Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2018

Σε θολά νερά η διαβούλευση για το νέο χάρτη εξισωτικών. Στον ΟΠΕΚΕΠΕ πρέπει να πάνε οι παραγωγοί για να δουν πόσα δικαιούνται


Αβεβαιότητα και ανασφάλεια επικρατεί το τελευταίο διάστημα στους δικαιούχους εξισωτικών αποζημιώσεων, μετά τη δημοσιοποίηση εκ μέρους του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, του νέου χάρτη με τις μειονεκτικές περιοχές, οι οποίες θα κρίνουν εν πολλοίς και τα χρήματα που θα λάβουν από το 2019 κι εφεξής. Σύμφωνα με τους καλά γνωρίζοντες το θέμα των βοσκότοπων, ο χάρτης που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο, από μόνος του «δεν λέει τίποτα» αναφορικά με τους δικαιούχους και το αν θα πάρουν λιγότερα, καθόλου ή περισσότερα χρήματα από το 2019, κι αυτό για τον απλό λόγο, ότι λείπουν από το χάρτη οι ορεινές περιοχές. Εκτός αυτού, όπως σημειώνουν μιλώντας στον ΑγροΤύπο οι ίδιοι παράγοντες, «ακριβή εικόνα για τα χρήματα που πρόκειται να λάβει έχει μόνον ο ΟΠΕΚΕΠΕ αυτή τη στιγμή, καθώς διαθέτει τις βάσεις με τα δεδομένα των επιλέξιμων εκτάσεων βάσει τεχνικής λύσης, αλλά και των δηλώσεων ΟΣΔΕ που έκανε κάθε παραγωγός».
Η εικόνα των περιοχών που αποτυπώνεται στο χάρτη δεν λέει τίποτα από μόνη της και για τον απλό λόγο, ότι ένας κτηνοτρόφος μπορεί να διαθέτει επιλέξιμη έκταση σε άλλο νομό, από το νομό που έχει ητν εκμετάλλευσή του, ως απόρροια της τεχνικής κατανομής.
Πάντως, σύμφωνα με το χάρτη που έδωσε στη δημοσιότητα το ΥπΑΑΤ, οι εικονιζόμενες με κίτρινο χρώμα ζώνες, έχουν σύµφωνα µε το νέο ορισµό φυσικά µειονεκτήµατα και οι εικονιζόμενες με γκρι ζώνες, έχουν σύμφωνα με τον ορισμό ειδικά µειονεκτήµατα.
Σηµειωτέον, ότι όσον αφορά στο 2017, στις µειονεκτικές περιοχές αντιστοιχούσαν 169.991 δικαιούχοι εξισωτικής, ενώ τον Οκτώβριο, κάθε έτους, ο γίνεται αναδιανομή από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, αφού πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι νέοι αγρότες, που πρέπει να λάβουν έκταση.
Παρέμβαση Αραμπατζή
Χωρίς εξισωτική αποζημίωση κινδυνεύουν να μείνουν χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι της χώρας από 01/01/2019 σύμφωνα με το σχέδιο της Υπουργικής Απόφασης για τη νέα οριοθέτηση περιοχών με φυσικούς περιορισμούς, σύμφωνα με όσα αναφέρει σε σχετική της ερώτησή της στη βουλή, η Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας.


Η κα Φωτεινή Αραμπατζή ζητά την άμεση επανεξέταση των κριτηρίων για την οριοθέτηση των περιοχών με ειδικά μειονεκτήματα όπως και τη συζήτηση του σχεδίου στη Βουλή καθώς αποτελεί στρατηγικής σημασίας απόφαση, που υπερβαίνει την απερχόμενη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Η Σερραία βουλευτής κάνει λόγο για αποκλεισμούς εκατοντάδων περιοχών σε όλη την Ελλάδα, για αποκλεισμούς δεκάδων χωριών στο Νομό Σερρών με ειδικά μειονεκτήματα, οι αγροτοκτηνοτρόφοι των οποίων λάμβαναν μέχρι σήμερα την αναγκαία εξισωτική αποζημίωση και σύμφωνα με το νέο κατάλογο εξαιρούνται, χωρίς υπαιτιότητά τους από την καταβολή της.   

Κάνει λόγο μάλιστα για ένα ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο μιας προσχηματικής διαβούλευσης fast track μόλις 15 ημερών  από τον νέο Υπουργό κ.  Σταύρο Αραχωβίτη, που έφερε άρον – άρον, τελευταία στιγμή, με καθυστέρηση σχεδόν ενός χρόνου από την ψήφιση του Κανονισμού Omnibus, τη συγκεκριμένη απόφαση. Μια απόφαση, που θα δεσμεύσει και την επόμενη Κυβέρνηση αφού δεν θα αφορά μόνο τα έτη 2019 και 2020 αλλά και ολόκληρη την προγραμματική περίοδο 2021-2027. 

Όπως τονίζει η κ. Αραμπατζή η εξισωτική αποζημίωση είναι απόλυτα αναγκαία για την επιβίωση των γεωργών ως αντιστάθμισμα του υψηλού κόστους παραγωγής των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών και ως συγκολλητικός ιστός της κοινωνικής συνοχής και της διατήρησης της ζωής της υπαίθρου. Πολύ περισσότερο αναγκαία σε μια εποχή, που η κτηνοτροφία και μάλιστα η αιγοπροβατοτροφία καταρρέει, το αγροτικό εισόδημα σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Eurostat κατρακύλησε στη χώρα μας κατά 5,1% το 2016 και ο κίνδυνος εγκατάλειψης της γης και της αγροτικής δραστηριότητας είναι πιο ορατός από ποτέ με επιβεβαίωση επίσης Eurostat. 

Επισημαίνει δε ότι μια τέτοια απόφαση θα αποτελούσε τη «χαριστική βολή» για την Ελληνική Κτηνοτροφία, μετά και τη διαστρέβλωση της στρατηγικής στόχευσης της εξισωτικής αποζημίωσης, μέσω της οριζόντιας, εμπροσθοβαρούς  και ρουσφετολογικής - λίγα σε πολλούς- διανομής της από την παρούσα Κυβέρνηση, με συνέπεια τη χρήση εθνικών πόρων για την συνέχιση του Μέτρου μέχρι το 2020.

Μάλιστα όπως συμπληρώνει η ΝΔ εδώ και μήνες «κρούει των κώδωνα κίνδυνου» για την πρωτοφανή και με ανησυχητική χαλαρότητα αντιμετώπισης του ζητήματος από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και για την καθυστέρηση στη λήψη μιας απόφασης στρατηγικής σημασίας για το μέλλον του πρωτογενούς τομέα στη χώρα.

Ζητά ως εκ τούτου από τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, τάχιστη επανεξέταση των κριτηρίων ώστε να μην αποκλεισθούν περιοχές των Σερρών και όλης της χώρας με ειδικά μειονεκτήματα, άρση της μη συμπερίληψης της εξισωτικής αποζημίωσης στο υποχρεωτικό 30% των κονδυλίων για τα αγροπεριβαλλοντικά μέτρα της μελλοντικής ΚΑΠ, ενημέρωση στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, παράταση της διαβούλευσης πέραν της 1ης Οκτωβρίου 2018 προκειμένου να προλάβει να καταθέσει τις απόψεις του το σύνολο του αγροτικού κόσμου, αλλά και ενεργοποίηση των δυνατοτήτων του κανονισμού σε περιπτώσεις μη επιλέξιμων δικαιούχων.


Δεν υπάρχουν σχόλια: