Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2019

Γόρδιος δεσμός το προσφυγικό.. Στα πλάνα μετακινήσεων η Ήπειρος

Το μεταναστευτικό- προσφυγικό βρέθηκε στο επίκεντρο της άτυπης συνάντησης που είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με βουλευτές από όλη την χώρα, παρουσία κι αρκετών υπουργών της κυβέρνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες στην συνάντηση δεν αποκαλύφθηκαν λεπτομέρειες του σχεδίου για μετακινήσεις στην ενδοχώρα αλλά και για την λειτουργία προαναχωρησιακών κέντρων. Τις τελευταίες ημέρες ωστόσο η Ήπειρος φαίνεται ότι βρίσκεται σε πρώτο πλάνο των κυβερνητικών σχεδιασμών. Έτσι εξετάζεται το ενδεχόμενο να μετατραπεί σε Κέντρο Φύλαξης το παλιό εργοστάσιο Αργυρού στους Φιλιάτες αλλά και μιας ακόμη παλιάς μονάδας στο Νομό Ιωαννίνων.
Όλες οι πληροφορίες διατηρούν στο προσκήνιο το ενδεχόμενο δημιουργίας κι ενός προαναχωρησιακού κέντρου στην Άρτα η ο οποία μέχρι σήμερα δεν έχει καμία δομή φιλοξενίας προσφύγων ή μεταναστών.
Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα, ο πρωθυπουργός σύμφωνα με πληροφορίες τόνισε ότι «πρέπει να είναι σαφές προς όλους, ότι η πολιτική της σημερινής κυβέρνησης είναι διαφορετική. Κληρονομήσαμε ένα πρόβλημα και η Ευρώπη σήμερα, δεν έχει στρατηγική. Εμείς άμεσα, ψηφίσαμε ένα νόμο που αυστηροποιεί το πλαίσιο χορήγησης ασύλου. Έχουμε το νομικό εργαλείο να εφαρμόσουμε την πολιτική μας, το οποίο δεν είχαμε ως τώρα. Μας δίνει το νομικό οπλοστάσιο να κάνει ουσιαστικό διαχωρισμό προσφύγων και οικονομικών μεταναστών».
Όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, αυτή την ώρα γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια, να αποσυμφορηθούν τα νησιά, σημειώνοντας πως είναι η τελευταία φορά που γίνεται μαζική μεταφορά από τα νησιά στην ενδοχώρα. Παράλληλα ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση προχωρά στην λειτουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων, με τις σχετικές ανακοινώσεις να αναμένονται το επόμενο διάστημα.
Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως δεν θα γίνει καμία μετακίνηση χωρίς να έχει γίνει ενημέρωση των δημάρχων και των τοπικών βουλευτών, ενώ πρόσθεσε πως θα γίνουν πολύ πιο αυστηροί οι έλεγχοι στα σύνορα. Για το λόγο αυτό έχει προγραμματιστεί να γίνουν άμεσα 400 προσλήψεις συνοριοφυλάκων.
Το πλήρες σχέδιο της κυβέρνησης για τις μετακινήσεις στην ενδοχώρα και τα προαναχωρησιακά κέντρα αναμένεται να ανακοινωθεί εντός των ημερών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: