Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2021

Η σκάλα. Γράφει η Κατερίνα Σχισμένου.

Άλλη μια γυναικοκτονία, η 16η όπως διαβάζουμε στον τύπο και όλοι αναρωτιόμαστε πώς είναι δυνατόν αυτό να συμβαίνει σε μια πολιτισμένη κοινωνία εν έτει 2021. Δεν είναι εύκολες ούτε οι υποθέσεις αλλά ούτε τα συμπεράσματα. Είναι όμως άκρως τραγικά και θλιβερά. Μια νέα γυναίκα χάνει τη ζωή της με τον χειρότερο τρόπο, με την ανείπωτη βαρβαρότητα. Κι ο θύτης; Έχοντας εύκολη την απάντηση όπως όλοι οι θύτες αυτής της πατριαρχικής κοινωνίας, " έπεσε" από τη σκάλα.

Πόσες σκάλες καταμετρά η ζωή μιας γυναίκας; Πόσες ανεβαίνουμε και πόσες θα κατεβούμε; Και ποια θα είναι η τυχερή να επιβιώσει σ΄αυτή την κάθοδο, κυριολεκτικά του Άδη που να μην τη ζήσει και βιώσει ποτέ καμία. Δύσκολες και απάνθρωπες οι εποχές. Και για γυναίκες και για παιδιά και για τους αδύναμους αυτής της κοινωνίας που δεν έχουν πια τη σωματική δύναμη να υπερασπιστούν τον εαυτό τους- γιατί σε αυτό το στάδιο φτάσαμε πλέον. Να κοροϊδεύουμε τον ίδιο μας τον εαυτό.

Μετράμε επίσημα 16 γυναικοκτονίες και άλλες τόσες ίσως τις διπλάσιες ή τις τριπλάσιες που δεν καταγράφηκαν ποτέ. Όλα τα σπίτια έχουν σκάλες και όλα το στόματα κλείνουν και τις βαφτίζουν ένα απλό παραπάτημα. Μια γυναίκα λιγότερη ε και; Τι έγινε; Τόσες υπάρχουν. Και το παραμύθι, η απίστευτη ακόμη μεγαλύτερη βαρβαρότητα που έχει και επίσημη φωνή του κάθε δημοσιογράφου, μιας ολόκληρης κοινωνίας είναι πως αυτή η καημένη γυναίκα, άτυχη πια, αφού είναι πια νεκρή, δεν θα μπορέσει να δει τα παιδιά της να μεγαλώνουν αφού αυτός τελικά όπως καταλαβαίνω είναι και ο επίσημος ρόλος της γυναίκας εν έτει 2021. Μια γυναίκα που χάνει τη ζωή της από οικογενειακή βία είναι άτυχη επειδή δεν θα μπορέσει να εκπληρώσει το ρόλο της ως μητέρα. Δεν είναι ον , δεν έχει ζωή δική της , δεν έχει αυτόνομο ρόλο, αλλά μόνο το ρόλο της μητέρας.

Συγχαρητήρια λοιπόν σε όλους όσους για μια ακόμη φορά έκλαψαν με τα δάκρυα που χάθηκε μια μάνα. Γιατί η γυναίκα επιτρέπεται τελικά να είναι μόνο μια μάνα και να μεγαλώνει παιδιά, να μην έχει καμία άλλη υπόσταση και τίποτα λιγότερο ή περισσότερο απ΄αυτό. Συγχαρητήρια λοιπόν, ας περιμένουμε κι άλλες πτώσεις από σκάλες, ίσως επειδή δεν είμαστε καλές μάνες ή σύζυγοι... Σίγουρα αυτή η κοινωνία θα έχει κι άλλη παρόμοια συνέχεια.


Κατερίνα Σχισμένου

Δεν υπάρχουν σχόλια: