Τρίτη, 29 Ιανουαρίου 2013

Η αποκρατικοποίηση των Ελλήνων ολιγαρχών


Από το γραφείο του στα ενδότερα του Μεγάρου Μαξίμου ακούγονταν οι ήχοι του Catone in Utica του Αντόνιο Βιβάλντι. Είχε τα πόδια τεντωμένα πάνω στο γραφείο και στην άλλη άκρη του ακουστικού άκουγε περιχαρής τα εγκώμια της Μαρίας Σπυράκη

-Χρύσανθε σκίσατε, γράφεις ιστορία ρε μεγάλε. Είσαι γαμώ τα γαμότα. Χωρίς εσένα ο Σαμαράς θα ήταν ακόμη εξόριστος στο σπίτι του στην Κηφισιά και θα τούκανε παρέα ο Συμπιλίδης. Είσαι μεγάλος μάγκας, αστέρι, άπαιχτος. Ο Χρήστος ο Παναγιωτόπουλος λέει τα καλύτερα για το μυαλό σου. Όλοι -εκτός, από τον Πρετεντέρη, που σε βρίσκει λαικό-σε θαυμάζουμε. Δύο νεοδημοκράτες θαυμάζουμε τόσο πολύ στο κανάλι. Εσένα και τον Μάκη Βορίδη..
.Ευχαριστώ Μαρία μου. Ευχαριστώ πολύ. Θα περιμένω να σε δω το βράδι στο δελτίο.

Ο Χρύσανθος κατέβασε το ακοουστικό, στη συνέχεια κατέβασε και τα πόδια από το γραφείο και σηκώθηκε όρθιος για να ενώσει την παλάμη του μ΄εκείνη του Γιώργου Μουρούτη που είχε μπει ήδη στο γραφείο του κάνοντας το σήμα της νίκης. Είχαν νικήσει τον συνδικαλιστή-τραχανοπλαγιά Σταματόπουλο, του οποίου η κόρη είχε πρακτορείο ΟΠΑΠ στ΄ όνομά της, κάτι εντελώς τυχαίο. 

Ο Μουρούτης παρότι ήταν χαρούμενος που με την βοήθεια του Δένδια πιάσαν στον ύπνο τους συνδικαλιστές του γραφικού Σταματόπουλου, έδειχνε αρκετά εγκρατής στις εκδηλώσεις του.

-Ωραία Χρύσανθε, νικήσαμε τον Σταματόπουλο και αύριο όποιος μας κουνηθεί θα τον επιτάξουμε. Μπορούμε να επιτάξουμε 11 εκατομμύρια Έλληνες εκτός από κάτι ψιλά. Κι αυτά τα ψιλά είναι ο Μπόμπολας, ο Κόκκαλης, ο Βαρδινογιάννης, ο Κοπελούζος, ο Ψυχάρης, ο Κοντομηνάς, ο Μυτιληναίος, που εμπλέκονται στις αποκρατικοποιήσεις. Έχεις καμιά ιδέα πως μπορούμε να τους επιτάξουμε;

.Τι εννοείς;

-Απλά ότι αν πάμε να αποκρατικοποιήσουμε την ΔΕΠΑ, την ΔΕΣΦΑ, τον ΟΠΑΠ και τα ΕΛΠΕ χωρίς την συγκατάθεσή τους θα πέσουμε. Αν δεν το κάνουμε θα μας ρίξει η Τρόικα. Οπότε δεν αντιλαμβάνομαι τους πανηγυρισμούς σου.

Λίγους μήνες πριν κάπου στην Αθήνα .

Ανάμεσα στα πρόσωπα της μεγάλης παρέας και ο πρόεδρος του ΟΠΑΠ κ. Κωνσταντίνος Λουρόπουλος, ο οποίος εντυπωσιάζει τους δημοσιογράφους του Bloomberg με τα αγγλικά και την σαφήνεια των απαντήσεών του. Κάποιος από την παρέα τον ρώτησε για το χρονοδιάγραμμα πώλησης του φορέα. Με δόση χιούμορ - ή ενδεχομένως γνωρίζοντας κάτι άλλο;- ο τελευταίος όταν απάντησε για την πορεία του project είπε "Κάτσε να δούμε που θα βρίσκεται η χώρα μέσα στο 2013". 

Τι εννοούσε άραγε ο κ. Λουρόπουλος με την, αλά Πυθία, απάντησή του; Μήπως το που θα βρίσκεται η χώρα δεν εξαρτάται και από το αν θα πουληθεί και ένα από τα πιο πολύφερνα περιουσιακά της στοιχεία; Γιατί άλλωστε τοποθετήθηκε από τον ίδιο τον Σαμαρά στη θέση αυτή ο κ. Λουρόπουλος; Για να μείνει ως έχει το μαγαζί; Τι σχέση έχουν με την αλλαγή πλεύσης του ισχυρού άνδρα του ΟΠΑΠ οι φήμες τόσο για την ασθένειά του, όσο και για το πρόσφατο ταξίδι στις ΗΠΑ; 

Τόσο ο Λαζαρίδης όσο και ο Μουρούτης αλλά και οι υπόλοιποι σύμβουλοι του Σαμαρά γνωρίζουν την σημασία της (μη) πώλησης του ΟΠΑΠ αλλά και των ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ και ΕΛΠΕ . 

Το project του Ελληνικού, τα λιμάνια και τα ακίνητα από μόνα τους, δεν μπορούν να κλείσουν τρύπες πολλών δις ώστε να σταματήσει το μαρτύριο της εξαθλίωσης των πολιτών με τα χυδαία και απάνθρωπα χαράτσια ακόμη και στα ΙΧ των 2.000 κυβικών. Χαράτσια παντού σε ακίνητα και αυτοκίνητα και μια διαρκής ατολμία και των κυβερνήσεων όλα αυτά τα χρόνια να τα βάλουν με τα ισχυρά συμφέροντα. 

Όσο αφορά τον σημερινό πρωθυπουργό υπάρχουν ερωτηματικά και ως προς τις διαθέσεις του απέναντι στους Έλληνες ολιγάρχες. Επιθυμεί η όχι την σύγκρουση μαζί τους; Τι φοβάται περισσότερο ο πρωυπουργός: Tην Τρόικα που ζητεί μετ΄επιτάσεως (και σωστά κάνει) τις αποκρατικοποιήσεις και τις μεταρρυθμίσεις- η τους ντόπιους ολιγάρχες; Το ρεπορτάζ της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας» σημείωνε σχετικά:

Γνωρίζει-ο Σαμαράς- ότι η πίεση της τρόικας για άμεσες ιδιωτικοποιήσεις και η απειλή νέων μέτρων αποτελούν πραγματική απειλή. Η Ε.Ε. και τα όργανά της δεν θα ανεχθούν προνομιακή μεταχείριση ελληνικών εταιρειών εις βάρος των ευρωπαϊκών, άσχετα αν πίσω από την πίεση για «καθαρό παιχνίδι» η τρόικα είναι γνωστό ότι βάζει πλάτη στα μεγάλα ευρωπαϊκά funds.
Είναι ενδεικτική η πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που δικαίωσε την προσφυγή ξένων εταιρειών που ενδιαφέρονται για τον ΟΠΑΠ. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο τάχθηκε υπέρ του αυστηρού ελέγχου του μονοπωλίου του ΟΠΑΠ και της απελευθέρωσης της αγοράς παιγνίων χωρίς διακρίσεις και εναπόκειται πλέον στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας να κρίνει αν η ελληνική νομοθεσία εξυπηρετεί αυτούς τους σκοπούς. Το μήνυμα πάντως εστάλη...
Η ιδιωτικοποίηση των ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ έχει προκαλέσει ήδη πόλεμο συμφερόντων μεταξύ ΗΠΑ - Ρωσίας, το θέμα έχει λάβει πλέον και γεωπολιτικές διαστάσεις και θεωρείται βέβαιο πως θα τεθεί και στον Ελληνα πρωθυπουργό στα ταξίδια που έχει προγραμματίσει σε Ουάσιγκτον και Μόσχα το επόμενο διάστημα.
Η κυβέρνηση «τρέμει» μπροστά στο ενδεχόμενο εκτεταμένων κινητοποιήσεων των ισχυρών συνδικάτων των ΔΕΚΟ που θα μπορούσαν να «παγώσουν» το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων και έτσι να εμφανιστεί ανακόλουθη απέναντι σε ξένα αλλά και εγχώρια συμφέροντα, που αν δυσαρεστηθούν δύνανται να προκαλέσουν την περαιτέρω αποσταθεροποίησή της. Η σκληρή γραμμή απέναντι στους απεργούς του Μετρό αποτελεί και μία πρόβα τζενεράλε για την κυβέρνηση απέναντι σε μελλοντικές κινητοποιήσεις κατά των μεγάλων deals που έχει σχεδιάσει.

Οι μνηστήρες

Σε ό,τι αφορά τον ΟΠΑΠ έχουν ήδη υποβάλει εκδήλωση ενδιαφέροντος ισχυροί ξένοι και Ελληνες επιχειρηματίες, που δεν αποκλείεται να συνασπιστούν προκειμένου να ισχυροποιήσουν την πρότασή τους. Σύμφωνα με τον κατάλογο που έχει ανακοινώσει το ΤΑΙΠΕΔ, ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει:

* Ο όμιλος INTRALOT συμφερόντων Σωκράτη Κόκκαλη και Κωνσταντίνου Αντωνόπουλου ως η μόνη ελληνικών συμφερόντων εταιρεία που δήλωσε αυτόνομη παρουσία.

* Η εταιρεία ΕΜΜΑ DELTA LtD, μία σύμπραξη του παλαιότερου μετόχου στο PPF και μέλους του Δ.Σ. της Τράπεζας Πειραιώς Jiri Smeij με τον υιό του γνωστού επιχειρηματία Δημήτρη Μελισσανίδη, Γιώργο Μελισσανίδη. Η στενή σχέση του κ. Μελισσανίδη με το Μαξίμου αλλά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά έχει οδηγήσει στο να αναφέρεται το όνομά του όσο κανενός άλλου στα δημοσιεύματα για την αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ.

* Η κοινοπραξία της Hel-vason (συμφερόντων Κοπελούζου) με τους Γερμανούς της Gauselman και τους Βρετανούς και τους Ισραηλινούς της Playtech.

* Οι Κινέζοι της Fosun International, μέσω της θυγατρικής Primrose Treasure Limited, που κατέχουν το 10% του ομίλου Folie Folie του Ελληνα επιχειρηματία Κουτσολιούτσου.

* Η βρετανική BC Partners.

* Η αμερικανική ThirdPoint LLC.

* Η καναδική Triple Five World Group Properties

* Η αμερικανική TBG Capital.

Σημειώνεται ότι η σύνθεση των παραπάνω σχημάτων μπορεί να αλλάξει. Εκείνο που δεν μπορεί να αλλάξει είναι ο επικεφαλής κάθε σχήματος (θεωρείται αυτός που έχει τουλάχιστον το 34% σε μία κοινοπραξία).

Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και της θυγατρικής ΔΕΣΦΑ αποτελεί τον δεύτερο μεγάλο πονοκέφαλο της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά, ο οποίος θα κληθεί να λύσει το «γόρδιο δεσμό» που δημιουργεί το ενδιαφέρον των Αμερικανών και των Ρώσων. 
Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ, πέντε είναι οι εταιρείες που έχουν υποβάλει εκδήλωση ενδιαφέροντος, ενώ προκαλεί ενδιαφέρον το ότι με το ζήτημα έχει ήδη ασχοληθεί το State Department ο εκπρόσωπος του οποίου έχει ήδη πιέσει με απάντησή του σε σχετική ερώτηση Ελληνα συναδέλφου για κατάληξη που δεν θα θίγει τα αμερικανικά συμφέροντα. 
Ο κατάλογος των ενδιαφερομένων: 
* Ο ρωσικός κολοσσός GAZPROM για τη ΔΕΠΑ. 
* Η κοινοπραξία Μ&Μ GasCo συμφερόντων Βαρδινογιάννη - Μυτιληναίου. 
* Η ρωσική Negusbeft (SintezGroup) για τη ΔΕΠΑ και τη ΔΕΣΦΑ. Ακούγεται, χωρίς να διαψεύδεται, ότι έχει καταθέσει τη μεγαλύτερη προσφορά (1,6 - 1,9 δισ. ευρώ). 
* Η κοινοπραξία PPF και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (συμφερόντων Περιστέρη) για τη ΔΕΣΦΑ. 
* Η αζέρικη Socar για τη ΔΕΣΦΑ, με τις πληροφορίες να επιμένουν ότι πίσω από την πρότασή της κρύβεται μεγάλη αμερικανική εταιρεία. 

Τα συμπέρασμα είναι αυτονόητο. Πλησιάζει η μεγάλη στιγμή που οι κ.κ Σαμαράς και Στουρνάρας θα δείξουν εαν έχουν διάθεση να αλλάξουν την Ελλάδα η θα την αφήσουν έρμαιο της εγχώριας διαπλοκής όπως είναι δεκαετίες τώρα. Τόσο ο Σαμαράς, όσο και οι Βενιζέλος με τον πάστορα Κουβέλη γνωρίζουν ότι η αλλαγή της χώρας περνάει μέσα από την πώληση των ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ και ΕΛΠΕ όπως επίσης και από το θολό data room του ΟΠΑΠ. Εκτός κι αν έχουν αποφασίσει- παρασκηνιακά οι 3 τους και ο πρώην επικεφαλής του ΙΟΒΕ- να παραμείνει η Ελλάδα Κολομβία των Βαλκανίων με τις κυβερνήσεις να δολοφονούς τους Έλληνες πολίτες με τα χαράτσια που οδηγούν στην εξαθλίωση και την αποτέφρωση μισθών και συντάξεων. Ακόμη κι αν κρύβουν για την ώρα τις πραγματικές τους προθέσεις πολύ σύντομα θα γνωρίζουμε αν οι Σαμαράς, Βενιζέλος, Κουβέλης και Στουρνάρας έχουν συμφωνήσει στο παρασκήνιο να διαπράξουν το μεγαλύτερο έγκλημα κατά της Ελλάδας και των πολιτών της. Να αφήσουν δηλαδή την χώρα στο έλεος του παρακράτους του δημοσίου και των ολιγαρχών...

www.kourdistoportocali.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: