Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2019

Σχεδιασμός επί χάρτου για το επίδομα.. Όταν στα Πράμαντα χιονίζει, στ’ Άγναντα… βγαίνει ήλιος!

Δεν είναι η πρώτη φορά όπου στην Αθήνα, αρμόδιοι κι αναρμόδιοι σχεδιάζουν κυριολεκτικά στον χάρτη. Τι κι αν η χώρα πέρασε τέσσερα μνημόνια (ή τρία κατ’ άλλους) τι κι αν άλλαξε έξι κυβερνήσεις τα τελευταία εννέα χρόνια! Ο σχεδιασμός επί χάρτου παραμένει σταθερή αξία με ότι αυτό συνεπάγεται! Ένα από τα πιο κλασικά παραδείγματα αποτελεί η απόφαση για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης. Η χώρα σπάει σε ορεινές και μη ορεινές ζώνες. Μεγαλύτερο επίδομα για τις ορεινές, μικρότερο για τις μη ορεινές.. Δίκαιο αλλά μόνο στο χάρτη. Γιατί στην πράξη φαίνεται ότι πρόκειται για μία ακόμη μεγάλη αδικία!
Η Ήπειρος σπάει σε δύο ουσιαστικά ζώνες. Στην Α’ ανήκει ο Νομός Ιωαννίνων όπου το επίδομα θέρμανσης είναι ίσο με 250 ευρώ, προσαυξάνεται βάση άλλων κριτηρίων αλλά δεν μπορεί να ξεπερνά τα 350 ευρώ.
Οι Νομοί Άρτας, Πρέβεζας και Θεσπρωτίας ανήκουν στην Γ’ Ζώνη όπου το επίδομα ανέρχεται μόλις στα 110 ευρώ!
Προφανώς στην Ήπειρο έχουμε χειμώνα διαφορετικών ταχυτήτων! Έτσι όταν στα Πράμαντα (νομός Ιωαννίνων) χιονίζει στα Άγναντα (νομός Άρτας) έχουν λιακάδα…
Αντίστοιχα όταν στο Ζωτικό της Λάκκας Σουλίου ο υδράργυρος πέφτει στους μηδέν στο Σούλι που απέχει λίγα χιλιόμετρα αλλά ανήκει στο Νομό Θεσπρωτίας οι λιγοστοί του κάτοικοι λιώνουν από τη ζέστη!
Χειμώνα διαφορετικών ταχυτήτων και έντασης φαίνεται επίσης ότι έχουν τα χωριά της Μουργκάνας και άλλα.
Ο καταμερισμός της χώρας σε Ζώνες σίγουρα δεν μπορεί να γίνεται με βάση τα όρια των Νομών. Όταν μάλιστα υπάρχει στη διάθεση όλων των αρμοδίων πλήθος μετεωρολογικών δεδομένων.
Αλλά και πέρα από αυτά, δεν είναι τα όρια των νομών αυτά που συγκροτούν γεωγραφικές ενότητες.
Για παράδειγμα δεν μπορεί να σπάνε σε διαφορετικές ενότητες τα Τζουμέρκα, ούτε τα ορεινά χωριά του Νομού Άρτας που σε τίποτα δεν διαφοροποιούνται απ’ αυτά των Ιωαννίνων να αντιμετωπίζονται ως παραθαλάσσια!
Κάτι ανάλογο γίνεται με τα χωριά του Σουλίου και της Μουργκάνας!
Οι Ζώνες θα πρέπει να διέπονται από δικαιοσύνη κι αυτή δεν μπορεί να στηρίζεται μόνο στη… γεωγραφία!

Δεν υπάρχουν σχόλια: