Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Η «Φωτομετρία» επισκέπτεται την Πρέβεζα. Με την έκθεση φωτογραφίας των 25 βραβευμένων φωτογραφιών από τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό.


Tο Photometria Festival, στα πλαίσια της συνεργασίας του με την Ελληνική Φωτογραφική Εταιρεία - παράρτημα Πρέβεζας, διοργανώνει Έκθεση φωτογραφίας των 25 βραβευμένων φωτογραφιών από τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό του «Photometria Festival 2012» με τίτλο "Borders" στην Οικία Αθανασιάδη (Λ. Βύρωνος & Σαπουντζάκη) από το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου έως την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου (Ωράριο Λειτουργίας έκθεσης: Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή: 18:00-20:30 Σάββατο και Κυριακή 11:00-13:00 και 19:00-21:00).


Τα ονόματα των δημιουργών είναι τα εξής: Χρήστος Δημητρίου (Βραβείο Κριτικής Επιτροπής), Θεόδωρος Ρίγος (1o Βραβείο Κοινού "Age and Disability"), Γιάννης Βάκρινος (2ο Βραβείο Κοινού "Crossing borders"), Δημήτρης Ντάρας (3ο Βραβείο Κοινού "Μαθητευόμενη στη φειδώ της λήθης"), Απόστολος Στράντζαλης, Λεωνίδας Μπακόλας, Διαμάντης Θέμος, Γιώργος Παράς, Τάσος Χίος, Πηνελόπη Χριστοδουλίδη, Αχιλλέας Φίλιος, Βαγγέλης Γιωτόπουλος, Βασίλης Ντόβας, Ελένη Μαχαίρα, Σάκης Δαζάνης, Νίκος Παπαδάκος, Ιωάννης Στεφανίδης, Μαρία Καππάτου, Σπύρος Ζερβουδάκης, Χάρης Παναγιωτακόπουλος, Σταύρος Σταματίου, Γιώργος Γιαννόπουλος, Βασίλης Πρωτόπαππας, Αλέξανδρος Δάλκος και Γρηγόρης Δάλλης

Με αφορμή την έκθεση των 25 βραβευμένων φωτογραφιών, το Photometria Festival και H Ελληνική Φωτογραφική Εταιρεία - παράρτημα Πρέβεζας διοργανώνουν διάλεξη του Μηνά Παπαδόπουλου με τον τίτλο «Εικόνα.Λόγος» στο πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Πρέβεζας (ΟΑΣΗ) το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου στις 7 το απόγευμα.


Στη συζήτηση θα εξεταστεί ο τρόπος που οι λειτουργίες του κειμένου και της εικόνας μεταφέρουν νόημα. Στην περίπτωση της φωτογραφίας, η σύμπραξη κειμένου και εικόνας είναι το βασικό ζήτημα που θα μας απασχολήσει. Αναζητούνται παραδείγματα από τις διαφορετικές εκφράσεις της συνεργασίας των δομών του λόγου και της εικόνας. Η συζήτηση αυτή παρουσιάζει ενδιαφέρον, όχι μόνο για αυτούς που ασχολούνται δημιουργικά με τη μία ή και τις δύο δομές έκφρασης - λόγου και εικόνας - αλλά και για τους αποδέκτες - αναγνώστες αυτού του έργου. Είναι ενδιαφέρον να παρατηρηθεί το πλήθος των αναφορών και σημαινόμενων που προκύπτουν από τη δημιουργική χρήση του κειμένου και της εικόνας, καθώς το «πάντρεμα» αυτό είναι κάτι που περιβάλλει την καθημερινότητά μας.
Ο Μηνάς Παπαδόπουλος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και κατοικεί στην Αθήνα. Σπούδασε Επιστήμη των Υπολογιστών και δουλεύει ως αναπληρωτής καθηγητής τα τελευταία 6 χρόνια. Παρακολούθησε το τμήμα φωτογραφίας του Πολιτιστικού ΙΕΚ Θεσσαλονίκης το 2002 και έκτοτε συνθέτει ένα σώμα φωτογραφικού υλικού που εξελίσσεται. Οι φωτογραφίες του έχουν δημοσιευτεί στο WorkInProgress (wip.gr), σε διεθνείς εκδόσεις (Plateform Magazine, El Photographico, Kaltblut, κ.α.). Διακρίθηκε στον Ευρωπαϊκό διαγωνισμό Imagine a New World το 2010. Ατομική έκθεση στο φωτογραφικό Φεστιβάλ Photometria το 2011.

Αμέσως μετά τη διάλεξη θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας.
Το Photometria Festival είναι μια διοργάνωση της αστικής, μη κερδοσκοπικής «Έντευξις». Διοργανώθηκε για 4η χρονιά στην πόλη των Ιωαννίνων και πρόκειται για το πρώτο διαδραστικό Φεστιβάλ στο οποίο έχουν την δυνατότητα να συμμετέχουν και να ψηφίζουν όσοι αγαπούν την τέχνη της φωτογραφίας.
Όραμα των διοργανωτών είναι το Photometria Festival να αποτελέσει πεδίο προβολής της σύγχρονης φωτογραφίας, υποστήριξης νέων και ξένων φωτογράφων, εκπαίδευσης, καθώς και καλλιέργειας συνεργασιών με πολιτιστικούς οργανισμούς και φεστιβάλ της Ελλάδας και άλλων χωρών. 
H ΕΦΕ Πρέβεζας αποτελεί παράρτημα της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρείας (έτος ίδρυσης 1952), που υπήρξε ο μοναδικός πόλος έλξης των δημιουργών φωτογράφων του ΄50 του ΄60 και του ΄70 διοργανώνοντας διαλέξεις και Πανελλήνιους διαγωνισμούς και δίνοντας κίνητρα για την διατήρηση της ευγενούς άμιλλας και την καθιέρωση της φωτογραφίας στη χώρα μας. Βασικό σκοπό της έχει τη διάδοση της φωτογραφίας, την ενεργή συμμετοχή στα φωτογραφικά δρώμενα της χώρας και την προαγωγή της σε διεθνές επίπεδο με Biennales και άλλες διεθνείς εκθέσεις.
Η Ελληνική Φωτογραφική Εταιρεία - παράρτημα Πρέβεζας ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 2007 στην Πρέβεζα, ύστερα από την προτροπή μιας μικρής ομάδας ανθρώπων με μεγάλη αγάπη και μεράκι για τη φωτογραφία. Συναντήσεις, σεμινάρια και προβολές γύρω από τη φωτογραφία πραγματοποιούνται κάθε Δευτέρα 7-9 μ.μ. για ενήλικες και κάθε Σάββατο στις 10:00 π.μ. για παιδιά, στην αίθουσα της Ε.Φ.Ε στο Κάστρο του Αγ. Ανδρέα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: