Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2021

Ήπειρος. Οικισμοί χωρίς φως, τηλέφωνο, τηλεόραση....

Δεν φταίει για όλα η κακοκαιρία, ούτε τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Ειδικά σε έναν τόπο όπως η Ήπειρος η οποία και από χιονοπτώσεις ξέρει και από βροχές και καταιγίδες.

Η κατάρρευση των δικτύων κοινής ωφέλειας, όπως ηλεκτρισμού και τηλεπικοινωνιών και το τηλεοπτικό σήμα που έχει χαθεί για δεκάδες οικισμού δεν μπορεί να οφείλονται αποκλειστικά και μόνο σε ένα διήμερο έντονων φαινομένων.

Ωστόσο αυτό ήταν αρκετό για να επιστρέψουν οι κάτοικοι πολλών χωριών στη δεκαετία του εξήντα, όταν δεν υπήρχε ηλεκτρικό, τηλέφωνο και τηλεόραση..

Με την διαφορά ότι τώρα δεν υπάρχει και κανένα ουσιαστικό ενδιαφέρον από την πολιτεία να λύσει τα προβλήματα αυτά.

Καταγραφή της κατάστασης και των προβλημάτων έγινε στη συνεδρίαση της ΠΕΔ Ηπείρου όπου οι άνθρωποι της αυτοδιοίκησης περιέγραψαν την κατάσταση που τείνει να γίνει μόνιμη.

«Με την πρώτη ψιχάλα του Αυγούστου τα χωριά μένουν χωρίς ρεύμα. Δεν γίνεται να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Αισθανόμαστε πολίτες β’ κατηγορίας.. Η ταλαιπωρία των κατοίκων είναι μεγάλη, οι ζημιές σε επιχειρήσεις τεράστιες» ανέφερε στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Φιλιατών Σπύρος Παππάς.

«Έχω στα χωριά δέκα ηλικιωμένους με οξυγόνο. Δεν υπάρχει κάτοικος και επαγγελματίας που δεν διαμαρτύρεται για τις διακοπές ρεύματος. Η κατάσταση έχει ξεφύγει κα δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο» σημείωσε ο Δήμαρχος Γεωργίου Καραισκάκη Περικλής Μίγδος ο οποίος μετά από σειρά εγγράφων που έμειναν αναπάντητα προσέφυγε στον Εισαγγελέα.

«Πολύ μεγάλα τα προβλήματα με τις διακοπές ρεύματος. Οικισμοί στο σκοτάδι. Προβλήματα όμως και με το δίκτυο του ΟΤΕ.. Άνθρωποι χωρίς καμιά επικοινωνία» σημείωσε ο Δήμαρχος Σουλίου Γιάννης Καραγιάννης.

Στα προβλήματα με την ηλεκτροδότηση αναφέρθηκε και ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Χρήστος Ντακαλέτσης σημειώνοντας ότι η αντίδραση θα πρέπει να είναι συνολική.

Έτσι το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να κινηθεί με τη βοήθεια δικηγόρου, νομική διαδικασία κατά της ΔΕΔΔΗΕ, του ΟΤΕ και της ΕΡΤ ή της DIGEA, για τις συχνές βλάβες στα δίκτυα κοινής ωφελείας ρεύματος και τηλεπικοινωνιών αλλά και για το ανύπαρκτο τηλεοπτικό σήμα για πολλές απομακρυσμένες περιοχές της Ηπείρου.

Ζητά δε η Π.Ε.Δ. Ηπείρου να επιτραπούν στους Δήμους οι δαπάνες για τη συντήρηση και εγκατάσταση αναμεταδοτών, στις απομακρυσμένες περιοχές που δεν διαθέτουν τηλεοπτική κάλυψη.

https://www.epiruspost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: