Τετάρτη 1 Ιουλίου 2020

50 χρόνια γαϊδαρομουλαρόδρομος


Του Κώστα Μπατσή

Όσο κι αν φανεί παράξενο είναι πέρα ως πέρα πραγματικότητα… Σημαντικό τμήμα του βασικού κεντρικού οδικού άξονα που οδηγεί από την Άρτα στη Γέφυρα της Πλάκας και στα Τζουμέρκα υποχρεώνει τους οδηγούς οχημάτων να τον διέλθουν με ταχύτητα μόλις 10 χιλιομέτρων την ώρα! Πρόκειται για το τμήμα από το Δημοτικό Διαμέρισμα της Σκούπας έως το Δημοτικό Διαμέρισμα της Δαφνωτής. 
Ένα τμήμα σημαντικό από το σύνολο της διαδρομής, το οποίο εδώ και 50 χρόνια, από τότε που πρωτοχαράχτηκε πάνω στο στενό μονοπάτι που ακολουθούσαν τα μουλάρια και τα γαϊδούρια, προκειμένου να εξυπηρετούνται οι κάτοικοι των Βορείων Τζουμέρκων, παραμένει ίδιο! Και από τότε τίποτα δεν έγινε για τη βελτίωση και περαιτέρω διάνοιξή του, σε αντίθεση με το υπόλοιπο της διαδρομής που έτυχε σχετικών βελτιώσεων. Γιατί άραγε; Τόσο δύσκολο είναι ή μήπως δεν υπάρχουν κονδύλια; Κι αν δεν υπάρχουν, πως είναι δυνατόν να κατασπαταλώνται σημαντικά ποσά σε πανηγυράκια και γιορτές; Ή μήπως ο καθ΄ ύλην αρμόδιος και οι άλλοι αρμόδιοι φορείς του νομού Άρτας θεωρούν πως το τμήμα αυτό του δρόμου τον περνούν ακόμα… μουλάρια και γαϊδούρια; Κι αν ακόμα δεν υπάρχουν χρήματα γιατί δεν φρόντισαν να εντάξουν το έργο σε κάποιο συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα, ώστε να βελτιωθεί το τμήμα αυτό, που όχι μόνο κανέναν δεν τιμάει, αλλά η ύπαρξή του υποτιμά τη νοημοσύνη ντόπιων και περαστικών και θέτει σε κίνδυνο τη ζωή τους. Και στο κατω-κάτω χάθηκε ένα χορτοκοπτικό να καθαρίσει τις άκρες του δρόμου από κλαδιά δένδρων και θάμνους, που το καλοκαίρι στενεύουν επικίνδυνα το πλάτος του, φέρνοντάς τον στα μέτρα της αρχικής χάραξης που υπολογίστηκε τόσο όσο να περνούν δύο διασταυρούμενα μουλάρια και μειώνουν την ορατότητα των διερχομένων οδηγών; Ακόμα και η αποψίλωση είναι τόσο δύσκολη και δαπανηρή που δεν μπορεί ν΄ ανταπεξέλθει η Περιφέρεια και οι τεχνικές υπηρεσίες της; 
Δε λέμε, καλά είναι τα μπαλώματα και οι διαγραμμίσεις που έγιναν... Μόνο που αυτά δεν λύνουν το σημαντικό πρόβλημα της μη ασφαλούς διέλευσης του δρόμου. Και ο κίνδυνος θα ελλοχεύει ανά πάσα στιγμή για οδηγούς και επιβαίνοντες, όσο κι αν η πινακίδα μείωσης της ταχύτητας στα… 10 χλμ. προειδοποιεί για την επικινδυνότητά του.
Ο αρμόδιος φορέας του Νομού Άρτας, που έως τώρα δεν έχει κάνει τίποτα για τη βελτίωση της διαδρομής από Σκούπα έως Γέφυρα Πλάκας, ας φροντίσει, έστω και την τελευταία στιγμή, να εντάξει το εν λόγω έργο βελτίωσης του οδικού τμήματος, σε κάποιο πρόγραμμα, πριν συμβεί κανένα ατύχημα.



Κώστας Μπατσής

Δεν υπάρχουν σχόλια: