Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

Oι άνεργοι της Γαλλίας ξεπερνούν τον πληθυσμό της Ρώμης!Την ίδια ώρα που χιλιάδες Έλληνες σκέφτονται να πάρουν τον δρόμο της ξενιτειάς, με προορισμό κυρίως άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, και έχοντας ως αποσκευές το όνειρο και την ελπίδα για μια καλύτερη ζωή, δημοσιεύθηκαν στη Γαλλία τα επίσημα στοιχεία της ανεργίας για την χρονιά που πέρασε..

Οι αριθμοί προκαλούν σοκ και δέος, αφού για πρώτη φορά οι άνεργοι στη Γαλλία ξεπέρασαν το 2011 κατά πολύ σε αριθμό τον πληθυσμό της Ρώμης (2,7εκ), της Λισσαβόνας (2,63 εκ) ή του Μονάχου (2,31εκ)! 
Στις 31 Δεκεμβρίου οι επίσημα καταγεγραμμένοι άνεργοι έφθασαν στη χώρα του Σαρκοζί και του Ολάντ τα 2.874.500. Αύξηση 5,6% σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2010.
Εκείνο, όμως, που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία είναι ότι στην πραγματικότητα αν προστεθούν στα παραπάνω στοιχεία κι οι εργαζόμενοι με μειωμένο ωράριο ή με ορισμένου χρόνου συμβάσεις, τότε στα τέλη του 2011 οι Γάλλοι που «αναζητούσαν μόνιμη απασχόληση» μαζί με εκείνους στις υπερπόντιες κτήσεις φθάνουν τα 4.530.000 ! Σχεδόν ο πληθυσμός μιας ολόκληρης χώρας .
Ναι ! Η κρίση αρχίζει και γίνεται ιδιαίτερα αισθητή και εδώ, παρόλο που δεν έχει εμφανίσει για την ώρα σημάδια επιδείνωσης. Έτσι, μόνο τον τελευταίο μήνα του 2011 προστέθηκαν στους καταλόγους των «χωρίς δουλειά» 29.700 άνθρωποι (+1%).
Όπως αποδεικνύεται η ανεργία πλήττει κυρίως:

  • πολίτες άνω των 50 ετών. αύξηση της ανεργίας 16% μέσα σε ένα χρόνο
  • γυναίκες. στα τέλη του 2011, 1.390.000 γυναίκες δεν είχαν εργασία ή αναζητούσαν μια μόνιμη δουλειά
  • νέους κάτω των 25 ετών. 455.000 νέοι πέρυσι τον Δεκέμβριο έψαχναν μόνιμη απασχόληση (2,8%)

Και αυτά είναι τα επίσημα στοιχεία, γιατί τα ανεπίσημα είναι ακόμη πιο δραματικά και κάνουν λόγο για 6 - 8 εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν με τον εφιάλτη της ανεργίας .
Το 2007 ο Νικολά Σαρκοζί εξελέγη με το «θρυλικό» προεκλογικό σύνθημα «δουλέψτε περισσότερο για να κερδίζετε περισσότερα» . Είχε, όμως, υπολογίσει χωρίς την κρίση του 2008 και την Ελληνική κρίση . Οι απρόβλεπτες συνέπειές τους δεν τον βοήθησαν να αποτρέψει ούτε και να αντιμετωπίσει με αποτελεσματικό τρόπο το κλείσιμο επιχειρήσεων με οικονομικά προβλήματα ή να εμποδίσει άλλες να μετακομίσουν στο εξωτερικό, αναζητώντας φθηνότερα εργατικά χέρια .
Ήδη η χώρα μπήκε σε περίοδο ύφεσης , κοινωνικών και οικονομικών αναταράξεων. Καθημερινά οι Γάλλοι παίρνουν μια γεύση από αυτό όπως με τα επίσημα στοιχεία της ανεργίας για το 2011. Πλέον, δείχνουν να μην ξεγελιούνται με προεκλογικές υποσχέσεις από τους μεν και τους δε που τάζουν ότι θα κάνει «ξαστεριά» μετά τις προεδρικές εκλογές. Το αντίθετο θα έλεγα.
Άλλωστε, εκείνο το πετυχημένο προεκλογικό σύνθημα του 2007 που προανέφερα, σήμερα αντηχεί ως «δουλέψτε λιγότερο . για να πληρώνεστε όλοι», αφού η εργασία σε λίγο ίσως και να γίνει είδος προς εξαφάνιση και στη Γαλλία!Δεν υπάρχουν σχόλια: