Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2021

Η εκκλησία των κτηνοτρόφων και οι κουλούρες για τα πρόβατα


Στη Ροδιανή Κοζάνης, κοινότητα με παράδοση στην κτηνοτροφία, υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια μια εκκλησία που είναι αφιερωμένη στον Άγιο Μόδεστο, τον προστάτη των κτηνοτρόφων. Σύμφωνα με τη λαογραφία της περιοχής, χτίστηκε εκεί όπου υπήρχε εδώ και τρεις αιώνες, ένα εικονοστάσι του αγίου. Λέγεται πως εκείνη την περίοδο είχε εμφανιστεί μεγάλη θανατηφόρα επιδημία στα ζώα και οι κτηνοτρόφοι έχτισαν το εικονοστάσι για να προσευχηθούν και να τους βοηθήσει να σώσουν τα ζώα τους.


«Οι παρακλήσεις εισακούστηκαν και η επιδημία σταμάτησε. Έκτοτε, οι κάτοικοι του χωριού τιμούσαν κάθε χρόνο τη μνήμη του στις 18 Δεκεμβρίου», εξηγεί ο λαογράφος και συγγραφέας της τοπικής ιστορίας, Ιωάννης Κορκάς. Προσθέτει πως την ημέρα της γιορτής του οι κτηνοτρόφοι πήγαιναν στην εκκλησία και κατέθεταν μπροστά στην εικόνα του στάμνες με νερό και «πνακ» (σ.σ. ξύλινο πιάτο μικρής διαμέτρου με καπάκι) όπου μέσα σε αυτό είχαν τοποθετήσει αλάτι. «Είναι δύο συστατικά που συμβολίζουν τη ζωή των γιδοπροβάτων. Με το αλάτι βοηθούνται τα ζώα να κατεβάσουν γάλα», σημειώνει ο κ. Κορκάς και καταλήγει, λέγοντας: «Από την αναβίωση των εθίμων αντιλαμβάνεσαι τη βαθιά πίστη του λαού και την προσήλωση στην παράδοση, που μόνο ο απλός λαός της υπαίθρου ξέρει να τιμά και να διατηρεί».
Ακόμη ένα έθιμο στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας ήταν και οι ξεχωριστές κουλούρες που ζύμωναν οι παλιές νοικοκυρές για να τις ευλογήσει ο ιερέας την ημέρα των Φώτων. Αυτές τις έδιναν τροφή στα πρόβατα για να είναι φωτισμένα και παραγωγικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: