Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2021

Ψηλά το κατσίκι αλλά με κόπωση το αρνάκι, ασυδοσία στην αγορά


 Η διαδρομή από το σφαγείο ως το τσιγκέλι δεν στοιχίζει πάνω από 2,5 ευρώ το κιλό, αλλά τα αμνοερίφια πωλούνται έως 13 ευρώ το κιλό.

Όπως σχολιάζει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων και Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, κ. Γιάννης Γκουρομπίνος, είτε με 6 ευρώ πουλήσει το αρνάκι ο παραγωγός, είτε με 4, η τιμή στο τσιγκέλι ξεφεύγει και περνά σήμερα και τις προηγούμενες ημέρες τα 10 ευρώ το κιλό, γεγονός που σε καμιά περίπτωση δεν δικαιολογείται, αν σκεφτούμε ότι η διαδρομή από το σφαγείο ως το τσιγκέλι, δεν στοιχίζει πάνω από 2,5 ευρώ το κιλό...

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου μέχρι δυο εβδομάδες πριν τα Χριστούγεννα οι τιμές παραγωγού στο κατσικάκι ήταν στα 8-8,5 ευρώ το κιλό και για το αρνάκι επίσης ήταν ψηλά, αλλά μετέπειτα στο αρνάκι δέχονται πιέσεις. Όπως λένε στον ΑγροΤύπο κτηνοτρόφοι ακόμα και σε περιπτώσεις που τα σφαγεία είναι δίπλα σε.... μονάδες και το ίδιο και τα κρεοπωλεία, έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο το αρνάκι να περνάει τα 10 ευρώ τιμή. Σύμφωνα επίσης με το ρεπορτάζ και ανάλογα την ποιότητα στο αιγοπρόβειο κρέας οι τιμές στη λιανική κυμαίνονται από 7 έως 13 ευρώ το κιλό.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών (ΠΟΚΚ) κ. Σάββας Κεσίδης σημειώνει μιλώντας στον ΑγροΤύπο τα εξής: «η κίνηση στην αγορά ήταν ικανοποιητική. Ευχαριστούμε το καταναλωτικό κοινό που τίμησε και φέτος τα παραδοσιακά κρεοπωλεία σε όλη τη χώρα. Και εμείς από την πλευρά μας φανήκαμε αντάξιοι της εμπιστοσύνης που μας έδειξαν οι καταναλωτές. Το πρόβλημα φέτος ήταν πως το... κομπόδεμα κάθε οικογένειας, ήταν λόγω των αυξήσεων και του πληθωρισμού, μικρότερο. Οι τιμές λιανικής για χοιρινά και πουλερικά ήταν στα ίδια επίπεδα με πέρσι, στο μοσχάρι ήταν αυξημένες 10-15% και στα αμνοερίφια 15-20%. Ευχόμαστε σε όλον τον κόσμο χρόνια πολλά και ευτυχισμένο το νέο έτος».

Μπίκας Αλέξανδρος

https://www.agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: