Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Βγαίνουν στους δρόμους οι αγρότες.


Αποφασισμένοι να «παραλύσουν» όλη τη χώρα εμφανίζονται οι αγρότες, μετά τη μακρά συνεδρίαση του Πανελλαδικού Συντονιστικού Οργάνου του κλάδου στον Πλαταμώνα, Πιερίας. Η πραγματοποίηση ή όχι της μεγάλης κινητοποίησής τους εξαρτάται, ωστόσο, από τις συναντήσεις που θα έχουν με τους Αλ.Τσίπρα, Ευ.Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη.

Εκπρόσωποι του Πανελλαδικού Συντονιστικού Οργάνου των αγροτών συναντήθηκαν τη Δευτέρα στις 13:00 το μεσημέρι με τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη, ενώ η «ατζέντα» τους συμπεριλαμβάνει επαφές την Τρίτη με τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα και με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο. Επιπλέον, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Αυθόρμητης Κίνησης Αγροτών Νομού Ημαθίας, Κ. Λιλιόπουλο, θα γίνει προσπάθεια να υπάρξουν συναντήσεις και με τα επιτελεία των υπουργείων Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης.
«Το αν θα φύγουν τα τρακτέρ από τους δρόμους, θα εξαρτηθεί από τις συναντήσεις που έχουν οριστεί με πολιτικούς αρχηγούς και υπουργούς. Αν δεν είναι ικανοποιητικό το αποτέλεσμα, κλείνουμε τους δρόμους επ' αόριστον. Θα είμαστε παντού, στις εθνικές οδούς, στα λιμάνια, στα αεροδρόμια, στα τελωνεία, στα βόρεια σύνορα. Είναι θέμα της κυβέρνησης κατά πόσο θα ικανοποιήσει τα αιτήματά μας. Εάν οι συναντήσεις αποβούν άκαρπες δεν θα περάσει κουνούπι», ανέφερε.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης αναγνώρισε την ύπαρξη προβλημάτων και δεσμεύτηκε πως τα ζητήματα αυτά «θα αποτελέσουν αντικείμενο της κυβερνητικής πολιτικής προκειμένου να υπάρξουν λύσεις». Την υποστήριξή τους στους αγρότες εξέφρασαν με ανακοινώσεις τους ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ.

Οι Θεσσαλοί αγρότες έχουν ήδη ξεκινήσει από το πρωί να κατευθύνονται προς τον κόμβο της Νίκαιας Λάρισας, στην εθνική οδό Αθηνών -Θεσσαλονίκης και επί τόπου θα αποφασίσουν το απόγευμα εάν θα προχωρήσουν σε κλείσιμο, επισήμανε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, Βαγγέλης Μπούτας.

Στην Ημαθία, οι αγρότες εξακολουθούν να έχουν παρατεταγμένα τα τρακτέρ τους στον κόμβο της Κουλούρας, στην Εγνατία οδό και όπως υπογράμμισαν μέχρι και την Τετάρτη δεν πρόκειται να προχωρήσουν σε κάποια κινητοποίηση, αναμένοντας τα αποτελέσματα των επαφών στην Αθήνα. Αντίστοιχη στάση υιοθετούν οι αγρότες και στην υπόλοιπη Ελλάδα και την Τετάρτη θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις, ανάλογα πάντα και με τα αποτελέσματα των συναντήσεων που θα πραγματοποιήσουν.

Τα κύρια αιτήματα των αγροτών αφορούν το πετρέλαιο, το κόστος παραγωγής, το ΦΠΑ και το φορολογικό, «που είναι ίσως και η μεγαλύτερη παγίδα» όπως σημειώνουν στελέχη του κλάδου.
Πάντως, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιος Τσαυτάρης, διεμήνυσε ότι δεν υπάρχουν πόροι που θα μπορούσαν να διατεθούν, ούτε υπό την παρούσα συγκυρία είναι εφικτή η φοροαπαλλαγή στα καύσιμα όπως ζητούν οι αγρότες. «Δεν έχουμε ένα συρτάρι γεμάτο λεφτά που να μπορούμε να μοιράζουμε», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: