Πολύπλευρες οι επιπτώσεις από το ράλι των τιμών στις ζωοτροφές, τη μείωση λόγω καταρροϊκού πυρετού των κοπαδιών και την φυγή των παλιών τσοπαναραίων που βγαίνουν σε σύνταξη.
Συνθήκες για ιδιαίτερα έντονο ανταγωνισμό στην αγορά του αιγοπρόβειου γάλακτος καλλιεργεί η... πανθομολογούμενη πλέον μείωση των αποδόσεων σε γάλα των μονάδων, μια μείωση που έχει να κάνει με συγκυριακά φαινόμενα (π.χ. Ιανός στην Θεσσαλία), αλλά και γενικότερες συνθήκες, όπως το ράλι τιμών στο οποίο έχουν επιδοθεί οι τιμές των ζωοτροφών, εμποδίζοντας τους παραγωγούς να ταΐσουν, όπως ίσως θα έπρεπε τα ζώα τους. Όπως όλα δείχνουν, η... πίτα για τις εταιρείες όσον αφορά στο γάλα θα είναι μικρότερη τη νέα χρονιά, αν συνεχιστεί το... ίδιο βιολί με τις ζωοτροφές, κάτι που σε συνδυασμό με την έντονη ζήτηση, θα φέρει υψηλότερες τιμές στον παραγωγό.
Ο Γαλακτοκομικός Συνεταιρισμός Θέρμου λειτουργεί εδώ και 50 χρόνια περίπου. Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο αντιδήμαρχος της πόλης και υπεύθυνος για τα αγροτικά, όντας και ο ίδιος γεωργο-κτηνοτρόφος και αδερφός του προέδρου του εν λόγω Συνεταιρισμού, κ. Γιώργος Μυζήθρας, για το 2021 τρέχει η συμφωνία απορρόφησης γάλακτος του Συνεταιρισμού με την εταιρεία Ήπειρος. Η συμφωνία προβλέπει μια τιμή για το πρόβειο γάλα στα 92 λεπτά ανά κιλό, αλλά οι κτηνοτρόφοι παίρνουν στο χέρι κάποια λεπτά λιγότερα. Συνολικά οι κτηνοτρόφοι - μέλη του Συνεταιρισμού παράγουν κατά προσέγγιση γύρω στους 1.500 τόνους αιγοπρόβειο γάλα ανά έτος. Όμως για φέτος, όπως μας λέει ο ίδιος, οι αποδόσεις στο πρόβειο γάλα, θα είναι σαφώς μειωμένες σε σύγκριση με άλλα έτη, λόγω μείωσης του ζωικού κεφαλαίου για διάφορους λόγους, αλλά κυρίως λόγω της ακρίβειας στις ζωοτροφές, που ωθεί τις μονάδες σε περιορισμό των τροφών που δίνουν στα ζώα τους. Πάντως στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας αναμένεται μεγάλος ανταγωνισμός για το αιγοπρόβειο γάλα και τη νέα χρονιά, ένας ανταγωνισμός που έχει ενταθεί από πέρσι, με την παρουσία στην περιοχή, πέραν των ντόπιων εταιρειών και μεγάλων τυροκομείων (π.χ. Αμφιλοχίας Γη και άλλων), γαλακτοβιομηχανιών, όπως η Ήπειρος, η Όμηρος, ο Όλυμπος κ.λπ. Αρκετές εξ αυτών, σημειώνεται πως πήραν γάλα από την συγκεκριμένη περιοχή, για πρώτη φορά πέρσι. Να σημειωθεί επίσης πως η παραγωγή γάλακτος στην Αιτωλοακαρνανία ξεκινά πιο αργά μέσα στην χρονιά, σε σύγκριση με άλλες περιοχές.
Ο κ. Γιάννης Γκουρομπίνος είναι πρόεδρος στην Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων και Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας. Όπως μας εξηγεί ο ίδιος ήδη στην περιοχή της Θεσσαλίας έχουν κάνει έντονη την παρουσία τους τυροκόμοι που έως τώρα δεν έπαιρναν γάλα από την περιοχή, ροή υπάρχει καλή και ζήτηση για πρώτη ύλη έντονη, ενώ ακούγεται πως ήδη γίνονται συζητήσεις για μια τιμή στο πρόβειο τη νέα σεζόν στα 1,10 ευρώ, ίσως και παραπάνω. Ο κ. Γκουρομπίνος μας λέει επίσης πως οι αποδόσεις στο γάλα λόγω της ακρίβειας στις ζωοτροφές που εμποδίζει τις μονάδες να ταΐσουν σωστά τα ζώα, αλλά και της μείωσης στον αριθμό των κοπαδιών, είναι φέτος μειωμένες από τα τρία τελευταία έτη κατά 20% τουλάχιστον.
Τέλος, ο κ. Άγγελος Τσιαρτσαφλής είναι πρόεδρος στον Αγροτικό Κτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Γαλάτιστας. Όπως εξηγεί μιλώντας στον ΑγροΤύπο, οι τιμές στον παραγωγό που πιέζεται όμως από τις τιμές των ζωοτροφών, θα είναι σίγουρα υψηλότερες την επερχόμενη σεζόν, αφού η ζήτηση καταγράφεται ήδη ιδιαίτερα έντονη, ενώ τα κοπάδια είναι μειωμένα. Σύμφωνα πάντως με τον ίδιο οι αποδόσεις στο γάλα, δεν έχουν στην περιοχή αυτή μεταβληθεί ιδιαίτερα.
Μπίκας Αλέξανδρος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου