Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

''H Ήπειρος του πολιτισμού, της νεολαίας και της αλληλεγγύης'' πλημμύρισε το ΣΕΦ, ομορφαίνοντας την ''Πίτα του Ηπειρώτη 2013''. - Δελτίο Τύπου της ΠΣΕ.



   ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΚΛΕΙΣΘΕΝΟΥΣ 15 105 52 ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ.:210-3243822 – Fax: 2103243281

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

H Hπειρος του πολιτισμού, της νεολαίας & της αλληλεγγύης” πλημμύρισε το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας
ομορφαίνοντας την “Πίτα του Ηπειρώτη 2013”

"Πώς εδώθε να βγούμε; όχι ένας, ένας! Όλοι μαζί και μοναχός κανένας! Σαν φτάσ΄ η εσχάτη ανάγκη να σωθείς, ενωμένος λαός θα σηκωθείς."
            Με στίχους του Βάρναλη ολοκλήρωσε το χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας Γιώργος Οικονόμου, δίνοντας ανάγλυφα το μήνυμα της “ΠΙΤΑΣ ΤΟΥ ΗΠΕΙΡΩΤΗ 2013”.
Αυτό το “όλοι μαζί μπορούμε καλύτερα”, το άτυπο σύνθημα της ακατάπαυστης και πολύκαρπης δράσης της Πανηπειρωτικής, βρήκε την καλύτερη υλοποίησή του στο φετινό, μεγάλο αντάμωμα των αποδήμων Ηπειρωτών την Κυριακή 27 Ιανουαρίου, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.
            Ήταν όλοι εκεί, ανταποκρινόμενοι στο ετήσιο κάλεσμα του κορυφαίου φορέα της Ηπειρώτικης αποδημίας. Διατρανώνοντας την ικανότητα και τη δύναμη των Ηπειρωτών να στήνουν τέτοιες εστίες πολιτιστικής αντίστασης, τέτοιες γιορτές ανάτασης και έγερσης ακόμη και σε τόσο δίσεκτους καιρούς για τον τόπο και το λαό μας. Καιρούς που μας θέλουν όλους μαζί, ακόμα περισσότερο, ακόμα περισσότερους, έτσι ακριβώς όπως ανταμώσαμε φέτος στην “ΠΙΤΑ ΤΟΥ ΗΠΕΙΡΩΤΗ”.
            Ήταν όλοι εκεί! Χιλιάδες θεατές, χιλιάδες χορευτές, ογδόντα χορευτικοί όμιλοι, πλημμύρισαν το Στάδιο με τη λεβεντιά και την ομορφιά των Ηπειρώτικων χορών και φορεσιών. Πέντε πανάξιες κομπανίες συνόδευσαν το χορό τους, οι κομπανίες των Νίκου Φιλιππίδη, Θοδωρή Γεωργόπουλου, Λευτέρη Γκιώκα, Ηλία Πλαστήρα και οι “Λαλητάδες”. Η Παραδοσιακή Χορωδία της Πανηπειρωτικής τραγούδησε την ξενιτιά και την αγάπη ενώ Ηπειρώτικα πολυφωνικά τραγούδια της Ιστορίας και της ξενιτιάς τραγούδησαν το Πολυφωνικό Σύνολο ¨Χαονία”, το Πολυφωνικό Σχήμα Ηπείρου (Βαγγέλη Κώτσου) και το Πολυφωνικό Ηπειρωτών Πατρών. Την εκδήλωση, σε σκηνοθεσία του Αλέξανδρου Λαμπρίδη, παρουσίασαν οι ηθοποιοί Παρασκευή Κατσάνη και Βασιλική Τσεκούρα με τον δημοσιογράφο Χρήστο Μέγα.
Ξεχωριστή στιγμή, οι “ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΕΣ ΓΕΦΥΡΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ” που φέτος ήταν αφιερωμένες στη Ζώσα Παράδοση που σμίγει Ηπειρώτες και Πόντιους. Οι Πόντιοι χορευτές και μουσικοί της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας – Σύνδεσμος Ποντιακών Σωματείων Νοτίου Ελλάδας και Νήσων, μαζί με Ποντιακούς Συλλόγους της Ηπείρου, πλημμύρισαν το Στάδιο με τον εγερτήριο παλμό και την απαράμιλλη έξαρση των Ποντιακών χορών.
            Στον χαιρετισμό του από μέρους του Δ.Σ. της Π.Σ.Ε. ο Πρόεδρος Γεώργιος Οικονόμου ανέδειξε το “Ηπειρώτικο μήνυμα υπερήφανης αντίστασης και αγώνα στη μοίρα που μας χαλκεύουν, μήνυμα αγονάτιστης αντίστασης, όπως ορίζει και επιτάσσει το αγωνιστικό και αξιακό προγονικό μας ήθος. Ένα μήνυμα πολιτιστικής αντίστασης που σμίγει με το μήνυμα αλληλεγγύης ως ανεκτίμητου προαπαιτούμενου της πιο προωθημένης συλλογικότητας και πατριωτικής αλληλοστήριξης, που ήταν πάντοτε η πρωταρχική ιδιότητα συνοχής και προκοπής των Ηπειρώτικων κοινοτήτων όπου γής. Έτσι δημιουργούμε τη στέρεη βάση της υπερήφανης καθολικής αντίστασης του λαού μας στην επίθεση της τροϊκανής επικυριαρχίας. Κι εμείς από τούτο το μεγάλο Ηπειρώτικο αντάμωμα, στέλνουμε παντού το μήνυμά μας πώς η αντίσταση, όπως την υπαγορεύει η ιστορία μας και ο πολιτισμός μας, θέλει δύναμη, θέλει λεβεντιά, θέλει φιλότιμο, θέλει εμπνευσμένη δημιουργικότητα, θέλει μαζί με όλα αυτά και πάνω απ΄ όλα αυτά ενότητα και αλληλεγγύη.”
Την κορυφαία στιγμή της εκδήλωσης, την κοπή της Πίτας, ευλόγησε ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ.κ. Χρυσόστομος.
Στο κάλεσμα της Π.Σ.Ε. ανταποκρίθηκαν πλήθος εκπροσώπων του πολιτικού και πνευματικού κόσμου καθώς και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που, σε ότι αφορά την Ήπειρο, εκπροσωπήθηκε σε κορυφαίο επίπεδο με την παρουσία του Περιφερειάρχη Αλέξανδρου Καχριμάνη.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης βραβεύθηκαν η Ένωση Ηπειρωτών Ιλίου, η Αδελφότητα Κουρέντων, ο Ελευθέριος Γείτονας, ο Ναπολέων Ροντογιάννης και ο Δημήτριος Γιαννιώτης για την προσφορά τους σε δράσεις πολιτισμού, νεολαίας, αλληλεγγύης και ευποιίας.
Η Π.Σ.Ε. πέμπει θερμές ευχαριστίες σε όσους στήριξαν αποφασιστικά και γενναιόδωρα τη φετινή διοργάνωση: τη μεγάλη χορηγό ΝΟΣΤΙΜΗ ΦΕΤΑ ΗΠΕΙΡΟΣ”, τους χορηγούς ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, ΤΡΑΠΕΖΑ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ, ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΑ, επιχειρηματία ΙΩΑΝΝΗ ΠΑΠΠΑ και τη χορηγό επικοινωνίας ΕΡΤ world που βοήθησε να χαρούν την εκδήλωση οι ξενιτεμένοι Ηπειρώτες σε όλο τον κόσμο, από την Ευρώπη και την Αφρική ως την Αυστραλία και την Αμερική. 
“Η Ήπειρος του Πολιτισμού, της Νεολαίας και της Αλληλεγγύης” ήταν φέτος ο τίτλος της φετινής “ΠΙΤΑΣ ΤΟΥ ΗΠΕΙΡΩΤΗ”. Και η διοργάνωση της εκδήλωσης, τα συστατικά της μέρη, η μεγάλη ανταπόκριση των αποδήμων Ηπειρωτών και των φίλων της Ηπείρου, δικαίωσαν με τον καλύτερο τρόπο τον ακατάπαυστο αγώνα της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας στα μέτωπα του Πολιτισμού, της Νεολαίας και της Αλληλεγγύης, εγγράφοντας τις καλύτερες υποθήκες για την ακόμα πιο γόνιμη και καρποφόρα συνέχιση της δράσης της.
 Όλοι μαζί, όλο και περισσότεροι, όλο και περισσότερο, κτίζουμε την ελπίδα στους πιο δύσκολους καιρούς με τον αγώνα, τη δημιουργία, την αλληλεγγύη, τον Πολιτισμό. Με τον αδάμαστο και ακαταπόνητο, τον τόσο γενναιόδωρο και όμορφο, Ηπειρώτικο τρόπο…

       Αθήνα 29-1-2013
Το Γραφείο Τύπου της Π.Σ.Ε

Δεν υπάρχουν σχόλια: