Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Τέσσερις μνηστήρες για τα πετρέλαια της Ηπείρου.


Στο δεύτερο γύρο εισέρχεται εντός της εβδομάδας ο διαγωνισμός για την έρευνα και την εκμετάλλευση πετρελαίου και φυσικού αερίου, σε τρεις περιοχές της χώρας, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται το Καλπάκι.

Ύστερα από έξι μήνες αξιολόγησης των προσφορών, φαίνεται ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος, έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία κι είναι έτοιμο να προχωρήσει σε ανακοινώσεις.

Βέβαια τίποτα δεν θα έχει τελειώσει καθώς θα ακολουθήσουν μαραθώνιες διαβουλεύσεις με τις κοινοπραξίες που διεκδικούν την εκμετάλλευση, οι οποίες θα ολοκληρωθούν τον Απρίλιο ή το αργότερο το Μάιο.

Για τα Ιωάννινα, οι διεκδικητές είναι τέσσερα σχήματα:- ΕΛΠΕ - Εdison (Ιταλία) - Melrose Resources, βρετανική εταιρεία που εξαγοράστηκε το Καλοκαίρι από την ιρλανδική Petroceltic, η οποία φέρεται να έχει επιβεβαιώσει το ενδιαφέρον της για έρευνες στην Ελλάδα.

- Energean Oil (ελληνική εταιρεία που εκμεταλλεύεται το κοίτασμα του Πρίνου)

- Petra Petroleum (Kαναδάς) και Shlumberger, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παροχής τεχνικών υπηρεσιών για έρευνες υδρογονανθράκων, με έδρα τις ΗΠΑ.Αrctic Hunter Energy (Kαναδάς)

- KO Enterprises (Τέξας, ΗΠΑ)Chariot Oil &Gas, εδρεύει στα βρετανικά νησιά της Μάγχης και ειδικεύεται στην έρευνα πετρελαίου στη Ναμίμπια και τη Μαυριτανία.

Τόσο το Κατάκολο και ο Δυτικός Πατραϊκός όσο και η ορεινή περιοχή βόρεια των Ιωαννίνων είναι περιοχές που έχουν ερευνηθεί στο παρελθόν. Σε δύο από αυτές, στον Δυτικό Πατραϊκό Κόλπο και στα Ιωάννινα οι έρευνες σταμάτησαν πριν ολοκληρωθούν, ενώ στην τρίτη, το Κατάκολο, όπου διαπιστωμένα υπάρχει πετρέλαιο, η εκμετάλλευση του κοιτάσματος δεν προχώρησε.

Βόρεια των Ιωαννίνων η ορεινή περιοχή θεωρείται ενδιαφέρουσα, αλλά δύσκολη και θα απαιτήσει υψηλού κόστους έρευνα σε βάθη άνω των 4.000 μ. Οι πρώτες εκτιμήσεις για απολήψιμα αποθέματα ανέρχονται σε 50-80 εκατ. βαρέλια πετρελαίου.

Η γειτνίαση με την Αλβανία, όπου υπάρχουν κοιτάσματα, σε συνδυασμό με την τεχνολογική εξέλιξη και την άνοδο των διεθνών τιμών του πετρελαίου έχουν αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον.

Εν τω μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκονται οι σεισμικές έρευνες, που διεξάγει η νορβηγική εταιρεία PGS στο Ιόνιο Πέλαγος και νότια της Κρήτης για τον εντοπισμό φυσικού αερίου και πετρελαίου. Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι το ειδικά εξοπλισμένο σκάφος Nordic Star της PGS την Τετάρτη βρισκόταν στη Σούδα και κατόπιν απέπλευσε για να συνεχίσει τις έρευνές του, που έχουν ξεκινήσει από τον Οκτώβριο και αναμένεται να ολοκληρωθούν κατά τα τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου.


Δεν υπάρχουν σχόλια: