμάτων

Σύμφωνα εξάλλου με άλλες πληροφορίες, ενδέχεται το ΥπΑΑΤ και με σκοπό να προλάβει τον ερχομό του νέου έτους να βγάλει στον αέρα τις προκηρύξεις για το πρόγραμμα βιολογικής γεωργίας - κτηνοτροφίας 2022, καθώς επίσης και το αντίστοιχο πρόγραμμα μείωσης της νιτρορύπανσης.

Μπίκας Αλέξανδρος

https://www.agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: