Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Καταγγελία σοκ μεγαλοστελέχους της ΔΕΗ στην Κομισιόν κατά του ελληνικού δημοσίου και των εγχώριων βιομηχανιών!



Η υπόθεση βρίσκεται αυτή τη στιγμή στα χέρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού και έχει τίτλο «Παραβιάσεις της Ευρωπαϊκής και Ελληνικής νομοθεσίας ηλεκτρισμού και καταχρηστικές πρακτικές που μετέρχεται το Ελληνικό Κράτος». Πρόκειται για την καταγγελία που υποβλήθηκε στις 21 Οκτωβρίου 2012 στη DGCOMP (Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού) σε βάρος του ελληνικού δημοσίου από τον κ. Φώτη Μανδάνα. 

Ποιος είναι ο κ. Μανδάνας; Είναι ο Διευθυντής Συναλλαγών Ηλεκτρικής Ενέργειας και υψηλόβαθμο στέλεχος της ΔΕΗ, εκ των διευθυντών της ΔΕΗ με συχνές παρουσίες και δημόσιες τοποθετήσεις σε ενεργειακά συνέδρια και ημερίδες. 

Όπως προκύπτει από το έγγραφο της DGCOMP που αποκαλύπτει σήμερα το Capital.gr η καταγγελία υποβλήθηκε από τον ίδιο με την ιδιότητα του καταναλωτή. Στο έγγραφο της DGCOMP ο κ. Μανδάνας αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι παριστάνει τον καταναλωτή αλλά είναι υψηλόβαθμος μάνατζερ της ΔΕΗ "Fotios Mandanas He acts as consumer but is a senior manager at PPC". Πρόκειται για μια υπόθεση που σοκάρει καθώς ένα υψηλόβαθμο στέλεχος κρατικής επιχείρησης φέρεται να στρέφεται και να υποβάλλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ιδιωτική καταγγελία εναντίον του βασικού μετόχου της εταιρείας δηλαδή του Ελληνικού Δημοσίου.

Σημειωτέον ότι η διατύπωση που χρησιμοποιείται από τους συντάκτες της έκθεσης της Κομισιόν, αφήνει σαφείς αιχμές για πιθανή μεθόδευση πίσω από την καταγγελία, που εφόσον ισχύει τότε η όλη υπόθεση αποκτά νέες διαστάσεις. Απομένει να απαντηθεί το ερώτημα εάν η πρωτοβουλία του κ. Μανδάνα ήταν προσωπική ή κινήθηκε στο πλαίσιο συγκεκριμένης στρατηγικής της εταιρείας, η οποία θυμίζουμε έχει ανοιχτά μέτωπα τόσο με τους βιομηχανικούς καταναλωτές (πελάτες υψηλής και μέσης τάσης), όσο και με τους ανεξάρτητους ηλεκτροπαραγωγούς (ανταγωνιστές στην παραγωγή). Στη δεύτερη περίπτωση, είναι προφανές ότι εγείρονται ζητήματα επί των οποίων θα πρέπει να τοποθετηθεί η διοίκηση της εταιρείας. 

Τι λέει η καταγγελία;

Όπως αναφέρει το σχετικό έγγραφο της DGCOMP που έχει στη διάθεσή του και αποκαλύπτει το Capital.gr ο καταγγέλλων (Φ. Μανδάνας) κάνει λόγο για μια σειρά από υποτιθέμενες κρατικές ενισχύσεις που έχουν εγκριθεί από το ελληνικό κράτος σε διάφορους δικαιούχους και οι οποίες βλάπτουν το κρατικό μονοπώλιο, δηλαδή τη ΔΕΗ. Ενδεικτικά η καταγγελία αναφέρεται σε «προτιμησιακά» τιμολόγια των πελατών εντάσεως ενέργειας, σε ειδική μεταχείριση των ηλεκτροπαραγωγών που χρησιμοποιούν ως καύσιμο το φυσικό αέριο ενώ περιλαμβάνει ακόμη μια σειρά από άλλους ισχυρισμούς που δεν αφορούν σε κρατικές ενισχύσεις. Η υπόθεση έχει ήδη διαβιβαστεί όχι μόνο στην γενική διεύθυνση ανταγωνισμού της ΕΕ (DGCOMP) αλλά και στην γενική διεύθυνση ενέργειας (DGENER).

Βιομηχανία

Η καταγγελία έρχεται σε μία περίοδο κατά την οποία η ΔΕΗ βρίσκεται στην πιο κρίσιμη φάση των μακροχρόνιων διαπραγματεύσεων με βιομηχανικούς πελάτες για το κόστος πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας. Θυμίζουμε ότι προ εβδομάδων ο αρμόδιος υφυπουργός ενέργειας Ασημάκης Παπαγεωργίου, είχε ζητήσει με επιστολή του προς τη ΔΕΗ και τη ΔΕΠΑ, να συμβάλλουν κατά το δυνατόν ώστε να ελαφρυνθεί το ενεργειακό κόστος της ραχοκοκαλιάς της ελληνικής παραγωγής, δηλαδή της βιομηχανίας.

Είχε προηγηθεί, επιστολή του επικεφαλής της ΔΕΗ, Α. Ζερβού, ο οποίος επικαλούμενος μελέτη της διεύθυνσης διαχείρισης ενέργειας, είχε υποστηρίξει ότι εάν το σύνολο της βιομηχανίας σταματήσει να προμηθεύεται ρεύμα από τη ΔΕΗ, τότε θα περιοριστούν οι ζημιές από τους πελάτες αυτούς. Η εν λόγω επιστολή είχε προκαλέσει την αντίδραση της βιομηχανίας που θεώρησε τη στάση της ΔΕΗ ως «μη φιλική». Ο κ. Μανδάνας φέρεται να είναι εκ των συντακτών της εν λόγω μελέτης. 

Τονίζεται εξάλλου ότι οι διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ βιομηχανίας και ΔΕΗ, παρουσιάζουν την ιδιαιτερότητα ότι η ΔΕΚΟ είναι ο κυρίαρχος παίκτης και ουσιαστικά ο μοναδικός προμηθευτής της αγοράς. Και εδώ δημιουργείται και ένα άλλο παράδοξο όταν η «ιδιωτική» καταγγελία αναφέρεται σε καταχρηστικές πρακτικές του ελληνικού κράτους, σε βάρος της κρατικής εταιρείας, η οποία ωστόσο διατηρεί μερίδια αγοράς άνω του 90% στην προμήθεια και άνω του 80% στην παραγωγή.

Και βεβαίως η αποκάλυψη ότι διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Εμπορίας (στην οποία υπάγεται και η διεύθυνση συναλλαγών όπου επικεφαλής είναι ο κ. Μανδάνας) καταγγέλλει την ύπαρξη προτιμησιακών τιμολογίων για τη βιομηχανία, δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών για τις προθέσεις υψηλόβαθμων στελεχών της εταιρείας να συμβάλουν στην εφαρμογή της κεντρικής πολιτικής που έχει χαράξει η κυβέρνηση στον τομέα της ανάπτυξης.

Γίνεται αντιληπτό ότι σε περίπτωση καταδίκης η ζημιά που θα προκληθεί τόσο για το ελληνικό δημόσιο όσο και για τη βιομηχανία είναι ανυπολόγιστη. 




Πηγή:www.capital.gr


Από τον Χάρη Φλουδοπουλο 

Δεν υπάρχουν σχόλια: