Τετάρτη 16 Ιουνίου 2021

Ιερέας συνελήφθη για αρχαιοκαπηλία σε χωριό της Δωδώνης. Είχε «απαγορευτικό» από την Μητρόπολη

Ιερέας συνελήφθη για αρχαιοκαπηλία σε χωριό του Δήμου Δωδώνης, μετά από έρευνα και επιχείρηση αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Η Ασφάλεια αξιοποίησε πληροφορίες που είχε και προχώρησε σε έρευνα στο σπίτι του κληρικού, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν εικόνες, ευαγγέλια, εκκλησιαστικά βιβλία και νομίσματα.

Αξιοσημείωτο είναι ότι στο σπίτι του ιερέα βρέθηκε και μεγάλο χρηματικό ποσό – περίπου 28 χιλιάδες ευρώ- το οποίο κατασχέθηκε.

Μεταξύ των άλλων κατασχέθηκαν:

•             Θείο και Ιερό Ευαγγέλιο έτους 1818 καθώς και χάλκινο νόμισμα (κλασικών ή ελληνιστικών χρόνων) με παραστάσεις κεφαλής και σκύλου, τα οποία εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις της σχετικής νομοθεσίας

•             ξύλινο Σταυρό με παράσταση Σταύρωσης προερχόμενο από απόληξη τέμπλου, (2) θρησκευτικές εικόνες προερχόμενες από απόληξη τέμπλου, δίζωνη θρησκευτική εικόνα, (2) εκκλησιαστικά βιβλία, εκκλησιαστικό βιβλίο – Ευαγγέλιο και (3) οθωμανικά νομίσματα, τα οποία χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης.

Επιπλέον, κατασχέθηκε χρηματικό ποσό -28.050- ευρώ, η προέλευση του οποίου ερευνάται.

Τα κατασχεθέντα αντικείμενα θα αποσταλούν για εξέταση στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, ενώ ο συλληφθείς, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων, οδηγείται στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.   

Οι συμπεριφορές που είχε επιδείξει ο ιερέας που συνελήφθη και κατηγορείται για αρχαιοκαπηλία είχαν προβληματίσει πολύ καιρό πριν την Μητρόπολη Ιωαννίνων.

Αυτός ήταν και λόγος που εδώ και τέσσερα χρόνια, από τον Μητροπολίτη Μάξιμο, του είχε απαγορευθεί εγγράφως η τέλεση οποιασδήποτε θρησκευτικής πράξης.

Σήμερα ο ίδιος ανήκει στο δυναμικό της Ιεράς Μητρόπολης Κόνιτσας και σύμφωνα με πληροφορίες είναι «παροπλισμένος».

Μέχρι στιγμής είναι άγνωστο αν οι εικόνες και τα υπόλοιπα εκκλησιαστικά κειμήλια προέρχονται από εκκλησίες ή μοναστήρια της περιοχής που διέμενε (Δήμο Δωδώνης) ή από άλλη περιοχή του Νομού Ιωαννίνων.

https://www.epiruspost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: