Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Ερώτηση Παπαδημούλη για την ακρίβεια παρά τις συνεχεία μειώσεις μισθών.Ερώτηση σχετικά με τις αυξήσεις των τιμών παρά τις συνεχείς μειώσεις των εισοδημάτων και την κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας, κατέθεσε στη Βουλή προς τους υπουργούς Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και Οικονομικών ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης.


Στην ερώτησή του, ο κ. Παπαδημούλης επικαλείται στοιχεία σύμφωνα με τα οποία ενώ τη διετία 2010-2011 είχαμε σε πραγματικούς όρους σωρευτική μείωση μισθών πάνω από 14%, τα επίπεδα τιμών όχι μόνο δεν υποχώρησαν αλλά ο πληθωρισμός το 2011 έκλεισε στο 3,3%.

Μάλιστα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι οι τιμές στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα υψηλές και σε σύγκριση με τις αντίστοιχες τιμές σε άλλα μέλη της ΕΕ και αναφέρει επίσης ότι η χαμηλή ανταγωνιστικότητα της οικονομίας δεν οφείλεται στο μισθολογικό κόστος.

Σε αυτό το πλαίσιο ρωτά με ποιο τρόπο η κυβέρνηση θα καταπολεμήσει τα φαινόμενα αισχροκέρδειας, καρτέλ και με ποιο τρόπο θα πιέσει προς τα κάτω τις τιμές προκειμένου να εναρμονιστούν με τους συμπιεσμένους μισθούς.

Αναλυτικά η ερώτηση του κ. Παπαδημούλη:
Κατά την διάρκεια ανοικτής συζήτησης του ΕΛΙΑΜΕΠ (17-1-2012) με τίτλο «Ελλάδα: μεταρρυθμίσεις, ρήξεις τομές» εξετάστηκε το παράδοξο της συνεχόμενης ανόδου των τιμών παρά τις συνεχείς μειώσεις των εισοδημάτων. Το συμπέρασμα που βγήκε είναι ότι το οι τιμές στην Ελλάδα παραμένουν εξαιρετικά υψηλές - ιδιαίτερα σε σύγκριση με άλλα κράτη μέλη της ΕΕ - παρά τη μείωση του εργατικού κόστους.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η μείωση των μισθών να απορροφάται από τα περιθώρια κέρδους και να επιτυγχάνεται ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα. Επιπλέον αυξάνεται η ανεργία που οδηγεί σε περαιτέρω μείωση της αγοραστικής ζήτησης και επιδείνωση της ύφεσης. Όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε στην προαναφερθείσα ημερίδα: «Τη διετία 2010-2011 είχαμε σε πραγματικούς όρους σωρευτική μείωση μισθών πάνω από 14%. Σε αυτές τις συνθήκες το επίπεδο τιμών θα έπρεπε να έχει υποχωρήσει αισθητά, ώστε να μπορέσει να εξισορροπήσει τη συνολική προσφορά και ζήτηση της οικονομίας. Αυτό όμως δεν έγινε. Οι τιμές αντιστέκονται στην πτώση, ο πληθωρισμός το 2011 έκλεισε στο 3,3%».

Είναι φανερό από τα ίδια τα στοιχεία ότι η χαμηλή ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας δεν οφείλεται στο μισθολογικό κόστος αλλά σε ενδογενή διαρθρωτικά προβλήματα που έχουν να κάνουν με την ποιότητα, την εκτεταμένη ύπαρξη καρτέλ, τους υψηλούς έμμεσους φόρους, την γραφειοκρατία, τις μεγάλες καθυστερήσεις στην απονομή της δικαιοσύνης και φυσικά στην αδυναμία αντιμετώπισης της εκτεταμένης διαφθοράς.

Υπενθυμίζεται ότι ο σημερινός υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Χρυσοχοΐδης όταν ήταν στην αντιπολίτευση στις 13/04/2009 είχε δηλώσει: «Η Κυβέρνηση βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη του καταναλωτή και κλέβει το εισόδημα σκληρά εργαζόμενων πολιτών. Αυτή η κατάσταση κερδοσκοπίας, αισχροκέρδειας, ασυδοσίας οφείλεται σε πολιτικές επιλογές αδράνειας από την μια πλευρά, παράλυσης των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους και έλλειψη στρατηγικής για την οικονομίας της χώρας, όπως συμβαίνει άλλωστε σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής.»

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
· Ποια άμεσα μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση ώστε να πιεστούν προς τα κάτω οι τιμές, να εναρμονιστούν με τα εισοδήματα και να προστατευθεί ο καταναλωτής από φαινόμενα αισχροκέρδειας;

· Τι έχει γίνει τόσο από την παρούσα κυβέρνηση όσο και από την προηγούμενη για να αντιμετωπισθούν τα διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας (γραφειοκρατία, διαφθορά, μη υγιής ανταγωνισμός); Για ποιο λόγο δεν απέδωσαν;


· Τι επιπλέον μέτρα σκοπεύει να λάβει η κυβέρνηση;


Δεν υπάρχουν σχόλια: