Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

Ακριβαίνουν τα φθηνά τσιγάρα.


Φορολογικά έσοδα πάνω από 700 εκατ. ευρώ στέρησε το 2010 από το κράτος η στροφή των καπνιστών στα φθηνότερα σήματα. Και αυτό γιατί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στα τσιγάρα είναι αναλογικός και λιγότερο πάγιος. Δηλαδή όσο μεγαλύτερη είναι η τιμή του πακέτου, τόσο μεγαλύτερος είναι ο φόρος.
Το υπουργείο οικονομικών μελετώντας και τα πρώτα στοιχεία του 2011 που δείχνουν ότι η στροφή των καπνιστών στα φθηνά τσιγάρα και στα στριφτά παγιώνεται προχωρεί στην αλλαγή της δομής του φόρου στα καπνικά προιόντα. Αναλυτικά στοιχεία δεν έχουν γίνει γνωστά αλλά όλα δείχνουν ότι ο πάγιος φόρος από 15% που είναι σήμερα θα αυξηθεί σημαντικά με αποτέλεσμα να ακριβήνουν τα φθηνά σήματα.


Το σκεπτικό του υπουργείου είναι ότι η αύξηση σε ένα ακριβό σήμα αποθαρρύνει τελείως τον καπνιστή από το να το αγοράσει ενώ η αύξηση σε ένα φθηνό σήμα μπορεί να απορροφηθεί πιο εύκολα από την αγορά. 

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, το διάστημα Ιανουάριος - Απρίλιος 2011 η πτώση σε όγκο στην αγορά των καπνικών προιόντων φθάνει το 10% και έρχεται να προστεθεί στην ισόποση πτώση που είχε καταγραφεί στο σύνολο του 2010. 

Τα ακριβά σήματα εμφανίζουν πτώση κατά 15% (μεγαλύτερη από το μέσο όρο της αγοράς), ενώ αντίθετα, έχει αυξηθεί κατά 17% η ζήτηση για φθηνά τσιγάρα και κατά 10% η ζήτηση για «στριφτά»

Εκτιμήσεις κάνουν λόγο ότι το κράτος χάνει 55 εκατ. ευρώ για κάθε 1 δισεκατομμύριο ακριβά (και πλέον δημοφιλή) τσιγάρα που υποκαθίστανται από φθηνά. Από την άλλη πλευρά θα πρέπει να επισημανθεί πως την αύξηση της τιμής στα φθηνά τσιγάρα δεν επιθυμούν οι βιομηχανίες στις οποίες το μεγαλύτερο κομμάτι του τζίρου τους προέρχεται από τα φθηνά σήματα (ΣΕΚΑΠ, Καρέλιας). 

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, σήμερα το βιομηχανοποιημένο τσιγάρο καλύπτει το 93% της κατανάλωσης και τα στριφτά το 7%. Το 7% μπορεί να φαντάζει μικρό ως ποσοστό αλλά ενισχύεται με γεωμετρική πρόοδο αφού πριν από λίγα χρόνια ήταν κάτω από 3%. Ενδειτικό είναι το γεγονός ότι πάνω από το 50% των νέων στην Ελλάδα μεταξύ 18-24 ετών καπνίζει στριφτό τσιγάρο. Σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες υπάρξει και μια έξαρση του παράνομου εμπορίου (λαθραία τσιγάρα), η οποία ακόμη δεν έχει ποσοτικοποιηθεί. 

Υπενθυμίζεται ότι το 2010 επιβλήθησαν τρεις διαδοχικές αυξήσεις του ΕΦΚ στα τσιγάρα και σε συνδυασμό με την αύξηση του ΦΠΑ από 19% σε 21% και μετά σε 23% επέφεραν ισχυρό πλήγμα στην αγορά καπνικών προϊόντων στο σύνολό της. Η συνολική φορολογία στα τσιγάρα πριν το 2010 αντιστοιχούσε στο 73,5% της συνολικής τιμής, ενώ το 2010 το ποσοστό αυτό εκτινάχθηκε στο 86%. Με το υπόλοιπο 14% έπρεπε να καλυφθούν τα έξοδα παραγωγής και διανομής και τα περιθώρια κέρδους της βιομηχανίας και του εμπορίου.

www.prevezaleaks.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: